سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم برای ایران» با حضور رئیس مجلس و وزیر فرهنگ به طور رسمی آغاز به‌کار کرد.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ نفیسه خلیلی - سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم برای ایران» با حضور محمدرضا قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، أحمد فکاک البدرانی وزیر فرهنگ عراق، محسن جوادی رئیس نمایشگاه، مسئولان، اهالی نشر و اصحاب رسانه در مصلی امام خمینی (ره) برگزار شد.

قبل آغاز به‌کار رسمی نمایشگاه، رئیس مجلس شورای اسلامی از غرفه‌ها بازدید و با ناشران و غرفه‌داران به گفت‌وگو پرداخت. 

نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران آینه‌ای از ظرفیت‌های ملی و افق‌های بین‌المللی است

در این مراسم محسن جوادی، رئیس نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران به ارائه گزارش درباره آماده‌سازی نمایشگاه و تعداد ناشران پرداخت و گفت: نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران نه فقط ویترینی برای صنعت نشر بلکه آینه‌ای از ظرفیت‌های ملی و افق‌های بین‌المللی است. فرآیند آماده‌سازی نمایشگاه از بهمن سال گذشته با ثبت‌نام ۲۳۰۰ ناشر داخلی و خارجی آغاز شد. از این تعداد ۱۵۰۰ ناشر از تهران و حدود ۸۰۰ ناشر از استان‌ها هستند. حضور گسترده ناشران نشان‌دهنده اهمیت ناشران به نمایشگاه در چرخه فرهنگی کشور است.

جوادی ادامه داد: در این دوره بیش از ۲۷۰ هزار عنوان کتاب در دو بخش حضوری و مجازی عرضه شدند، که ۶۵ هزار عنوان آن چاپ سال گذشته یعنی سال ۱۴۰۳ هستند. در بخش مجازی امکان دسترسی به ۱۳۵ هزار عنوان کتاب الکترونیک فراهم شده، که دستاورد کم نظیری است. امسال بُعد بین‌المللی نمایشگاه پر رنگ‌تر از دوره‌های قبل است. حضور بیش از ۵۰ ناشر خارجی، مشارکت ناشران از کشور‌های مختلف و حضور رسمی کشور عراق به عنوان مهمان ویژه نشان‌دهنده ظرفیت دیپلماسی نمایشگاه کتاب تهران است. 

رئیس نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران افزود: ما در این دوره شاهد برگزاری برنامه فلوشیپ تهران هستیم، تا ارتباطات بین‌المللی ناشران ایرانی با بازار بین‌المللی کتاب فراهم شود. بخش تخصصی فناوری‌های نشر از نوآوری‌های این دوره محسوب می‌شود.

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در ابتدای سخنرانی خود یادی از شهید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور پیشین کشور کرد و به نقش و جایگاه کتاب در تربیت انسان پرداخت.

قالیباف با بیان اینکه موضوع تربیت در هر فرهنگ بخصوص فرهنگ اسلامی مهمی است، گفت: تربیت اساس دنیاست. اگر تربیت انسان به نحو صحیح انجام نشود، انسان برای جامعه مضر می‌شود. موضوع کتاب و کتابخوانی ارتباط مستقیمی با تربیت دارد. یکی از موضوعات در تمدن اسلامی تفکر و اندیشه است. در نظام اسلامی کتاب و کتابخوانی عنصر بشریت است. در واقع، کتاب و کتابخوانی فرصت اندیشیدن را می‌دهد.

مهمترین شاخص رشد فرهنگ است

رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: بدون شک کتاب یک عمق راهبردی در فرهنگ ایرانی و اسلامی است، که باید به آن توجه شود. ما در این ۱۷ سال اخیر می‌بینیم نام‌گذاری‌ها و شعار سال با موضوع اقتصادی بود. ولی نباید یادمان برود که مقام معظم رهبری در چندین نوبت علاوه‌بر اقتصاد از فرهنگ هم نام بردند و متذکر شدند. عزیزان! بدانید مهمترین شاخص رشد فرهنگ است. حتی در اقتصاد هم که اولویت ماست، باید نگاه فرهنگ پایه داشته باشیم. در حال حاضر، آن چیزی که ما را در علم اقتصاد توصیه می‌کند، سرمایه‌گذاری و بهره‌وری است. در شرایطی که ما در تحریم هستیم و سرمایه‌گذاری خارجی در حداقل است، نگاه فرهنگ پایه در اقتصاد در کمترین زمان و هزینه به ارمغان می‌آورد.

بقای یک تمدن جزء با کتاب میسر نیست!

سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با استفاده از تعبیر مقام معظم رهبری درباره جایگاه کتاب گفت: کتاب رسانه تمدن‌سازی است. این تعبیر کوتاه‌ترین و رساترین تعبیر برای جایگاه کتاب است. اگر به تمدن‌های مختلف بشری نگاه کنید می‌بینید صدق این گفته مشهود است. 

صالحی با اشاره به تمدن کشور‌های مختلف نظیر یونان، چین و هند به تمدن ایران پرداخت و افزود: مثلاً شاهنامه به ایران بعد از اسلام این قدرت را داد تا بتواند هم مزیت‌های دینی اسلام را حفظ کند، هم با تاریخ کهن خود اتصال برقرار کند. اگر شاهنامه خلق نمی‌شد، این اتفاق به راحتی شکل نمی‌گرفت.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: بنابراین، تمدن‌ها جان و کالبدی دارند، که جانشان کتاب است. اگر تمدنی بخواهد شکل بگیرد، بماند، توسعه پیدا کند، جزء با کتاب میسر نیست. منظور ما از کتاب صرفاً قالب آن نیست، بلکه منظور تفکر منسجم است. اگر کشور و جامعه‌ای بخواهد بماند و در اندیشه‌های رقیب خود حذف نشود، باید با کتاب ارتباط داشته باشد. دغدغه کتاب را باید افرادی داشته باشند، که دغدغه توسعه اجتماعی دارند.

به گفته وی، اگر می‌خواهیم توسعه اجتماعی به درستی اتفاق بیفتد، نیازمند تولید کتاب خوب و مصرف کتاب هستیم. نمایشگاه کتاب فرصتی برای بیان این دغدغه‌هاست.

افتتاح غرفه عراق در نمایشگاه کتاب

عراق به عنوان مهمان ویژه سی‌وششمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران حضور دارد.

احمد فکاک البدرانی وزیر فرهنگ و گردشگری عراق به همراه سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ کشورمان از بخش‌های مختلف غرفه عراق دیدن کردند.

همچنین وزیر فرهنگ و گردشگری عراق هدیه‌ای را به صالحی تقدیم کرد.

بعد از اتمام مراسم نوبت وزیر فرهنگ ایران و عراق به سوالات خبرنگاران پاسخ دادند.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار