
باشگاه خبرنگاران جوان؛ علی محسنی - سومین دوره جشنواره عروسکی تلویزیونی کودک «عروسکخونه» با تمرکز بر ارتقای کیفی آثار، تقویت گروههای آماتور و ایجاد زیرساختهای آموزشی برای احیای تئاتر عروسکی کودک در کشور در حال برگزاری است.
آقای مکاریانی، مدیر روابط عمومی این دوره از جشنواره، با اشاره به روند رو به رشد و تکامل جشنواره در مقایسه با دورههای پیشین گفت: «همانطور که جشنوارههای هنری معمولاً با گذشت زمان پختهتر میشوند، جشنواره عروسکخونه نیز در سومین دوره خود به بلوغ نسبی رسیده است. در این دوره، سیاستگذاران جشنواره به این جمعبندی رسیدند که فراتر از برگزاری صرفِ جشنواره، باید برای تکامل فرآیند تولید تئاتر عروسکی تدابیری اساسی اندیشیده شود.»
تمرکز بر آموزش و توانمندسازی گروههای نوپا
مکاریانی ادامه داد: «متأسفانه تئاتر عروسکی در سالهای اخیر با نوعی بیتوجهی مواجه شده و نیازمند یک احیای جدی است. به همین دلیل، در دوره سوم جشنواره، علاوه بر رقابت، برنامهریزی جدی برای آموزش گروههای نمایشی در دستور کار قرار گرفت. در همین راستا، پس از بررسی آثار ارسالی، از میان ۱۱۰ اثر، ۳۰ اثر بهعنوان آثار منتخب برگزیده شدند. این ۳۰ اثر وارد یک فرآیند آموزشی شدند که در آن منتورهایی حرفهای، بهصورت هدفمند این گروهها را از منظر محتوایی و اجرایی راهنمایی و حمایت میکنند.»
او افزود: «قرار است گروههای نمایشی نمایندگان خود را برای شرکت در یک رویداد آموزشی حضوری به تهران اعزام کنند. این رویداد در یکی از مراکز اعلامشده برگزار خواهد شد، طی دو روز میزبان کارگاههای آموزشی تخصصی با حضور اساتید برجسته تئاتر عروسکی خواهد بود.»
از آموزش تا تولید، از اصلاح تا رقابت
مدیر روابط عمومی جشنواره خاطرنشان کرد: «پس از اتمام دوره آموزشی، گروهها فرصتی خواهند داشت تا نمایشهای خود را بر اساس آموختههای جدید اصلاح و تقویت کنند. سپس مرحله ضبط برنامه آغاز میشود و رقابت اصلی بین ۲۲ گروه شکل خواهد گرفت که شامل ۲۰ گروه داخلی و ۲ گروه بینالمللی است.»
مشاوره محتوایی با همکاری انجمن نمایشگران عروسکی
در ادامه، مکاریانی با اشاره به همکاری تازهای که با انجمن نمایشگران عروسکی شکل گرفته توضیح داد: «جشنواره در کنار فرآیند تولید به مشاورههای فکری و محتوایی از سوی افراد متخصص نیاز داشت. انجمن نمایشگران عروسکی با تجربه و دانش تخصصی خود، به ما در بخش محتوایی کمک میکند تا سطح فکری و هنری آثار ارتقا پیدا کند. البته برای دریافت جزئیات بیشتر این همکاری باید با تهیهکننده جشنواره صحبت کرد.»
پخش از تلویزیون و حضور در فضای مجازی
مکاریانی درباره پخش جشنواره در رسانهها گفت: «مطابق دورههای گذشته، جشنواره از طریق تلویزیون و همچنین پلتفرم «شاد» برای مخاطبان به نمایش گذاشته میشود. با توجه به اینکه مخاطب اصلی جشنواره کودکان هستند، امکاناتی برای رأیگیری و تعامل مخاطبان در فضای مجازی فراهم شده است تا کودکان و خانوادهها بهراحتی بتوانند با جشنواره همراه شوند.»
آخرین وضعیت جشنواره و برنامههای پیش رو
در پایان، مکاریانی با اشاره به مرحله کنونی جشنواره گفت: «در حال حاضر جشنواره در مرحله آموزش آثار نهایی قرار دارد. پس از برگزاری رویداد حضوری در اواخر اردیبهشتماه، گروهها وارد فاز رقابت میشوند و ضبط برنامهها آغاز خواهد شد. پس از آن، آثار در قالب یک برنامه تلویزیونی پخش خواهند شد و جشنواره با برگزاری اختتامیه به کار خود پایان خواهد داد.»