به گفته معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کردستان بیش از ۶۶ درصد منابع آبی شهر ۲۰۰ هزار نفری مریوان از چاه ها تامین می شود که فشار را بر منابع زیرزمینی اطراف دریاچه زریبار بیشتر کرده است.

باشگاه خبرنگاران جوان؛  پریسا بهرامی - کیومرث حبیبی در نخستین کنفرانس ملی مطالعات محیطی دریاچه زریبار در دانشگاه کردستان اظهار کرد: حدود ۳۰۰ چاه آب غیرمجاز و ۳۰۰ چاه مجاز، اطراف دریاچه زریبار حفر شده که حیاط این تالاب را به خطر انداخته است.

 

وی افزود: سال گذشته از محل سد گاران، ۶ میلیون مترمکعب آب به دریاچه زریبار انتقال یافت تا تراز آبی دریاچه را حفظ کند، البته امسال آمادگی داریم هزار و ۲۰۰ لیتر در ثانیه به این تالاب تزریق کنیم.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کردستان بر لزوم اجرای کامل سامانه انتقال آب از سد گاران به شهر مریوان برای جلوگیری از نابودی بیشتر منابع آب زیرزمینی تاکید کرد.

حبیبی به کشت برنج در اطراف دریاچه زریبار به عنوان یک محصول آب بر اشاره و اضافه کرد: پیشتر ۲۰۰ هکتار از زمین های اطراف این دریاچه به کشت برنج اختصاص داشت که به ۳۰ هکتار کاهش یافت.

وی با اشاره به ساماندهی فاضلاب ۱۴ روستای ضلع غربی و شرقی زریبار، ادامه داد: تغییر کاربری و ایجاد سکونتگاهی غیرمجاز، باعث ورود فاضلاب جدید به این تالاب شده است و نشان می دهد ساخت و سازهای غیرمجاز یک قدم جلوتر از ماست.

معاون عمرانی استاندار کردستان یادآور شد: در ضلع غربی دریاچه زریبار، روستاهای گردشگری نفوذپذیر شده و دخل و تصرف در این مناطق در حال افزایش است که طرح گردشگری برای این منطقه نیز تهیه شده است تا دست اندازی را به حداقل برساند.

حبیبی افزود: طرح جامع گردشگری اطراف دریاچه چند سال است که تهیه شده اما متاسفانه این طرح هنوز مصوب نشده که جا دارد در شورای برنامه ریزی طرح شود.

وی اضافه کرد: سال آینده روستای دره‌تفی مریوان، شهر دوستدار پرنده به عنوان یکی از هشت روستای ایران نامزد ثبت جهانی میراث بشری خواهد بود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان هم در این کنفرانس گفت: ایجاد راهکارهای علمی و عملی در صیانت و احیا تالاب از مهمترین اهداف این برنامه است.

فرزاد زندی با ابراز خرسندی از برگزاری چنین کنفرانس ها و مجامع علمی و تخصصی، ادامه داد: در دولت چهاردهم ۲ جلسه در کارگروه تخصصی مدیریت جامع تالاب بین المللی زریوار به ریاست استاندار تشکیل شده که نشان از اهمیت ویژه تالاب در سطح استان و کلان کشور دارد.

وی افزود: از مهمترین اقدامات اجرایی برای حل مشکلات تالاب زریوار تامین و انتقال حقابه زیست محیطی ۶ تا هشت میلیون متر مکعب سالانه از سد گاران به تالاب، ساماندهی وضعیت فاضلاب شهری و روستاهای اطراف تالاب و کمربندی غربی مریوان به عنوان سدی در مقابل رشد خزنده شهر به سمت تالاب و نیز تعیین تکلیف محدوده ۱۵ هکتاری گردشگری از مهمترین اقدامات حفاظتی در بهره برداری پایدار از تالاب بوده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان بیان کرد: رشد خزنده شهر مریوان و روستاهای اطراف تالاب، تغییر کاربری باغات و زمینهای زراعی حاشیه تالاب و کشاورزی بی ضابطه ، فرسایش خاک و ورود رسوبات به تالاب، و ورود فضولات دامی روستاهای اطراف به رودخانه منتهی به تالاب و دریاچه تالاب و پدیده تغذیه گرایی و گونه های مهاجم گیاهی و آبزی از مهمترین تهدیدات زریوار است.

زندی یادآور شد: یکی از مهمترین اولویت های کاری تیم مدیریتی این اداره کل ایجاد یک تعامل سازنده با محققین و پژوهشگران و همراهی دستگاه های مرتبط در تبیین برنامه های کاربردی در خصوص رفع مشکلات و رفتن به سوی پایداری تالاب خواهد بود.

بیش از ۷۰ مقاله و پژوهش علمی تخصصی به کنفرانس ارسال شده که ۲۲مقاله به صورت سخنران علمی و دو سخنران ویژه، ۳۳ مقاله پوستری مورد قبول و ارائه می شود.

عادل سی‌و سه‌مرده نخستین کنفرانس ملی مطالعات محیطی دریاچه زریبار در دانشگاه کردستان اظهار کرد: امروزه مسائل زیست محیطی بیش از پیش نیازمند توجه و اقدام جدی است و دانشگاه ها و دستگاه های اجرایی مسئولیت سنگینی در این حوزه دارند.

رئیس دانشگاه کردستان گفت: مسئولیت حفاظت از تعادل میان فعالیت‌های انسانی و سلامت محیط زیستی برعهده دانشگاهیان، سیاست‌گزاران و مدافعان فرهنگی است.

وی افزود: این کنفرانس در صدد است ابعاد عملی و فرهنگی و زیست محیطی دریاچه زریبار را با تکیه بر نظرات اساتید دانشگاهی، دستگاه ها و سمن ها مورد ارزیابی قرار دهد.

رئیس دانشگاه کردستان ادامه داد: از اهداف اصلی این کنفرانس، تعمیق شناخت و بررسی چالش‌های حفاظت از دریاچه زریبار و یافتن راهکار پایدار برای حفظ این میراث طییعی و واگذاری آن به نسل های آینده است.

سی‌وسه‌مرده، ابراز امیدواری کرد این شیوه مطالعات به عنوان یک نمونه قابل قبول برای سایر زیست بوم های در معرض خطر کشور و استان مورد استفاده قرار گیرد.

وی بیان کرد: این کنفرانس نه تنها بستری برای پژوهش های علمی، بلکه ندایی برای اقدام مشترک در جهت حفاظت از این میراث ارزشمند است.

رئیس دانشگاه کردستان، وسعت دریاچه زریبار را هزار هکتار و آن را تنها دریاچه آب شیرین ایران در ارتفاعات بالا و عدم وابستگی این تالاب به رودخانه دائمی عنوان کرد.

سی و سه مرده یادآور شد: کنفرانس ملی مطالعات محیطی دریاچه زریبار به مدت ۲ روز در دانشگاه کردستان برگزار می شود.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.