آزمایش‌های اولیه داروی جدیدی که می‌تواند پس از ترمیم و بازسازی سلول‌های عصبی چشم، بینایی را به افراد نابینا بازگرداند، موفقیت‌آمیز بوده است.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ جواد فراهانی - طبق یک مطالعه جدید، می‌توان با رساندن آنتی‌بادی‌هایی که بازسازی سلول‌های عصبی در شبکیه را تحریک می‌کنند، توانایی‌های خودترمیمی طبیعی چشم را تحریک کرد و در نهایت به لطف تولید سلول‌های عصبی جدید، بینایی را به کسانی که بینایی خود را از دست داده‌اند، بازگرداند.

بر اساس گزارشی که توسط وب‌سایت علمی تخصصی «ساینس آلرت» منتشر شده است، یک تیم تحقیقاتی از کره جنوبی توانسته این روش درمانی را توسعه دهد.

تیم تحقیقاتی می‌گوید این درمان امیدی برای بازیابی بینایی از دست رفته ایجاد می‌کند، اما تاکنون فقط روی موش‌ها آزمایش شده است.

این درمان جدید دارویی است که از ترکیبی از آنتی‌بادی‌ها برای مسدود کردن پروتئینی به نام Prox۱ استفاده می‌کند. این پروتئین ذاتاً بد نیست - نقش مهمی در تنظیم سلول‌ها ایفا می‌کند -، اما به نظر می‌رسد از بازسازی اعصاب شبکیه جلوگیری می‌کند.

به طور خاص، Prox۱ پس از بروز آسیب، به سلول‌های پشتیبان عصب شبکیه، به نام سلول‌های گلیال مولر (MGs)، نشت می‌کند و مانع از توانایی آنها در بازسازی می‌شود. 

ما می‌دانیم که سلول‌های MG مسئول خودترمیمی نورون‌های شبکیه در گورخرماهی هستند، اما در پستانداران، پروتئین Prox۱ به عنوان مانعی در برابر MG عمل می‌کند. هدف درمان جدید، برداشتن این مانع است.

محققان نوشتند: «افراد مبتلا به بیماری‌های شبکیه به دلیل ناتوانی در بازسازی سلول‌های شبکیه، در بازیابی بینایی خود با مشکل مواجه هستند.»

آنها افزودند: «برخلاف مهره‌داران خونسرد، پستانداران فاقد بازسازی شبکیه با واسطه‌ی MG هستند.»

محققان توانستند روش‌های مسدود کردن Prox۱ خود را با موفقیت در مراحل آزمایشگاهی روی موش‌ها آزمایش کنند، که نشان می‌دهد این رویکرد می‌تواند با کمی توسعه بیشتر، در چشم انسان نیز مؤثر باشد.

به گزارش Science Alert، پیش از آزمایش این روش درمانی روی انسان، کار‌های زیادی باید انجام شود، اما این تحقیق یک دلیل بیولوژیکی حیاتی را شناسایی کرده است که چرا پستانداران نمی‌توانند سلول‌های چشم را بازسازی کنند و پتانسیل آزادسازی قابلیت‌های خودترمیمی را نشان داده است. 
محققان می‌گویند آزمایش‌های بالینی می‌تواند تا سال ۲۰۲۸ آغاز شود.

این مطالعه با تحقیقات دیگری مرتبط است که چگونگی ترمیم آسیب‌های چشمی را از طریق روش‌های مختلف، مانند فعال کردن سلول‌های شبکیه با لیزر یا کاشت سلول‌های بنیادی جدید در چشم، بررسی می‌کنند.

منبع: العربیه

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار