زالزالک فواید زیادی برای سلامتی دارد، اما بیماران قلبی باید از مصرف آن خودداری کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ جواد فراهانی - محتوای بالای آنتی‌اکسیدان‌های زالزالک می‌تواند به کاهش فشار خون و کلسترول، کاهش التهاب، بهبود سلامت پوست وهضم غذا کمک کند. با این حال، باید احتیاط کرد، زیرا ممکن است بین انواع زالزالک یا مکمل‌های آن و برخی دارو‌های قلبی تداخلات منفی وجود داشته باشد.

انواع توت زالزالک

زالزالک میوه‌های کوچکی هستند که روی درختان و درختچه‌ها رشد می‌کنند و صد‌ها گونه رایج از آنها در اروپا، آمریکای شمالی و آسیا رشد می‌کنند. زالزالک صد‌ها سال است که به عنوان یک داروی گیاهی برای مشکلات گوارشی و فشار خون بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد. این گیاه حداقل از سال ۶۵۹ میلادی بخش اصلی طب سنتی چینی بوده است.

این نوع توت چند فایده بالقوه برای سلامتی دارد که به شرح زیر است:

۱. آنتی‌اکسیدان‌ها

میوه زالزالک منبع غنی از پلی‌فنول‌ها است که ترکیبات آنتی‌اکسیدانی قوی هستند و به خنثی‌سازی مولکول‌های ناپایدار به نام رادیکال‌های آزاد کمک می‌کنند. رادیکال‌های آزاد در صورت وجود در سطوح بالا به بدن آسیب می‌رسانند و می‌توانند باعث موارد زیر شوند:

• دیابت نوع ۲
• آسم
• برخی از انواع عفونت‌ها
• مشکلات قلبی
• پیری زودرس پوست

اگرچه تحقیقات اولیه روی حیوانات و سلول‌ها امیدوارکننده است، اما برای ارزیابی اثرات میوه زالزالک بر خطر بیماری، مطالعات بیشتری روی انسان مورد نیاز است.

۲. دارو‌های ضدالتهاب

عصاره زالزالک در مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی، پتانسیل ضد التهابی خود را نشان داده است. اما تحقیقات انسانی هنوز مورد نیاز است.

۳. کاهش فشار خون

در طب سنتی چینی، زالزالک یکی از رایج‌ترین غذا‌هایی است که برای کمک به درمان فشار خون بالا توصیه می‌شود. مطالعات حیوانی نشان می‌دهد که زالزالک می‌تواند به عنوان یک گشادکننده عروق عمل کند، به این معنی که می‌تواند رگ‌های خونی منقبض شده را شل کند و در نهایت فشار خون را کاهش دهد.

نتایج یک مطالعه انسانی نشان داد که مصرف ۵۰۰ میلی‌گرم عصاره روزانه منجر به کاهش فشار خون دیاستولیک می‌شود.

۴. کاهش سطح کلسترول

برخی مطالعات نشان می‌دهند که عصاره زالزالک به دلیل محتوای فلاونوئید و پکتین، نوعی فیبر که در متابولیسم کلسترول نقش دارد، می‌تواند سطح کلسترول خون را بهبود بخشد.

در یک مطالعه حیوانی، موش‌هایی که دو دوز عصاره زالزالک دریافت کردند، در مقایسه با موش‌هایی که این عصاره را دریافت نکردند، سطح کلسترول تام و کلسترول LDL پایین‌تری داشتند، همچنین کاهش ۲۸ تا ۴۷ درصدی در سطح تری گلیسیرید کبد مشاهده شد.

یک مطالعه ۶ ماهه روی ۶۴ فرد مبتلا به تصلب شرایین نیز نشان داد که مصرف عصاره زالزالک با دوز ۵ میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، به طور قابل توجهی ضخامت پلاک‌های مضر در شریان کاروتید را کاهش می‌دهد.

۵. بهبود هضم

زالزالک حاوی فیبر است که نشان داده شده است با کاهش یبوست به هضم غذا کمک می‌کند و به عنوان یک پری‌بیوتیک عمل می‌کند که باکتری‌های سالم روده را تغذیه و رشد آنها را تقویت می‌کند، که برای حفظ سلامت سیستم گوارش ضروری است.

۶. خواص ضد پیری

خوردن زالزالک می‌تواند به جلوگیری از پیری زودرس پوست ناشی از تخریب کلاژن به دلیل قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید یا اشعه ماوراء بنفش کمک کند. برخی تحقیقات نشان می‌دهد که زالزالک به دلیل محتوای آنتی‌اکسیدانی خود می‌تواند به کاهش علائم پیری کمک کند.

۷. کاهش استرس و اضطراب

دانشمندان در حال مطالعه زالزالک به عنوان یک درمان جدید بالقوه برای اختلالات اضطرابی هستند. در یک مطالعه قبلی روی ۲۶۴ فرد مبتلا به اضطراب، ترکیبی از عصاره زالزالک و منیزیم در مقایسه با دارونما، سطح اضطراب را به طور قابل توجهی کاهش داد. اما مشخص نیست که زالزالک چه نقش خاصی داشته است.

۸. درمان نارسایی قلبی

زالزالک به دلیل استفاده از آن در زمینه‌های سنتی برای درمان نارسایی قلبی، همراه با سایر دارو‌های سنتی، شناخته شده است. نارسایی قلبی وضعیتی است که در آن قلب نمی‌تواند خون را به درستی پمپ کند.

مطالعات اغلب بهبود عملکرد قلب و علائم نارسایی قلبی - مانند تنگی نفس و خستگی - را نشان می‌دهند. محققان معتقدند که فلاونوئید‌های موجود در زالزالک ممکن است دلیل این اثرات مفید باشند.

در همین حال، برخی شواهد نشان می‌دهد که زالزالک ممکن است در برخی موارد نارسایی قلبی مضر باشد. نتایج یک مطالعه نشان داد که مصرف آن در کنار درمان‌های مرسوم، خطر ابتلا به نارسایی قلبی را افزایش می‌دهد.

هشدار مهم

زالزالک را می‌توان از طرق مختلف به رژیم غذایی اضافه کرد، از جمله خوردن زالزالک خام. با این حال، از خوردن دانه‌ها خودداری کنید، زیرا آنها نیز مانند دانه‌های سیب حاوی سیانید هستند. البته روش‌های ایمن‌تر دیگری نیز وجود دارد، مانند نوشیدن چای زالزالک، خوردن مربا و شیرینی زالزالک یا مصرف آن به عنوان مکمل غذایی. با این حال، مهم است که محصول را از یک منبع قابل اعتماد انتخاب کنید تا مطمئن شوید که عاری از هرگونه افزودنی بالقوه مضر است.

عوارض جانبی و اقدامات احتیاطی

عوارض جانبی زیادی از مصرف زالزالک گزارش نشده است. به نظر می‌رسد اثرات آن خفیف تا متوسط ​​باشد. شایع‌ترین عوارض جانبی عبارتند از تعریق، سردرد، خواب‌آلودگی، تپش قلب، بثورات خفیف پوستی، تحریک‌پذیری و عوارض گوارشی.

اگرچه این علائم تهدید کننده زندگی نیستند، اما در صورت مشاهده هر یک از آنها پس از مصرف میوه زالزالک یا مکمل زالزالک، مراجعه به پزشک ضروری است.

تحقیقات در مورد تداخلات احتمالی بین زالزالک و دارو‌های استاندارد، نشان دهنده یک اثر مضر بالقوه هنگام مصرف زالزالک با دارو‌های قلبی است، زیرا زالزالک می‌تواند اثر رقیق‌کننده‌های خون، دارو‌های کاهش فشار خون و دارو‌های نارسایی قلبی را افزایش دهد.

منبع: Healthline

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار