
باشگاه خبرنگاران جوان- آذر عسکرپور- کرمان به عنوان پهناورترین استان کشور دارای تنوع زیستی، حیات طبیعی و جانوری متفاوتی است که این مهم کرمان را در زمره مهمترین استانهای کشور قرار داده است.
فاصله اندک منطقه گندم بریان به عنوان گرمترین نقطه کشور و منطقه سردسیری و کوههای پوشیده از برف سیرچ و راین خود دلیلی واضح بر تفاوتهای اقلیمی زیستگاههای متفاوت و منحصربهفرد جانوری و گیاهی در این منطقه از استان کرما ن است.
به گفته سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمان، خشکسالیهای اخیر، خشک شدن رودخانه ها، سدها و چرای بی رویه دام ها، بسیاری از مناطق منحصربهفرد طبیعی استان کرمان را از جمله تالاب جازموریان در معرض خطر جدی قرار داده و پوشش طبیعی و جانوری این منطقه را تهدید میکند.
جعفری بسطامی گفت: محیط زیست و حیات طبیعی از میراث ملی و جهانی تمام مردم محسوب میشود که نه تنها حفظ این محیط در زندگی مردم استان کرمان، بلکه در زندگی مردم ایران و جهان نیز تاثیرگذار است.
وی بیان داشت: پیشرویهای کویر، خشک شدن رودخانهها و تالابها بر زندگی جانداران بومی تاثیر میگذارد و از بین رفتن زیستگاه جانوارن، زندگی جانوران این مناطق را به مخاطره میاندازد.
جعفری بسطامی بیان داشت:حفاظت از محیط زیست به معنی حفظ زنجیره حیات جانوران و گیاهان است و اینکه بقای هر جانور منوط به بقای طعمه آن جانور است که در صورت انقراض گونهای از جانوران، گونههای دیگر نیز در معرض خطر قرار میگیرند.
وی اظهار داشت: خشکسالی و کمبود شدید آب در طبیعت استان چهار اقلیم کرمان طی سالهای اخیر موجب کاهش جمعیت حیات وحش شده این درحالیست که با آغاز فصل شکار و هجوم افراد سود جو به حیات وحش، حیوانات منحصربهفرد طبیعت کرمان بیش از گذشته در معرض خطر قرار دارند.
به گفته محسن جعفری بسطامی استان کرمان با اقلیمهای متفاوت و البته گسترده قابل توجهی که دارد یکی از مهمترین زیستگاههای حیات وحش در کشور محسوب میشود و وجود چندین پارک ملی و مناطق حفاظت شده در این استان نشانه این مهم است.
وی افزود: این در حالیست که این استان زیستگاه حیوانات منحصر به فردی همچون یوزپلنگ، خرس سیاه آسیایی، هوبره، زاغ بور سوسمار دم تیغی، گربه پالاس، کراکال، قوچ وحشی، خرس آسیایی هوبره و مرغ جیرفت در استان شاخص هستند ولی اکثر گونهها را در زیستگاههای همجوار داریم.
وی گفت: گونهای منحصربهفرد در استان به نام زاغ بور بومی که شاخص است و به عنوان نماد استان معرفی شده است.
وی به گونههای آسیب پذیر از جمله آهو، جبیره، خرس سیاه، زاغ پور و یوزپلنگ اشاره کردو گفت:باید بیشتر مورد حمایت قرار بگیرند.
جعفری بسطامی در خصوص آمار تعداد حیوانات حیات وحش در استان کرمان گفت:سرشماری کامل را در تابستان امسال داریم.
به گفته سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمان با این وجود حیات وحش در استان کرمان دچار چالشهای متعددی شده است که هر روز ابعاد گسترده تری نیز به خود میگیرد هر چند خشکسالی مهمترین دلیل کاهش جدی جانوران مختلف و کاهش زاد و ولد در طبیعت استان کرمان شده است، اما بدون شک دخالتهای انسانی بر حجم این تخریبها افزوده است.
جعفری بسطامی بیان داشت:در واقع محیط زیست آسیب دیده ناشی از خشکسالی و البته فعالیتهای صنعتی و معدنی گسترده در استان کرمان این بار به دست شکارچیانی افتاده است که در قالب مجاز و غیر مجاز به شکار حیوانات حیات وحش میروند.
وی گفت:هر چند در خصوص صدور مجوزهای شکار در چنین طبیعت آسیب دیدهای وجود دارد، اما آنچه که این روزها و هم زمان با آغاز فصل شکار در کرمان روی داده است رواج شکارهای غیر قانونی است که خوشبختانه ماموران محیط زیست استان کرمان با این پدیدهها برخوردهای مناسبی نیز داشتهاند.
جعفری بسطامی بیان داشت:در حال حاضر برخورد با شکارچیان و نصب دوربینهای مدار بسته و تعامل با جوامع محلی از برنامههایی است که در دستور کار قرار دارد و مردم روستاها اگر تخلف یا شکار غیر مجازی را مشاهده کردند به محیط زیست اطلاع دهند.
وی افزود:طبق آمار از میزان بروز تخلفات در عرصههای مختلف تنها بخشی قابل تامل کشف میشود و این امر در این حوزه نیز قابل توجه است.
جعفری بسطامی بیان داشت:این درحالی است که در برخی از مناطق استان کرمان همچون شهرستانهای شرقی استان کرمان حتی کمترین امکانات حفاظت نیز وجود ندارد که ناشی از کمبود اعتبار است و در این میان بیم آن میرود که چنین عرصههای محل تاخت و تاز شکارچیان و افراد سود جو شود.
و اما در برخی از مناطق پاسگاه حفاظتی نداریم و باید اقدامات لازم انجام شود.
وی افزود:با تلاشهای صورت گرفته در چند ماه اخیر سال جاری و با آغاز فصل شکار تا کنون چندین مورد پرونده تشکیل شده است و متخلفان به مراجع قضایی معرفی شدهاند و البته حیواناتی نیز که زنده گیری شده بودند به طبیعت باز گشتند.
جعفری بسطامی بیان داشت: همچنین افراد متخلف علاقهمند به زنده گیری حیوانات داشتهایم که این گونهها مانند هوبره، کبک و یا سایر حیوانات به طبیعت برگشت داده شدهاند.
شعارگونههای جانوری چه به صورت قانونی و چه به صورت غیر قانونی امری پسندیده نیست و به محیط زیست در چنین شرایطی صدمه میزند در برخی موارد شکار برای تنظیم جمعیت و ایجاد تعادل در محیط زیست کار آمد است، اما در خشکسالی سخت کرمان و در حالیکه پرندگان و حیوانات برای ادامه حیات باید بجنگند نباید یک عامل مخرب دیگر را نیز وارد کرد.