به گفته رئیس حوضه آبریز رودخانه سفیدرود بزرگ کاهش ۴۰ درصدی بارندگی در کشور طی سال جاری به نسبت باعث کاهش به کاهش ذخایر سدها و آورد رودخانه‌ها نیز شده است.

باشگاه خبرنگاران جوان ؛ پریسا بهرامی - ادعلی حاجی‌لری در نشست  بررسی وضعیت حقابه شهرستان بیجار از سد تالوار , اظهار کرد :  تغییر اقلیم را باید بپذیریم. بررسی حوزه آبخیز تالوار نشان می‌دهد که در یک مقطع بحرانی قرار گرفته‌ایم.

وی عنوان کرد: دغدغه درازمدت ما تنظیم آبخانه‌های کشور است، که حجم مخازن آنها بین ۱۴۰ تا ۱۵۰ میلیارد مترمکعب تخمین زده می‌شود.

رئیس حوضه آبریز رودخانه سفیدرود بزرگ، خاطرنشان کرد: کاهش بارندگی و از دست دادن چشمه‌ها، چالش‌های متعددی در تأمین آب روستا‌ها ایجاد کرده است که این امر بسیاری از مناطق که پیشتر به منابع آبی محلی وابسته بودند، اکنون بخش زیادی از آب خود را از دست داده‌اند.

وی ادامه داد: در حوزه مدیریت منابع آب کشور، مشکلات چندجانبه‌ای به وجود آمده است؛ در گذشته، قوانینی وضع شده که هرگونه توسعه کشاورزی در حوضه سفیدرود را ممنوع کرده و از سال ۱۳۹۴ تاکنون، ۲۵ سد در این حوضه متوقف شده‌اند.

حاجی‌لری با اشاره به اینکه منابع مالی برای پروژه‌ها به سادگی فراهم نمی‌شود، تصریح کرد: برای تأمین منابع مالی، چاره‌ای نداریم جز اینکه به سمت سرمایه‌گذاری برویم که در این خصوص تأمین آب شرب، باید در اولویت قرار گیرد.

وی  افزود: دشت خورخوره نیز با مشکلات تأمین آب کشاورزی روبه‌رو است که باید سازمان برنامه، منابع مالی لازم را برای این مهم اختصاص دهد.

رئیس حوضه آبریز رودخانه سفیدرود بزرگ ادامه داد: در این راستا، گزارش جامعی تهیه شده و به وزیر نیرو ارائه خواهد شد.

وی افزود: برای تکمیل پروژه‌های آبی بیجار ۶۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است که این هزینه باید توسط وزارت نیرو و سایر سازمان‌های مرتبط تأمین شود، تا شرمنده مردم مناطق بحرانی مانند چنگ الماس نشویم و بتوانیم مشکلات آب شرب و کشاورزی منطقه را به‌صورت پایدار حل کرد.

حاجی‌لری، ادامه داد: در صورت نبود ظرفیت کافی برای بهره‌برداری از گلخانه‌ها، آمادگی داریم کاربری آنها را به صنایع وابسته به کشاورزی تغییر دهیم و با توجه به مشکلات تأمین آب و چالش‌های موجود در راه‌اندازی گلخانه‌ها، به‌ویژه در مناطقی که زیرساخت لازم فراهم نیست، می‌توانیم به سمت توسعه صنایع تبدیلی و وابسته به کشاورزی حرکت کنیم.

نادعلی حاجی‌لری، خاطرنشان کرد: توسعه گلخانه‌ها در مناطقی که منابع آبی محدود است، ممکن است از لحاظ اقتصادی و محیط‌زیستی به‌صرفه نباشد. بنابراین، تغییر کاربری به صنایع کشاورزی که نیاز آبی کمتری دارند، می‌تواند به بهبود بهره‌وری و ایجاد اشتغال کمک کند.

فرماندار بیجار نیز در این نشست  با اشاره به مشکلات حق‌آبه سد تالوار گفت: با وجود وعده‌های چند ساله، مردم منطقه همچنان چشم‌انتظار حل این معضل هستند و اگر تخصیص هم داده شود بدلیل نبود خط انتقال، این موضوع عملیاتی نخواهد شد.

وی از میزان آبی که برای همدان تخصیص‌یافته گفت و خاطرنشان کرد: اولین درخواست ما کنترل میزان آبی است که برای همدان اختصاص داده شده، تا اطمینان حاصل شود که این میزان از حد تعیین‌شده فراتر نمی‌رود.

فرماندار بیجار با اشاره به موضوع هزار هکتار پایاب سد تالوار، عنوان کرد: در جلسه‌ای که به همین منظور برگزار شد، بحث آب‌رسانی به هزار هکتار باغات نیز مورد بررسی قرار گرفت. همچنین هزار هکتار دشت خورخوره که پایاب آن بالغ بر ۸۰۰ میلیارد تومان هزینه دربر دارد، نیازمند تخصیص اعتبار است.

کاظمی صبر و نجابت مردم بیجار را ستودنی خواند و اظهار داشت: مردم بیجار با وجود مشکلات فراوان، همواره در تمامی برهه‌های زمانی در کنار نظام بوده‌اند و باید به مطالبات بحق آنان لبیک گفت.

وی افزود: امروز کلیه رسانه‌های معاند بر روی عملکرد مسئولان و دست اندرکاران، تمرکز کرده‌اند و نباید با کم‌کاری خوراک رسانه‌های معاند را آماده کرد.

کاظم کاظمی، تصریح کرد: اگر امسال اعتبار تخصیص یابد، پروژه نهایی و به بهره‌برداری خواهد رسید.

وی با بیان اینکه این سد یک پروژه جدید نیست، گفت: این طرح پیش‌تر تعریف شده و برای اتمام آن نیاز به تزریق اعتبار از وزارت نیرو هستیم.

فرماندار بیجار خاطرنشان کرد: با وجود وعده‌های چندین ساله برای حل این مشکل، باغات منطقه پیرتاج و دیگر باغات منطقه، به دلیل کمبود آب در معرض آسیب هستند.

کاظمی افزود: حداقل انتظار این است که دشت‌های پیش‌بینی‌شده، آبیاری شوند و برای همدان نیز تأمین آب انجام گیرد.

نماینده مردم بیجار در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از تخصیص ناعادلانه آب سد تالوار به همدان، گفت: در حالی که ۱۵ میلیون مترمکعب آب برای همدان تخصیص یافته، بیجار از حق‌آبه شرب و کشاورزی خود محروم مانده است.

علیرضا زندیان، افزود: درست است که مسأله تأمین آب شرب یک فرایند ملّی است، امّا در صورتی که نیاز‌های آبی استان مبداء تأمین گردد؛ نه اینکه خط انتقال آب از کنار زمین‌های مجاور بگذرد، ولی کشاورزان منطقه از آن منتفع نگردند، که این امر سبب مهاجرت روستائیان و کشاورزان به حاشیه شهر‌ها و اشتغال جوانان به مشاغل کاذب می‌شود.

وی اظهار داشت: طبق صورت‌جلسه‌ای که قبلاً برای وزیر نیروی سابق تهیه شده بود، باید مشخص شود چرا ۱۵ میلیون مترمکعب آب به همدان داده شده و تنها دو میلیون مترمکعب برای شرب بیجار اختصاص یافته است.

وی با تأکید بر اینکه انتقال آب شرب برای همدان مانعی ندارد، اما در صورتی که برای بیجار نیز تخصیص داده شود، گفت: چرا از دو میلیون مترمکعبی که برای شرب بیجار تعیین شده هنوز تخصیص صورت نگرفته است؟

نماینده مردم بیجار با بیان اینکه خط اصلی دشت خورخوره باید با اعتبار ۶۰۰ میلیارد تومان احداث شود که این وعده وزیر سابق بود، گفت: تاکنون از ۲۰۰ هکتار حتی یک هکتار نیز به ما تخصیص نیافته (که البته این میزان برای احداث و تأمین آب گلخانه است)، اما ما حتی نتوانسته‌ایم یک گلخانه را مصوب، تأسیس و راه‌اندازی کنیم.

وی تصریح کرد: خط انتقال از مجتمع تا تصفیه‌خانه وجود ندارد و به جای تهیه صورت‌جلسه‌های بی‌ثمر، باید اقدام عملی انجام شود.

زندیان با اشاره به اینکه همدان ۱۳ میلیون مترمکعب بیشتر از بیجار آب دریافت کرده است، افزود: این میزان برابر با ۲ میلیون مترمکعب آب شرب بیجار است، چرا باید حق‌  کشاورزی بیجار نادیده گرفته شود؟

علیرضا زندیان گفت: مردم گروس در واقع تنها نگهبانان سد تالوار برای همدان هستند و هیچ عایدی از این آب دریافت نمی‌دارند.

وی ادامه داد: تخصیص آب شرب وظیفه‌ای است که باید به آن رسیدگی شود، اما حق‌آبه کشاورزی نیز باید مدنظر قرار گیرد.

زندیان اظهار کرد: مردم بیجار دیگر تحمل این وضعیت را ندارند و ما به عنوان معتمدین و نمایندگان مردم باید واقعیّات را بیان کنیم و اگر این مشکلات حل نشود، قطع آب همدان را نیز در دستور کار قرار خواهیم داد.

آرش آریانژاد، با اشاره به مشکلات آبی شهرستان بیجار، گفت: علیرغم وعده‌های متعدد، هنوز پروژه‌های آبرسانی منطقه تکمیل نشده و درخواست‌های تخصیص آب خصوصاً برای بخش صنعت نیز طی پنج سال اخیر بی‌پاسخ مانده است.

وی افزود: با وجود پیگیری‌های مستمر متأسفانه شاهد هستیم که این پروژه مشمول استهلاک زمان شده و این موضوع سطح تاب‌آوری مردم و کشاورزان را پائین خواهد آورد.

مدیرعامل آب منطقه‌ای استان کردستان، خاطرنشان کرد: از ابتدا در جریان مسائل و مشکلات انتقال آب سد تالوار بوده‌ایم و به عنوان نماینده مردم کردستان در وزارت نیرو، تلاش می‌کنیم مشکلات را به بهترین شیوه مرتفع کنیم.

وی افزود: قرار بود خط انتقال آب به همدان بدون هیچ تشریفاتی و با تأیید شرکت آب منطقه‌ای کردستان، انجام شود و همان پیمانکار قبلی، پروژه را در شهرستان بیجار ادامه دهد، اما تاکنون این وعده محقق نشده است.

آریانژاد تأکید کرد: مطالبه مردم بیجار این است که این پروژه‌ها نباید مجدداً به سمت مطالعات اولیه و موافقت‌نامه‌های جدید برود.

وی خاطرنشان کرد: در صورت تخصیص و تأمین آب بخش شرب، کشاورزی و صنعت از سد تالوار، ۶۱ روستای بیجار به سرعت می‌توانند از منابع آبی استفاده کنند و با وجود اینکه این منطقه از نظر منابع آبی غنی است، اما از لحاظ سرمایه‌گذاری در استان کردستان، در پایین‌ترین رتبه قرار دارد.

مدیرعامل آب منطقه‌ای کردستان با اشاره به پروژه خورخوره، گفت: از سال ۱۳۹۴ تاکنون تنها ۲۷ میلیارد تومان برای این پروژه تخصیص یافته، این در حالی است که با توجه به اولویت نظام در تأمین آب شرب، لازم است تخصیص اعتبار بیشتری انجام شود.

وی ادامه داد: با توجه به این شرایط نیاز است که اعتبار لازم برای تکمیل خط انتقال دشت خورخوره تأمین گردد.

آریانژاد افزود: طی پنج سال اخیر تمام درخواست‌های تخصیص آب صنعتی در بیجار رد شده و اگر بتوانیم ۵ میلیون مترمکعب آب صنعتی برای شهرستان بگیریم، می‌توانیم از این فرصت برای توسعه مجتمع‌های صنعتی و ایجاد اشتغال بهره ببریم.

وی اظهار کرد: ۲۰۰ هکتار گلخانه در بیجار هنوز راه‌اندازی نشده و هیچ سرمایه‌گذاری نیز در این حوزه وجود ندارد.

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان، گفت: اگر بتوانیم تخصیص ۲۰۰ هکتاری دریافت کنیم، امکان راه‌اندازی مجتمع‌های گلخانه‌ای فراهم خواهد شد، که این اقدام اشتغال‌زایی مناسبی به دنبال دارد.

آرش آریانژاد در پایان تأکید کرد: با تخصیص بودجه و تأمین اعتبار از سوی وزارت نیرو، می‌توان خط انتقال دشت خورخوره را تکمیل کرد و مردم بیجار همچنان منتظر تحقق وعده‌ها هستند و باید این موضوع به‌صورت جدی در دستور کار قرار گیرد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.