
باشگاه خبرنگاران جوان؛ حمید جنیدیمقدم - فریدون عزیزی رئیس پژوهشگاه غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در نشست خبری روز جهانی تیروئید گفت: بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت افراد باید روزانه حدود ۵ گرم نمک مصرف کنند. به همین دلیل نمک را برای تامین ید در بدن افراد انتخاب شده است. نمک های سنتی یا نمک های صورتی ید ندارند.
عزیزی گفت: ۳۰ درصد از مردم دنیا مبتلا به کمبود ید هستند. اکنون میزان شیوع بیماری تیروئید در ایران سالیانه حدود ۷ درصد است.
رئیس پژوهشگاه غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه با اجرای برنامه ید رسانی در کشور بعد از انقلاب از بروز ۳۰ میلیون ابتلا به گواتر ( بیماری ناشی از کمبود ید) جلوگیری شده است، تاکید کرد: برای پیشگیری از بروز گواتر در جنین، تجویز مکمل یاری ید زنان باردار توسط پزشکان ضروری است.
عزیزی افزود: همچنین اجرای برنامه ید رسانی در کشور باعث صرفه جویی بیش از ۲۴هزار میلیارد ریال در هزینه های بهداشتی و درمانی ناشی از بیماری گواتر در کشور شده است.
وی با بیان اینکه زنان باردار قبل از بارداری تا پایان سه ماهه اول بارداری باید از ترکیبات اسید فولیک و ید استفاده کنند، اظهار داشت: در غیر اینصورت دچار کم کاری تیرویید می شوند و به جنین نیز عوارض ایجاد می شود و همچنین همه افراد باید در روز ۵ تا ۶ گرم نمک مصرف کنند.
عزیزی ادامه داد: در بررسی های انجام شده در زنان باردار در سال ۱۴۰۲، ۱۲ استان از جمله آذربایجان غربی، اصفهان، خراسان رضوی ، هرمزگان ، مازندران ، تهران ، فارس و غیره به اندازه کافی ید ندارند و به آنها فقط اسید فولیک داده می شود در حالیکه باید مکمل ید نیز مصرف کنند.
عزیزی گفت: امروز ۵۸۰ نفر متخصص غدد در کشور داریم که در سراسر کشور به بیماران خدمات درمانی ارائه می دهند.
وی با بیان اینکه ایران در زمینه مطالعات علمی غدد دهمین رتبه دنیا را دارد، افزود: غده تیرویید با ترشحات هورمونی متابولیسم کل بدن را عهده دار است مهمترین تاثیر تیرویید در زمان جنین و دوران بارداری است برای اینکه ترشحات هورمونی رشد و تکامل جنین را عهده دار باشد به ید نیز نیاز دارد .
عزیزی ادامه داد: ید ریز مغذی ضروری برای رشد تکامل و بقای انسان است اهمیت این موضوع در گروه های آسیب پذیر به ویژه نوزادان بیش از پیش آشکار است و مهمترین عارضه کمبود ید در آنها بوده و اگر درمان به موقع نشود عوارض زیادی بر رشد و تکامل ذهنی و جسمی می گذارد.
وی تصریح کرد: اهمیت ید در رشد سلولهای مغز بسیار موثر است و کمبود آن باعث ایجاد گواتر می شود به همین خاطر از سال ۶۷ کمیته کشوری برای کنترل بیماریهای ناشی از کمبود ید تشکیل شد و از سال ۶۹ نیز تولید نمک بد دار و توزیع آن شروع شد و با انجام فعالیت ها و اقدامات پیشگیرانه و به خصوص قانون همگانی شدن تولید نمک ید دار برای خانوارها در سال ۱۳۸۲ ایران به عنوان کشور عاری از کمبود ید توسط سازمان جهانی بهداشت شناخته شد.
عزیزی با تاکید بر ید رسانی برای زنان باردار اظهار داشت: اولین بررسی ملی زنان باردار در سال ۹۴ انجام شد و برنامه مکمل یاری ید توسط وزارت بهداشت انجام شد.
او با بیان اینکه افراد اطلاعات پزشکی در زمینه مصرف نوع نمک را از فضای مجازی دریافت نکنند، اظهار داشت: در حال حاضر شیوع گواتر در نوجوانان و جوانان از ۶۸ درصد در ۳۰ سال اخیر به هفت درصد کاهش یافته و ضریب هوشی افراد با مصرف ید بالاتر رفته است.
به گفته وی در ۱۶۰ سال پیش تاثیر ید در تیروئید کشف شده و به همین دلیل امروز را روز جهانی تیروئید نامگذاری شده است. بیماری تیروئید عوارض بیهوشی یا حتی در مواردی نادر مرگ و میر دارد.
عزیزی تاکید کرد: بر اثر بیماری گواتر یا تیروئید تارهای صوتی تحت تاثیر قرار گرفته و صدای افراد خش دار می شود.بر اساس مطالعه تیروئید انجام گرفته شده، ۱۲ درصد کم کاری تیروئید در کشور گزارش شده است.
به گفته وی استفاده از مواد پلاستیک در طولانی مدت احتمال تاثیر در بیماری تیروئید وجود دارد. مصرف سویای بیش از حد برای بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید وجود دارد.
رئیس پژوهشگاه غدد و متابولیسم کشور بیان کرد: بیماری گواتر سبب تاخیر در رشد جسمی و روانی خواهد داشت. با بررسی های انجام گرفته شده ضریب هوشی بیماران گواتر زیر ۱۰۰ است.
به گفته وی استفاده از هوش مصنوعی در پژوهشگاه غدد یکی از برنامه ریزی های این پژوهشگاه است.