
باشگاه خبرنگاران جوان؛ پریسا بهرامی، یادگار کریمی در نشست با خبرنگاران اظهار کرد: در مدت کمتر از سه ماه ، ۹۴۱ عنوان کتاب به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که این عدد نه تنها کمسابقه، بلکه بیسابقه در حوزه کتاب کردی در سطح جهان است و این استقبال گسترده نشان میدهد که زبان کردی، یکی از زبانهای ثروتمند، خلاق و رو به رشد است.
وی با بیان اینکه قلم ههژار، نخستین و بزرگترین جایزه جهانی کتاب در حوزه زبان کردی است، افزود: جایزه قلم ههژار فقط یک جشنواره ادبی نیست بلکه این رویداد فراتر از ادبیات، عرصهای برای ارائه پژوهشها و آثار برجسته در حوزههای مختلف علوم انسانی است و حضور آثار دانشگاهی، تاریخی، جامعهشناختی و فلسفی در این جشنواره، نشان از گستره علمی و فرهنگی زبان کردی دارد.
کریمی اضافه کرد: با توجه به حجم زیاد آثار، فشار زیادی بر تیم اجرایی و هیات داوران وارد شد، اما با بهرهگیری از کارشناسان برجسته و داوران متخصص، این روند با دقت بالا و در چارچوب اصول حرفهای به پایان رسید.
وی یادآور شد: از۹۴۱ عنوان کتاب ارسالی به جشنواره، با تصمیم شورای سیاستگذاری ۳۸ عنوان برنده جایزه، ۶ عنوان جایزه ویژه و ۳۲ عنوان شایسته تقدیر خواهد بود.
دبیر جشنواره بین المللی جایزه قلم ههژار به زمانبندی برنامههای پایانی جشنواره اشاره کرد و گفت: جشنواره در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه، ۷ و ۸ خرداد برگزار میشود.
کریمی از حضور مهمانان بینالمللی در این دوره خبر داد و گفت: بیش از ۱۰۰ مهمان فرهنگی، دانشگاهی و نویسنده از کشورهای عراق، استرالیا، سوئد، آلمان و دیگر کشورهای جهان در این رویداد حضور خواهند داشت که این حضور گسترده، نشاندهنده بُرد بینالمللی جشنواره قلم ههژار و اهمیت جهانی زبان کردی در عرصه فرهنگ و علم است.
کردستان بیشترین آثار ارسالی به جشنواره را دارد
دبیر علمی جشنواره جایزه قلم ههژار هم با اشاره به اینکه بیشترین آثار با ۲۱.۶ درصد در زمینه ترجمه با ۱۹۷ اثر است، افزود: بخش داستان ۱۲.۴ درصد، ادبیات کودک ۱۱.۹ درصد، پژوهش ادبی با ۶۹ اثر و ۷.۳۱ درصد، تاریخ با ۵۷ اثر و ۶ درصد، نمایشنامه و تئاتر ۳۱ اثر، هنر و معماری با سه اثر یک درصد و آموزش، هفت دهم درصد آثار را به خود اختصاص داده است.
نجم الدین جباری، ۷۴ درصد شرکتکنندگان را مرد و بقیه زن اعلام و اضافه کرد: این حجم از کتاب ارسالی نشان از غنای فرهنگ و ادب کردی و کتاب کردی دارد.
وی ادامه داد: جایزه ههزار بزرگترین و اولین جایزه کتاب در سطح جهانی است که به کتاب کردی احتصاص دارد و علوم انسانی بین رشتهای را هم با خود دارد.
دبیر علمی جشنواره جایزه قلم ههژار با بیان اینکه از سراسر ایران و هشت کشور جهان در این جشنواره شرکت خواهند کرد، ادامه داد: همین استقبال و غنای ارزشمند کار دبیری و داوری را بسیار سخت کرده است.
جباری، ماهیت این جایزه را شناساندن اهمیت زبان و ادب کردی به دنیا اعلام کرد و افزود: هیچ محدودیتی برای ارسال آثار نبود و تنها شرط قید شده زنده بودن نویسنده کتاب بود.
دبیر علمی جشنواره بینالمللی جایزه قلم ههژار هم اظهار کرد: ۸۴ داور اثار ارسالی در گستره جغرافیایی وسیع در داخل و خارج از کشور، بدون جانبداری داوری شدهاند تا برندگان راستین مشخص شوند.
جباری اهل قلم بودن و با تجربه بودن را از جمله معیارهای انتخاب داوران عنوان کرد و یادآور شد: از انتخاب داوران بی تجربه، دانشجو و کم سن و سال پرهیز کردهایم چراکه معتقدیم افراد با تجربه، بی شک توانایی بهتری در درک تجربه نویسندگان و شاعران دارند.
وی به مراحل مختلف داوری نیز گریزی زد و گفت: در مرحله نخست، آثاری که از نظر علمی بودن، حجم و چاپ کتاب، ارجاعات و اسناد در سطح پایینتری قرار داشتند، حذف شدند و در مرحله دوم، سایر آثار مورد داوری قرار گرفت به طوریکه هر اثر برای دو داور ارسال شده و در صورتیکه که هر ۲ داور برای تایید و یا رد اثر هم رای بودند، بر اساس نظر آنها اثر یا به مرحله سوم داوری رسیده و یا حذف میشد.
جباری ادامه داد: در صورتیکه رای داوران در رابطه با یک اثر متفاوت از هم بود، به داوران سوم و چهارم ارسال میشد و حتی در حدود ۱۰ اثر به منظور حفظ حقوق صاحب اثر، داور پنجم هم دخیل بوده است.
وی اضافه کرد: متاسفانه در برخی حوزهها نظیر جغرافیا، حقوق و علوم سیاسی استقبال خوبی صورت نگرفت و یا آثاری که به دبیرخانه ارسال شده بود، قابل توجه نبوده و منجر به جلب رضایت داوران نشد.
دبیر علمی جایزه قلم ههژار ابراز امیدواری کرد که در سالهای آتی و دورههای بعدی جایزه، این خلا پر شود و آثار فاخری در این زمینهها نیز در جایزه قلم ههژار حضور پیدا کنند.