
باشگاه خبرنگاران جوان؛ زهرا نجفی - بزرگترین جنگ آفریقا که بر اثر خشونتهای مرگبار آن تا کنون هزاران غیرنظامی قتل عام شدهاند، صدها کودک مورد تعرض قرار گرفته و بیش از ۱۲ میلیون نفر مجبور به ترک خانههای خود شدهاند، در حال رقم زدن یک فروپاشی در سودان است. جنگ سودان که سال ۲۰۲۲ آغاز شد در واقع نبرد قدرت بین ارتش این کشور و نیروهای شبه نظامی پشتیبانی سریع است. در یک طرف این جنگ «عبدالفتاح البرهان» فرمانده ارتش سودان قرار داد و در سوی دیگر «محمد حمدان دقلو» مشهور به «حمیدتی» قرار دارد که زمانی شتر فروش و در دورهای هم معاون البرهان بود.
سازمان ملل میگوید در جنگ سودان دست کم ۲۴ هزار نفر کشته شدهاند؛ هرچند که فعالان میگویند تعداد واقعی بسیار بیشتر از این است. جنگ سودان بزرگترین بحران انسانی جهان را ایجاد کرده است. هر دو طرف جنگ، از سوی آمریکا با اتهام جنایت جنگی مواجه شدهاند. واشنگتن همچنین روز پنجشنبه دولت سودان را به دلیل استفاده از سلاحهای شیمیایی تحریم کرد. ادعایی که توسط دولت سودان رد شده است. در همین حال، نیروهای پشتیبانی سریع به پاکسازی قومی متهم شده است. این نیروهای شبه نظامی نیز اتهامات علیه خود را انکار میکنند. بر اساس گزارش آژانس پناهندگان سازمان ملل در ماه فوریه، حدود ۳۰.۴ میلیون نفر در سودان که معادل دو سوم کل جمعیت آن است، به کمکهای بشردوستانه نیاز فوری دارند.
در حالی که این جنگ ماه گذشته وارد سومین سال خود شد، انبیسی نیوز با سه نفر از افراد محلی که از نزدیک شاهد درگیری بودند، صحبت کرده است:
«عبیر عبدالرحمن» زمانی که فرزندش را ۷ ماهه باردار بود، به دلیل گریختن از خانه خود در جنوب خارطوم او را از دست داد. او در یک مصاحبه تلفنی گفت: «شما باید راه بروید. فقط راه بروید؛ و باید سریع راه بروید، زیرا در هر زمان بمب ساعتی و گلوله باران وجود دارد. در یک لحظه با خودم فکر کردم که اشکال ندارد. تو بچه را از دست میدهی، اما زنده میمانی و خداوند فرزند دیگری به تو میدهد». اما در حالی که عبیر با خانواده خود به جنوب سودان میرفت، ارتباط خود را با پدر ۶۳ سالهاش که عقب افتاده بود، از دست داد. پس از چهار روز آنها متوجه شدند که او در یک ایست بازرسی متعلق به نیروهای پشتیبانی سریع دستگیر شده و متهم به دزدی شده است. عبیر گفت: «همه ما بسیار ترسیده بودیم. مادرم غذا نمیخورد و همان زمان متوجه شدیم برادرم هدف حمله موشکی قرار گرفته است».
این زن سودانی میگوید پدرش در نهایت پس از ۳۵ روز اسارت آزاد شد و اگرچه مبتلا به وبا و مالاریا بود، اما نسبتاً آسیبی ندید. همچنین برادرش با وجود اینکه تقریباً یک پای خود را از دست داده بود، از عمل جراحی جان سالم به در برد. عبیر بعدا با بقیه اعضای خانوادهاش به جنوب سودان نقل مکان کرد؛ جایی که دخترش سامیه را که اکنون ۱۶ ماهه است، به دنیا آورد.
افراد دیگری مانند عمروعلی ۳۹ ساله فرصت فرار پیدا نکردند. او که یک کارمند فناوری اطلاعات و عکاس است، گفت که ۱۰ سال را در هلند گذراند و در سال ۲۰۲۱ به سودان بازگشت و قصد داشت برای همیشه آن جا ساکن شود. دو سال بعد، زمانی که گلوله نظامیان به آپارتمانش اصابت کرده و راکتها در همان حوالی منفجر شدند، او گفت که زیر تختش پنهان شده بود. وقتی بیرون آمد، هشت یا نه عضو پشتیبانی سریع او را محاصره کرده بودند و از او میپرسیدند که آیا عضو ارتش است یا خیر. علی میگوید این نیروها باور نمیکردند او عضو ارتش نباشد و بنابراین دیوانهوار او را مورد ضرب و شتم قرار میدادند. او در نهایت به زندانی منتقل شد که زمانی پمپ بنزین بود.
این مرد سودانی میگوید پس از ۱۰ روز با اعضای خانوادهاش تماس گرفت و آنها توانستند مدارکی دال بر غیرنظامی بودند او ارائه کنند. به گفته علی، این امر موجب تغییر کلی رفتار نیروهای پشتیبانی سریع شد و بلافاصله او را آزاد کردند. او سپس به سودان گریخت و اکنون منتظر است تا سازمان ملل او را در مکان امنی مستقر کند.
درست در آن سوی رودخانه نیل «ناتاشا» مادر چهار فرزند انگلیسی میگوید بمبگذاری آنقدر شدید شد که مجبور شد خانه خود را ترک کند. ناتاشا میگوید در طول ۱۸ ماه شاهد برهم خوردن نظم و تردد باندهای مسلح در محلهها بود. به گفته او، این افراد از خانهها دزدی میکردند و مردم را میکشتند. ناتاشا ۴۷ ساله میگوید از آنجایی که آدم ربایی در سودان رایج بود، میدانست وضعیت او بهعنوان یک خارجی سفیدپوست همه چیز را «بسیار بسیار خطرناک» میسازد، بنابراین با پارچه صورت خود را پوشاند و در میانه درگیری راهی جنوب شد. اکنون او در شهری زندگی میکند که کنترل آن مجددا به دست ارتش بازگشته است. او میگوید قصد دارد به قسمت زیباتری از شهر نقل مکان کند و یک مهد کودک جدید در آن بازگشایی کند.
ارتش سودان سهشنبه هفته گذشته اعلام کرد که کنترل کامل منطقه خارطوم را به دست گرفته است، اما نیروهای پشتیبانی سریع همچنان کنترل بیشتر مناطق دارفور غربی و برخی مناطق دیگر را در اختیار دارند که در آن نبردها ادامه دارد. به گفته سازمان ملل و گروههای حقوق بین الملل، در این جنگ جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت به وقوع پیوسته است. سازمان ملل میگوید در مجموع ۲۴.۶ میلیون نفر یا تقریباً نیمی از جمعیت سودان با گرسنگی حاد مواجه هستند.
منبع: انبیسی نیوز