
باشگاه خبرنگاران جوان ـ بابک فروزش درباره احداث واحد کیفیسازی بنزین و تولید سوخت یورو ۵ گفت: یکی از پروژههای کلیدی و راهبردی شرکت پالایش نفت تهران در سالهای اخیر، اجرای پروژه کیفیسازی بنزین تولیدی مطابق با استاندارد یورو ۵ بوده است.
وی گفت: به طور کلی این پروژه با هدف ارتقای کیفیت بنزین تولیدی پالایشگاه تهران به استاندارد یورو ۵ و افزایش ظرفیت تولید روزانه به میزان ۱.۵ میلیون لیتر طراحی شده است. ضرورت آن نیز شامل جلوگیری از خامفروشی نفتا و انطباق با استانداردهای جدید ملی است.
فروزش افزود: این پروژه از سال ۱۴۰۰ آغاز شده و تا پایان ۱۴۰۳ حدود ۵۸ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است که با پیگیریهای انجامشده، در سال ۱۴۰۵ تکمیل خواهد شد.
وی خاطرنشانکرد: در قالب این پروژه، واحد (CCR) برای تولید ریفورمیت با عدد اکتان بالا و گوگرد بسیار پایین راهاندازی شده است. این واحد، یکی از پیشرفتهترین واحدهای پالایشگاهی محسوب میشود که نقش مهمی در بهبود کیفیت سوخت دارد. بخشهای مختلف پروژه شامل طراحی، خرید تجهیزات، نصب، راهاندازی و تستهای عملکردی با تکیه بر توان داخلی و مشارکت شرکتهای ایرانی اجرا شدهاند.
مدیر مهندسی طرحهای شرکت پالایش نفت تهران بیانداشت: اعتبارات این پروژه از محل منابع داخلی پالایشگاه و ۴۰ درصد سود سالانه شرکت تأمین میشود. اما چالشهایی مانند نوسان نرخ ارز، مشکلات ثبت سفارش و تخصیص ارز، و اختلاف نرخ ارز سامانه با بازار آزاد فشار مالی قابلتوجهی به پروژه وارد کرده است.
فروزش، پیرامون مهمترین چالشها و موانع اجرایی پروژه اضافهکرد: علاوه بر مسائل مالی، تأخیر در ترخیص تجهیزات از گمرک، مشکلات با سازمانهای محلی و انحصاری بودن برخی تجهیزات کنترل و ابزار دقیق از چالشهای اصلی بودهاند. همچنین، عدم پایبندی برخی سازندگان داخلی به تعهدات باعث تأخیر در بخشهایی از پروژه شده است.
وی با بیان این که این پروژه گامی مهم در مسیر تحقق مسئولیتهای زیستمحیطی صنعت پالایش نفت کشور و کاهش ناترازی سوخت خواهد شد، گفت: این طرح افزایش کیفیت بنزین را به دنبال دارد که همسو با سیاستهای کلان محیطزیستی کشور است. از طرفی، با افزایش ارزش افزوده نفتا، از خامفروشی جلوگیری میکند و رقابتپذیری محصولات پالایشگاه در بازارهای داخلی و منطقهای را ارتقا میدهد.
مدیر مهندسی طرحهای شرکت پالایش نفت تهران با اشاره به استفاده از ظرفیتهای داخلی و تکیه بر توان مهندسان ایرانی در احداث این پروژه، افزود: یکی از افتخارات ما در این پروژه، اتکا به توان متخصصان داخلی، مهندسان شرکت و تأمینکنندگان ایرانی در مراحل طراحی و اجرای آن بوده است. بهویژه در شرایط تحریم، استفاده از ظرفیتهای داخلی نهتنها موجب صرفهجویی ارزی شده است، بلکه الگویی موفق از خودکفایی در اجرای طرحهای پیچیده پالایشگاهی را به نمایش گذاشت.
وی خاطرنشانکرد: ما به دنبال اجرای فازهای تکمیلی طرحهای زیستمحیطی هستیم. ارتقای کیفیت دیگر فرآوردهها، کاهش فلرینگ، بازیافت پسماندهای صنعتی و توسعه واحدهای تصفیه، از جمله برنامههایی هستند که در دستور کار قرار دارند. باور داریم توسعه پایدار، تنها در سایه توجه همزمان به تولید، محیط زیست و فناوری تحققپذیر است.
فروزش ادامه داد: تسهیل فرآیند تخصیص ارز و ترخیص کالا، هماهنگی بیشتر با نهادهای مرتبط، و ثبات در قوانین ارزی میتواند باعث شتاب در روند اجرای پروژه شود، که شرکت ملی پالایش و پخش بهصورت جدی در حال پیگیری این موارد است.
منبع: شرکت پالایش نفت تهران