
باشگاه خبرنگاران جوان - جعفری در خصوص سهام دو باشگاه پرسپولیس و استقلال اظهار کرد: سهام شرکتهای ورزشی و فرهنگی استقلال و پرسپولیس نزد سازمان بورس به ثبت رسیده و در بازار پایه فرابورس معامله میشود. این دو شرکت، جزو شرکتهای پذیرفتهشده در بازار سرمایه نیستند و فقط بهدلیل الزام قانونی، نماد آنها در بازار پایه درج شده است.
مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه بیان کرد: با توجه به چالشهای موجود و جایگاه ویژه این دو باشگاه در میان مردم، در یک سال گذشته دو میز صنعت برای بررسی مسائل آنها برگزار شده است. در نخستین میز صنعت، سهام دو باشگاه همچنان متعلق به دولت و وزارت ورزش بود و ساختار آنها کاملاً دولتی محسوب میشد. طبیعی است که چنین ساختاری با مسائل خاصی همراه باشد. پس از این جلسه، سازمان بورس با نهادهای مختلف اجرایی از جمله وزارت ورزش، وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان امور مالیاتی مکاتبه و مشکلات باشگاهها را منعکس کرد.
جعفری افزود: در ماههای اخیر، وضعیت اطلاعرسانی و افشای اطلاعات این باشگاهها تا حدی بهبود یافته و به همین دلیل، دومین میز صنعت نیز برای آنها برگزار شد. مطابق رویه گذشته، سازمان بورس باز هم موضوعات و چالشهای این دو باشگاه را به مراجع ذیصلاح منتقل خواهد کرد.
مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس در خصوص مسائل و مشکلات دو باشگاه پرسپولیس و استقلال گفت: مهمترین مسئله استقلال و پرسپولیس، عدم تطابق منابع و مصارف بهعنوان یک شرکت است؛ مشکلی که البته در بیشتر باشگاههای فوتبال دنیا نیز دیده میشود. با این تفاوت که در جهان، مهمترین منبع درآمد باشگاهها حق پخش تلویزیونی است که این دو باشگاه فعلاً از آن محروماند. همچنین، مشکلات مالیاتی و تأمین مالی از دیگر دغدغههای اصلی آنها بهشمار میآید.
او در ادامه بیان کرد: در زمان ثبت نزد سازمان بورس، سهامدار عمده این باشگاهها (یعنی وزارت ورزش) تعهد داده بود در صورت وجود بدهی مربوط به دوره پیش از عرضه سهام، پرداخت آن را بر عهده بگیرد. اکنون استقلال و پرسپولیس بهصورت جدی پیگیر وصول مطالبات خود از دولت هستند تا بخشی از هزینههای جاریشان جبران شود. هر دو باشگاه مجموعاً با حدود ۳۰۰ میلیارد تومان بدهی شناساییشده روبهرو هستند که در دفاتر مالی آنها ثبت نشده و مربوط به پیش از ورودشان به بازار سرمایه است.
جعفری افزود: یکی از چالشهای اصلی، عدم شفافیت در افشای اطلاعات مربوط به قرارداد بازیکنان است. استقلال و پرسپولیس این اطلاعات را محرمانه تلقی میکنند و تاکنون مجوز لازم برای عدم افشا را به سازمان بورس ارائه نکردهاند. این در حالی است که سایر شرکتهای بازار سرمایه موظف به افشای اطلاعات در سامانه کدال هستند و تنها در موارد استثنایی و با مجوز نهاد نظارتی میتوانند از این الزام چشمپوشی کنند.
او گفت: بهعنوان نمونه، اگر یک بازیکن مبلغی در حدود ۱۰۰ میلیارد تومان دریافت کند، انتشار این رقم ممکن است با واکنش منفی عمومی روبهرو شود، اما پنهانکاری نیز با اصول بازار سرمایه سازگار نیست.
مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس در ادامه در خصوص تامین مالی این دو باشگاه بیان کرد: هم اکنون دو باشگاه در تلاشاند تا با افزایش سرمایه یا انتشار اوراق بدهی، بخشی از هزینههای خود را تأمین کنند. سازمان بورس نیز این درخواستها را بررسی میکند، اما شرط اصلی برای صدور مجوز تأمین مالی، اطمینان از بازپرداخت منابع است. اگر باشگاهها توان بازپرداخت را اثبات کنند یا ضامن معتبر معرفی نمایند، امکان صدور مجوز وجود خواهد داشت. در غیر این صورت، سازمان نمیتواند با انتشار اوراق یا سایر روشهای تأمین مالی موافقت کند.
منبع: صداوسیما