
باشگاه خبرنگاران جوان؛ رضوان پاک منش - تغییرات اقلیمی، کاهش بارشهای مؤثر، تغییر الگوهای بارندگی، کمبود برف در ارتفاعات، و افزایش برداشتهای غیراصولی از منابع آب، لرستان را حالا در میانۀ فصل بهار با تنش آبی روبهرو کردهاست.
این روند در صورتی که مهار نشود، میتواند نهتنها منابع آب سطحی بلکه منابع آب زیرزمینی را نیز تحت فشار قرار دهد و بحران را به لایههای عمیقتر از بستر اجتماعی و زیستمحیطی بکشاند.
روند کاهشی مخازن سدهای لرستان در حالی آشکار شده که کارشناسان منابع آب از ماهها پیش نسبت به تأثیر این وضعیت بر سفرههای آب زیرزمینی هشدار داده بودند.
کاهش آب ذخیرهشده پشت سدها بهطور مستقیم فشار بیشتری بر منابع زیرزمینی تحمیل میکند؛ زیرا کشاورزان و سایر مصرفکنندگان در صورت کاهش حقابهها، به ناچار برداشت خود از چاهها و قنوات را افزایش میدهند.
کمبود منابع آبی به جان چاه های لرستان افتاده است
از سوی دیگر بسیاری از کشاورزان و ساکنان مناطق روستایی به استفاده بیشتر از چاههای آب روی آوردهاند. در پاسخ به این شرایط، بیش از ۱۱۶۴ حلقه چاه غیرمجاز در لرستان شناسایی و مسدود شدهاست.
همچنین، برداشتهای غیرقانونی از شبکه آب شهری نیز بحران را تشدید کردهاست؛ بهطوریکه از ابتدای سال جاری، ۹ هزار انشعاب غیرمجاز آب در این استان شناسایی شد که ۶۱۵۰ مورد از این مجموع به انشعاب مجاز تبدیل شدهاست.
بحران آبی؛ مصرف آب مدیریت شود
مهندس مجیدی معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان اظهار داشت:با توجه به تغییر اقلیم و کاهش بارندگی در سنوات گذشته؛ همچنین کاهش چشم گیر منابع آبی استان چنانچه مصرف آب مدیریت نشود شاهد بحران در حوزه آب خواهیم بود.
وی ادامه داد:بر همین اساس هفته تاکنون چهار جلسه شورای حفاظت از منابع و سازگاری با کم آبی با حضور دستگاههای اجرایی مرتبط برگزار گردیده که برنامههای مدیریت مصرف آب تصویب و ابلاغ شده است.
تامین آب شرب اولویت اول استفاده از ذخایر سد لرستان
مجیدی مطرح کرد:نظر به اینکه اولویت تامین آب استان با مصارف آب شرب میباشد بخشی از ذخایر آب پشت سدها به مصارف آب شرب تخصیص داده شده و محصولات یا کشتهای کشاورزی در اولویت بعدی تامین آب هستند.
وی تاکید کرد:با استناد به مصوبات هیات دولت برای جداسازی آب فضای سبز از آب شرب به شهرداران ابلاغ شده است که با قید فوریت نسبت به جداسازی آب شرب از فضای سبز اقدام شود.
معاون استاندار خاطر نشان کرد:به استناد بند پ ماده ۴۰ برنامه ششم توسعه کلیه دستگاههای اجرایی استفاده کننده از آب همچون صمت؛ جهاد کشاورزی و آب منطقهای و آبفا موظف شدهاند ضمن نصب کنتورهای هوشمند برای مصارف مورد نظر نسبت به منابع آبی اقدام و گزارشهای دورهای برای نظارت مفاد قانونی ابلاغی به معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان ارسال نمایند.
مجیدی عنوان کرد:بر اساس بازدید صبح امروز از ذخایر آبی سد ایوشان مقرر گردید شرکت آب منطقهای و جهاد کشاورزی نسبت به جمع آوری موتور تلمبههای غیر مجاز برخورد کسانی که بدون مجوز نسبت به برداشت غیر مجاز از مسیر رودخانه اقدام مینمایند از طریق دستگاههای قضایی اقدام نمایند.
سدهای خالی از آب
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان گفت: حجم آب موجود در پشت سدهای استان ۶۲.۶۹ میلیون مترمکعب گزارش شده و ۷۰ درصد مخزن این سدها خالی است.
داریوش حسننژاد در جلسه بررسی وضعیت ذخایر آبی با کارشناسان ضمن تشریح وضعیت سدهای استان، افزود: وضعیت موجودی کنونی آب در مخزن سدهای استان، نسبت به مدت مشابه پارسال، ۲۹ درصد کاهش یافته است.
وی تصریح کرد: حجم کل مخزن سدهای مروک، ایوشان، تنگ هاله، خانآباد، کزنار و حوضیان ۲۰۸.۷۱ میلیون مترمکعب است که در این مقایسه سدهای کزنار و حوضیان نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۸ درصد کاهش ذخیره دارند.
خسارت ۱۰ هزار میلیارد تومانی به محصولات کشاورزی
نامدار صیادی رئیس جهاد کشاورزی لرستان اظهار کرد: بر اساس برآورد کارشناسان امسال براثر خشکسالی بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان به محصولات کشاورزی لرستان خسارت وارد شده که خسارت بالایی است به طوریکه کاهش محصول در استان امسال نسبت به سال گذشته محسوس و معنادار خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: محصول اصلی و استراتژیک ما گندم بوده که بر اثر کاهش بارندگی و پراکنش نامناسب بارندگی خیلی از مزارع استان به خصوص در شهرستانهای پلدختر، کوهدشت و رومشکان رها شده است.
تنها یک درصد استان شرایط نرمال دارد
فرمان پور مدیرکل هواشناسی لرستان گفت: باتوجه به بارشهای سال گذشته تنها یک درصد استان شرایط نرمال دارد و ۴۸ درصد وسعت لرستان دارای خشکسالی شدید است.
به گفته بهروز مرادپور از مهر ۱۴۰۳ تا پایان خرداد ۱۴۰۴، متوسط بارشها در لرستان نسبت به سال گذشته ۴۱ درصد و نسبت به بلندمدت ۳۸ درصد کاهش یافته است و هم اکنون هفت درصد از مساحت استان درگیر خشکسالی خفیف، ۱۲ درصد خشکسالی متوسط، ۳۱ درصد خشکسالی شدید و ۴۸ درصد خشکسالی بسیار شدید بودهاند.