
باشگاه خبرنگاران جوان - در حالی که تنها دو هفته تا آغاز حرکت میلیونی زائران اربعین باقی مانده است، مرز بینالمللی مهران به عنوان مهمترین و پرترددترین گذرگاه زمینی کشور برای تردد زائران، این روزها در کانون توجه دولت، نهادهای اجرایی و امنیتی قرار گرفته و هماهنگیهای گستردهای برای تسهیل عبور و مرور، اسکان، تغذیه، بهداشت، امنیت و خدمات رسانی به زائران در حال انجام است.
استاندار ایلام و رئیس ستاد اربعین استان در روزهای گذشته با برگزاری نشستهای متعدد و پایش دقیق اوضاع، بر لزوم حفظ انسجام مدیریتی، هماهنگی عملیاتی میان دستگاهها و همچنین آمادهسازی زیرساختهای خدماترسانی در پایانه مرزی مهران تأکید کرده است.
احمد کرمی استاندار ایلام و رئیس ستاد اربعین استان، روز چهارشنبه در نشست هماهنگی ستاد مرکزی اربعین که پایانه مرزی مهران برگزار شد، گفت که اربعین رویدادی ملی و فراملی است و ایلام به عنوان خط مقدم این رویداد باید با انسجام، برنامهریزی دقیق و هم افزایی حداکثری بین دستگاهی از عهده این مسئولیت بزرگ برآید.
وی توضیح داد که امسال نیز مانند سالهای گذشته تمرکز ما بر تسهیل تردد، ارتقای خدمات و تأمین امنیت زائران خواهد بود.
استاندار ایلام همچنین افزود: نقشه جامع خدمترسانی در مرز مهران نهایی شده و همه دستگاهها موظفاند از اکنون تا پایان عملیات بازگشت زائران به صورت شبانهروزی در مرز مهران مستقر باشند.
آمادگی زیرساختها و ظرفیتسازی جدید
به گفته مسئولان، از ماهها پیش طرحهای توسعهای در حوزه راه، مخابرات، پارکینگ، تغذیه، بهداشت، اسکان اضطراری و تجهیز بیمارستانهای صحرایی در مهران و مسیرهای منتهی به مرز آغاز شده و اغلب این پروژهها اکنون به مراحل پایانی رسیدهاند.
استاندار ایلام در این باره بیان کرد: توسعه مسیرهای منتهی به پایانه، افزایش ظرفیت پارکینگها، تجهیز پایگاههای امداد و فوریتهای پزشکی، راهاندازی ۱۶ موکب جدید و ارتقای خدمات الکترونیکی در مرز از جمله اقدامهایی است که در دستور کار قرار گرفته و بخش عمدهای از آنها تکمیل شده است.
وی اضافه کرد: در حوزه تمهیدهای بهداشتی، درمانی، خدماتی و امدادی نیز همه دستگاههای اجرایی استان آمادگی ۱۰۰ درصدی دارند و تمام امکانات بسیج شده تا اربعین ۱۴۰۴ باشکوه و باعظمت برگزار شود.
هماهنگی با عراق و توجه به امنیت مرز
رئیس ستاد مرکزی اربعین کشور نیز در سفر دیروز (پنجشنبه) خود به ایلام و بازدید از پایانه مرزی مهران، بر اهمیت امنیت مرز و هماهنگیها میان مقامهای محلی ایران و عراق برای عبور روان زائران تاکید کرد.
علی اکبر پورجمشیدیان با بیان اینکه امنیت زیربنای اصلی خدماترسانی به زائران است، گفت که با انسجام مدیریتی، اطلاعرسانی دقیق و تأمین به موقع نیازهای ضروری در مرز مهران میتوان مراسمی درخور شأن ملت ایران برگزار کرد.
او با اشاره به تأثیر برخی ناآرامیهای منطقهای بر نگرانی زائران، تاکید کرد: برای کاهش دغدغهها همه دستگاهها باید با اطلاعرسانی دقیق و مسئولانه در ایجاد آرامش روانی برای زائران سهیم باشند.
رئیس ستاد مرکزی اربعین یادآور شد که با طرف عراقی به توافقهایی رسیدهایم که بر اساس آن فرآیند عبور زائران در ایام اوج سفر تسهیل خواهد شد و همچنین توجه ویژهای به تأمین امنیت در طول مسیر به ویژه در مرز مهران داریم و به همین منظور نیروهای نظامی، امنیتی و انتظامی در حالت آمادهباش کامل قرار دارند.
مشارکت مردمی و ظرفیت موکبها
در کنار کوششهای دولت و نهادهای رسمی، مردم استان ایلام نیز امسال همانند سالهای گذشته با شور و اشتیاق در حال آمادهسازی موکبها و پایگاههای پذیرایی از زائران هستند.
رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات ایلام اعلام کرده است که بیش از ۳۲۰ موکب مردمی از استان برای خدمترسانی به زائران در داخل استان و خاک عراق نام نویسی کردهاند که این تعداد در مقابسه با سال گذشته افزایش داشته است.
استاندار ایلام نیز در همین پیوند با تاکید بر آمادگی کامل استان برای استقبال از زائران اربعین حسینی، گفت که امسال ۳۹۵ موکب در مسیرهای منتهی به مرز مهران و نقاط کلیدی و پرتردد این شهر برای پذیرایی، اسکان و خدمترسانی به زائران حسینی جانمایی میشود.
کرمی اظهار کرد که با فعالسازی کمیتهها و برگزاری نشستهای مشترک با مسئولان استان واسط عراق، همه تمهیدهای لازم برای تردد روان، خدماترسانی مطلوب و تأمین آب و برپایی مواکب و تردد زائران اتخاذ شده است.
تجربه سالهای گذشته نشان داده است که مرز مهران با وجود همه فشارها و حجم عظیم تردد توانسته است با هماهنگی مطلوب بین بخشی و تلاش شبانهروزی مردم و مسئولان نقشی تعیین کننده در مدیریت روان زائران اربعین ایفا کند.
امسال نیز با توجه به آمادگی کامل زیرساختی، امنیتی و اجتماعی استان ایلام انتظار میرود شاهد برگزاری یکی از منظمترین و پرشکوهترین دورههای مراسم اربعین باشیم.
مرز مهران؛ گذرگاه اصلی عشق و ایمان
مرز بینالمللی مهران به سبب موقعیت جغرافیایی ویژه، نزدیکی به عتبات عالیات و امنیت بالا در سالهای گذشته به اصلیترین مسیر تردد زائران اربعین دتبدیل شده است.
بر پایه آمار رسمی، ۶۰ درصد زائران اربعین در سالهای اخیر از این مرز عبور کردهاند و در برخی دورهها، این میزان حتی فراتر نیز رفته است.
سال گذشته بیش از سه میلیون زائر از مرز مهران تردد کردند و پیشبینی میشود با توجه به زیرساختهای جدید و استقبال مردمی این رقم در سال جاری نیز افزایش یابد.
نزدیکی مرز مهران به شهرهای زیارتی عراق از جمله نجف، کربلا و کاظمین و نیز امنیت بالای مسیر یکی از دلایل اصلی ترجیح این گذرگاه از سوی زائران است.
منبع:ایرنا