
باشگاه خبرنگاران جوان؛ محمدرضا قاسمی نیا -حرکت حماسی و رسانه عظیم پیاده روی اربعین فرصتی بینظیر برای اجرای سبک وشیوه زندگی اسلامی است.
ایجاد توقفگاهها و موکبها و چادرهای اسکان و استراحت زائران مرقد نورانی و ملکوتی حضرت امام حسین علیه السلام وحضرت امیرمومنان علی علیه السلام و عتبات عالیات از داخل کشور تا مسیر نورانی نجف به کربلا ساعات و روزهایی از زندگی هستند که مسئولیت اجتماعی را پیش رویمان میگذارد.
تعاملات و روابط اجتماعی و مراودات و معاشرتهایی در این چند روز سفر برای زائران رقم میخورد که با وجود اخلاق ،آداب و رفتار و فرهنگهای مختلف و متنوع زائران؛ تعهدات و حقوقی متقابل را به عنوان حق الناس برگردن یکدیگر میگذارد.
حضو ر در محیط زیست و بهره مندی از منابع طبیعی و فضاها و محیطهای اجتماعی درطول سفر قدسی اربعین الزامات و مسئولیتها و ملاحظاتی برای شرکت کنندگان در این مراسم پیاده روی دارد و تکلیف میشود.
حفظ احترام و رعایت حقوق متقابل زائران از توصیهها و دستورات شرع مقدس و امامانمعصوم علیهم السلام بوده است.
حق مردم وهم نوعان، حق فرد، حق خداوند، حق اجتماعات، حق آیندگان ونسلهای بعدی، حق محیط زیست وحق منابع طبیعی ازحقوقی هستند که آحادبشرملزم به ادای آن حقوق میباشند.
در سبک زندگی اسلامی ایرانی مولفهها و نشانه ها و تابلوهایی است که باید به آن موارد توجه گردد.
درمراسم پیاده روی اربعین که اجتماع میلیونی انسانهای عاشق اهل بیت علیهم السلام درجهان به نمایش گذاشته میشود باید نکاتی رادرمقوله رعایت حقوق مذکور توجه کنیم. وبرای همگان الگو و زبانزد باشیم.
۱-با محوریت و هدف مدیریت پسماند، استفاده ظروف یکبار مصرف در این زندگی چند روز پیاده روی باید به کمترین حجم و آماربرسد و درموقعیتهایی که استفاده از آنها ضروری و لازم است باید حواسمان باشد که از رهاکردن ظروف درمحیط زیست وطبیعت خودداری بشود.
۲-در جمع آوری ظروف یک بارمصرف و سایر زبالهها که در دشتها و بیابانها و مزارع و مراتع و حاشیه جادهها و مسیر پیاده روی رها شده پیش قدم باشیم.
۳-پرهیز از اسراف درمصرف آب، غذا، نان وهمه نذریها
۴-از استعمال دخانیات و سیگار و قلیان و… پرهیز بشود و این مسیر و سفر نورانی و بامعنویت وحماسی را آلوده نسازیم و ازآسیب ها وبیماریها جلوگیری بشود.
۵- بدانیم که دست کم سه گروه درمعرض دود سیگار ضرر و آسیب میبینند.
نخست: فرد سیگاری!
دوم: افراد اطراف او!
سوم: فضای فیزیکی و محیط پیرامون او! که سموم و آلایندههای دود بر روی آن ها می نشیند و قرار می گیرد! و اثرات مخرب و سمی و بیماریزا دارند!
۶-اگر رهاکردن فیلترهای سیگار را در مسیر و محیط دیدیم فوری درجمع آوری آنها اقدام بشود.
۷-سفر زیلرتی و معرفتی وحماسی اربعین بهترین ومناسبترین زمان و فرصت برای افراد سیگاری و قلیانی است که نسبت به ترک استعمال آنها اقدام نمایند و باخود و وجدانشان تعهد و تمرین کنند که از این عادت ناپسندومذموم دوربشوند. و خاطراتی خوش برای خود و خانوادهها ماندگار و ثبت کنند.
۸-در مسیرحرکت و در داخل وسایل نقلیه، موکبها، خانههای عراقیها، صفهای دریافت وتحویل غذاو…ازاستعمال دخانیات بایدپرهیز گردد.
۹-افرادی را که در حال استعمال دخانیات هستند بازبان و رفتاری نرم وملایم وصمیمی نهی از منکر کنیم.
*کارشناس دینی