به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، دکتر سیداحمد رئیس السادات با اشاره به 28 مهرماه (20 کتبر) که به عنوان روز جهانی استئوپروز (پوکی استخوان) نامگذاری شده است، اظهار داشت: تحقیقات انجام شده نشان میدهد که انجام ورزشهای تقویت کننده عضلات صاف کننده ستون فقرات به مدت 6 ماه میتواند سبب افزایش ارتقا کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به پوکی استخوان شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: این پژوهش در مرکز طب فیزیکی و توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی و شهید بهشتی بر روی بیش از 500 زن انجام شده است.
وی ادامه داد: این مطالعه نشان میدهد که انجام ورزشهای تقویتی عضلات صاف کننده ستون فقرات به مدت 6 ماه میتواند سبب بهبود کیفیت زندگی، عملکرد جسمانی، افزایش نشاط، کاهش درد بدن و محدودیتهای فیزیکی شود.
رئیس السادات پوکی استخوان را از شایعترین بیماری متابولیکی استخوان عنوان کرد و اظهار کرد: در بیماری پوکی استخوان تراکم استخوانها کاهش مییابد و استخوانها متخلخلتر شده و خطر و احتمال شکستگی در آنها افزایش مییابد.
وی با بیان این که استئوپروز یک بیماری خاموش است، اظهارکرد: این بیماری تا وقتی که شکستگی در استخوان اتفاق نیفتاده باشد، درد و شکایت جدی ایجاد نمیکند و نمیتوان به وجود بیماری پوکی اسنتخوان پی برد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: این بیماری به دلیل احتمالی شکستگی در لگن، ستون فقرات و قسمتهای دیگر بدن میتواند محدودیتهایی در زندگی روزمره به وجود آورده و باعث افت عملکرد و کاهش کیفیت زندگی در مبتلایان شود.
دبیر انجمن طب فیزیکی و توانبخشی ایران در خصوص عوامل موثر در پیشگیری از پوکی استخوان گفت: اگرچه عامل ژنتیک و افرایش سن از مهمترین عوامل تعیین کننده در ابتلای به پوکی استخوان به شمار میروند اما تغذیه مناسب در دوران کودکی، نوجوانی و جوانی و نیز دوران بارداری و شیردهی در کنار فعالیتهای فیزیکی و ورزشی مناسب و پرهیز از عادت غلط مانند کشیدن سیگار از مهمترین عوامل پیشگیری کننده از استئوپروز محسوب میشوند.
وی اظهار کرد: مصرف فراوردههای لبنی (شیر، ماست، کشک و دوغ کم نمک)، سبزیجات، حبوبات و میوههای تازه استفاده متعادل از مواد غذایی پروتیئنی مانند ماهی و تخم مرغ و پرهیز از استفاده بیرویه از نوشابههای گازدار و قهوه از جمله توصیههای غذایی مناسب در پیشگیری از پوکی استخوان است.
وی توصیه کرد: استفاده صحیح و به جا از مکملها و ویتامینها از جمله کلسیم، ویتامین D اگرچه میتوانند نقش مفیدی داشته باشند، به هیچ وجه به عنوان جایگزین تغذیه طبیعی و فعالیت فیزیکی نیستند.
این متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در ادامه افزود: نکته مهم این است که استفاده خودسرانه از مکملهای کلسیم و بدون دستور پزشک توصیه نمیشود. کلسیم به خصوص در برخی بیماریهای از جمله بیماران قلبی و مبتلایان به سنگ کلیه میتواند مشکلاتی به همراه داشته باشد که باید توجه داشت که ویتامینها باید با نظارت و تجویز پزشک متخصص صورت گیرد.
رئیس السادات توضیح داد: تحقیقات اخیر نشان داده است که بیش از دو سوم مردم ایران دچار کمبود ویتامین D هستند اما افزایش مصرف بیرویه برخی ویتامینها از جمله ویتامین D و A میتواند پوکی استخوان را تشدید کند.
وی اظهار کرد: به طور کلی ورزشهای تحمل کننده وزن، ورزشهای تعادلی و ورزشهای صاف کننده عضلات ستون فقرات از بهترین ورزشهای رایج در مبتلایان به پوکی استخوان به شمار میرود.
دبیر انجمن طب فیزیکی و توانبخشی ایران گفت: ورزشهای آبی و شنا اگر چه در افزایش تراکم مفید نیستند اما به دلیل اثرات مفید قلبی و عروقی و نیز سودمندی در ایجاد تناسب اندام از جمله ورزشهایی که توصیه میشود.
به گفته وی پیادهروی به خصوص در سطوح غیرشیبدار، سادهترین و مفیدترین ورزش در مبتلایان به پوکی استخوان به شمار میرود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: انجام ورزشهای رزمی و ورزشهای پر برخورد مانند فوتبال و همچنین دویدنهای سریع در سالمندان مبتلا به پوکی استخوان توصیه نمیشود.
رئیس السادات آموزش عمومی در قشر سالمندان و تمرکز ویژه به راهکارهای پپیشگیری از زمین خوردن را یکی از مهمترین عوامل در پیشگیری از شکستگی در مبتلایان به پوکی استخوان بر شمرد.
منبع: ایرنا
انتهای پیام/