مشهد؛

نگهداری نسخه خطي و چاپ سنگي «مولانا» و «شمس»

مجموعه‌ای ارزشمند، افزون بر 250 نسخه خطی و چاپ سنگی نفیس از مولانا جلال‌الدين بلخي و شمس تبريزي در کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی نگهداری می‌شود.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد،رئیس اداره مخطوطات ازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان ‌قدس ‌رضوی با بيان اينکه بيش از 200 نسخه از مثنوي معنوي در گنجينه کتب خطي موجود است، به يکي از نفيس‌ترين آن‌ها اشاره کرد و گفت:اين نسخه بين سال‌هاي 1280 تا 82 قمري کتابت شده و امتياز آن، تذهيب فوق‌العاده پُرکار و ظريف مربوط به دورة قاجاريه است که در ابتداي دفاتر شش‌گانه ديده مي‌شود.

حجت‌الاسلام نوری‌نیا افزود: خطّ نسخه نستعليق خوش است در 25 سطر و تذهيب و نقاشي هنرمند معاصر «عيسي آلفته» که در 604 صفحه با طرح‌ها و نقش‌هاي مختلف از گل‌هاي بنفشه و نرگس و زنبق و سنبل و گل محمدي حاشية آن را زينت داده است، بيش از پيش بر ارزش اين نسخه افزوده است.

وی با اشاره به ديوان شمس يا «ديوان کبير» اثر مولانا که شامل غزليات، رباعيات، و ترجيع‌بند‌هاي اوست و افزود: نسخه‌هاي بسياري از آن در گنجينه موجود است که دو نمونه از نفيس‌ترين آن‌ها، ديوان شمس به کتابت سال 1058 قمري اهدايي سيد جلال‌الدين تهراني و ديگري منتخب ديوان به کتابت قرن يازدهم است.

رئیس اداره مخطوطات ازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان ‌قدس ‌رضوی از مثنوي عرفاني «مرغوب القلوب» به قلم شمس تبريزي ياد کرد و تصريح نمود: کتابي عاشقانه است که در ده فصل، برخي آيات و روايات و گفته‌هاي کوتاه عرفا را در موضوع تهذيب نفس، سير و سلوک و اخلاق پسنديده به نظم کشيده است.

نوری نیا گفت:نسخه‌اي از اين اثر اهدايي مقام معظم رهبري است که در سال 1067 قمري توسط علي بن موسي ابراهيم کتابت شده، نسخه ديگر اهدايي دکتر فريدون مقتدري به خط محمد فاضل عشقي لاهوري در قرن دوازدهم کتابت شده و ديگري نسخه‌اي به کتابت 1237 قمريست.

وی خاطرنشان کرد: «نسخه‌اي از ديوان شمس به خط محمد ابراهيم استرآبادي که در قرن سيزدهم کتابت شده و نسخه‌اي از کليات شمس اهدايي مقام معظم رهبري، از ديگر آثار ارزشمند اين گنجينه است.»

گفتني است که مولانا جلال‌الدين محمد بلخي پس از فوت پدرش «بهاءالدين» که از علما و صوفيان بزرگ زمان خود بود، تحت تعليم «برهان الدين محقق ترمذي» قرار گرفت. ملاقات وي با شمس تبريزي در سال 642 هجري قمري انقلابي در وي پديد آورد که موجب ترک مسند تدريس و فتواي او شد و به مراقبت نفس و تذهيب باطن پرداخت و در سال 672 هجري قمري در قونيه وفات يافت. از آثار او مي‌توان به مثنوي معنوی، ديوان غزليات يا کليات شمس، رباعيات، مکتوبات، فيه مافيه و مجالس سبعه اشاره کرد.

انتهای پیام//ف.ج

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.