باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

بررسی دلایل غفلت از صنعت سودآور گردشگری و دلبستگی به پول نفت

بسیاری از کشور‌های جهان با برنامه‌ریزی اصولی از گردش مالی و سود قابل توجه صنعت گردشگری بهره‌مند شده‌اند، اما متأسفانه در ایران همچنان از این فرصت کم نظیر غفلت و وابستگی اقتصاد به پول نفت بالا به نظر می‌رسد.


بررسی غفلت از صنعت سودآور گردشگری و دلبستگی به پول نفتبه گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، آنچنان که گزارشات موجود نشان می‌دهد، حدود۱۰ درصد از گردش مالی کل اقتصاد دنیا به حوزه گردشگری معطوف می‌شود و این در حالی است که سهم کشورمان از این ظرفیت پرسود، تها یک درصد برآورد می‌شود، رقمی اندک و ناچیز که با وجود تنوع طبیعی، جغرافیایی و تاریخی این مرز و بوم، شایسته و زیبنده به نظر نمی‌رسد.

در طول سالیان گذشته، بسیاری از کشور‌های جهان که در مقایسه با ایران از چنین فرصت و ظرفیتی برخوردار نبوده و نیست، به مراتب به توفیقات هر چه بیشتری در این حوزه نائل شده‌اند که قطعا این دستاورد و موفقیت آنها، به برنامه‌ریزی اصولی و مدونی گره خورده که با تلاش، ممارست و فرصت طلبی به آن دست یافته‌اند.

بدون تردید، صنعت گردشگری از حوزه‌هایی به شمار می‌رود که میزان ارزآوری، سود و اشتغالزایی آن رفع‌کننده بسیاری از نارسایی‌های اقتصادی خواهد بود و یقینا در صورت توجه هر چه بیشتر به این حوزه، بسیاری از چالش‌ها و مشکلات اقتصادی کشورمان مرتفع خواهد شد، اما متأسفانه در طول سال‌ها و دهه‌های گذشته آنچنان که شایسته است به این عرصه توجه نشده و نتیجتا در حال حاضر شاهد توفیقات کشور‌هایی همچون هندوستان و سنگاپور هستیم که تنها در بخش گردشگری سلامت، میلیارد‌ها دلار سود کسب می‌کنند.

البته در سال‌های اخیر، از زبان مسئولان ذی‌ربط تأکیدات بیشتری در خصوص اهمیت بسیار ویژه حوزه گردشگری به گوش می‌رسد، بنابراین باید این تأکیدات و سخن وری‌ها با اقدام عملی همراه شود در غیر این‌صورت، سخنان، اظهارات و موضع گیری‌ها همچون گذشته، بر زبان و بر روی کاغذ باقی خواهد ماند.

علیرضا سلیمی نایب رئیس فراکسیون میراث فرهنگی و گردشگری مجلس در گفت‌وگو با خبرگزاری خانه ملت، با انتقاد از اینکه سهم درآمدی کشورمان از صنعت گردشگری متناسب با ظرفیت‌های موجود نبوده و فاصله معناداری در درآمد حاصله از این بخش بین ایران و سایر کشورها وجود دارد، گفت: بر این اساس کشورهای اطراف ایران با ارائه تسهیلات در حوزه گردشگری توانسته اند سهم جذب گردشگر خارجی‌شان را افزایش داده و سهم درآمدی خود از این عرصه را افزایش دهند.

نماینده مردم محلات و دلیجان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه درآمدهای نفتی سبب غفلت از کسب درآمد از صنعت گردشگری شده است، اظهار کرد: نباید فراموش کرد این مهم در حالی است که روزی نفت به پایان خواهد رسید و باید به سمت استفاده از صنایع دیگر حرکت کرد که صنعت گردشگری از جمله آنها محسوب می شود.

وی ادامه داد: صنعت گردشگری به عنوان سومین صنعت درآمدزا در دنیا محسوب می‌شود.

ظرفیت کم نظیر گردشگری در حوزه اشتغالزایی

با نیم نگاهی به مشکلات و معضلات اقتصادی ایران، بیکاری به عنوان یکی از اصلی‌ترین چالش‌های موجود خودنمایی می‌کند که یقینا با حل و فصل شدن این معضل، بسیاری از نارسایی‌های اقتصادی این مرز و بوم در عرصه‌های متعدد اجتماعی و غیره مرتفع خواهد شد.

متأسفانه در شرایطی شاهد جاری و ساری بودن چنین مسائل، دغدغه‌ها و چالش‌هایی در کشور هستیم که صرفا با اتکای به فرصت‌ها و ظرفیت‌های بالقوه صنعت گردشگری قادر خواهیم بود تمامی کاستی‌ها و نارسایی‌های موجود در این بخش را مدیریت و کنترل کنیم.

این ادعا به نیم نگاهی به مسیر طی شده توسط کشوری همچون ترکیه قابل اثبات است و با در نظر گرفتن اقلیم چهار فصل ایران، پهنه وسیع اراضی جغرافیایی این مرز و بوم، برخورداری از طبیعت متنوع کوهستان، کویر، دریا، دشت، جنگل و آثار باستانی و غیره بیش از پیش به فرصت سوزی و غفلتی که کشورمان در این حوزه داشته، پی خواهیم برد.

سعید شیرکوند معاون برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری سازمان میراث فرهنگی در کنفرانس بین‌المللی فرصت‌های سرمایه‌گذاری لرستان با بیان اینکه صنعت گردشگری در کشور ما صنعت مغفول و رها شده‌ای است، گفت: مهمترین دلیل غفلت از این صنعت در کشور این است که ایران کشوری متکی به درآمدهای نفتی است.

معاون برنامه ریزی و سرمایه گذاری سازمان میراث فرهنگی با یادآوری اینکه همواره دغدغه ما این بوده که از اقتصاد نفتی خود را نجات دهیم، افزود: اقتصاد مبتنی بر نفت برخی افراد را به افراط کشانده است به طوریکه وقتی دولتی خزانه خود را از محل فروش نفت پر می‌کند دیگر به فعالیت‌های دیگر توجهی ندارد.

شیرکوند با بیان اینکه سهم مالیات نیز در درآمدهای کشور ضعیف است، یادآور شد: طی سال‌های گذشته نفت هزینه‌های کشور را تأمین کرده تا کمتر به صنعت گردشگری به عنوان صنعتی درآمدزا توجه شود و این حوزه بیشتر جنبه تفنن داشته است.

وی با یادآوری اینکه صنعت گرشگری درآمدزا و اشتغالزا است، تصریح کرد: اگر گردشگری به صنعت تبدیل شود، می‌تواند زیربخش‌های خود را راه‌اندازی و فعال کند.

معاون برنامه ریزی و سرمایه گذاری سازمان میراث فرهنگی، افزود: از سوی دیگر در کشور ما نزد برخی افرد باور غلطی حاکم است که گردشگری با هنجارهای دینی و عرفی مغایرت دارد در صورتیکه در دین مبین اسلام و آیات قرآن به سفرکردن تأکید فراوانی شده است.

وی با تأکید بر اینکه صنعت گردشگری رابطه مستقیمی با رشد تکنولوژی دارد، افزود: فرد برای کسب درآمد از این صنعت در ۵۰ سال پیش باید ۱۰ ساعت کار می‌کرد، ولی اکنون با پنج ساعت کارکردن هم علاوه بر تأمین معیشت، مازاد درآمد هم دارد.

به واقع، با برنامه‌ریزی کارشناسی شده و اصولی، قادر خواهیم بود ضریب بیکاری در جامعه ایران را به حداقل ممکن کاهش دهیم و با عنایت به ارتباط تنگاتنگی که میان گردشگری و صنایع سنتی (صنایع دستی) وجود دارد، می‌توان از استعداد‌ها و توانمندی‌های موجود در این بخش نیز به نحو شایسته و مطلوبی در جهت شکوفایی اقتصادی کشور بهره گیری کنیم.

اعداد و ارقام منتشر شده در رسانه‌ها نشان می‌دهد، در سایه صنعت گردشگری به‌صورت مستقیم،۳۵۰ میلیون شغل ایجاد شده و به‌صورت غیر مستقیم میلیون‌ها افراد جویای کار در جهان مشغول به کار شده‌اند که تمامی این فرصت‌ها مویدِ ظرفیتِ ویژه این بخش در توسعه و رشد هر چه بیشتر اقتصادی کشور است.

بیمه فعالان گردشگری در مجلس پیگیری می‌شود

هاشمی‌تختی عضو کمیسیون عمران مجلس در نشستی با انجمن بانوان فعال صنعت گردشگری در بندرعباس(15 بهمن)، تأکید کرد: یکی از کارهای پر رونق در دنیا صنعت گردشگری است که ایران با موقعیت بسیار خوب جغرافیایی و داشتن جزایر، سواحل و مکان‌های تاریخی فراوان می‌تواند در این بخش بصورت جدی سرمایه‌گذاری کرده تا ما نیز به رشد قابل توجهی از این ناحیه دست پیدا کنیم.

وی، بیان کرد: اگر بتوانیم مشکلات بخش گردشگری را شناسایی و راهکارهای مناسبی برای حل این موانع پیدا کنیم، می‌توانیم اشتغال ایجاد کرده و در آینده با کشورهای پیشرو در این صنعت رقابت کنیم.

هاشمی‌تختی درادامه افزود: همه چیز در کشورمان برای رونق‌دادن به صنعت گردشگری مهیا است و تنها به عزمی جدی در این زمینه نیاز است.

نماینده مردم بندرعباس، حاجی‌آباد، قشم و بندرخمیردر مجلس شورای اسلامی، خاطرنشان کرد: ما به‌دنبال رفع مشکلات راهنمایان گردشگری بوده و معتقدیم شما در پیشانی توسعه فعالیت‌های گردشگری در کشور قرار دارید، ما موضوع بیمه فعالان گردشگری را در مجلس پیگیری می‌کنیم تا این صنعت بیشتر دیده شده و راهنمایان با دلگرمی به این حرفه بپردازند.

امنیت ایران، شاه کلید جذب گردشگران خارجی

یکی از پیش نیاز‌ها و الزامات اساسی جذب گردشگر به مقوله امنیت معطوف می‌شود، که خوشبختانه با درایت و هوشمندی دستگاه‌های امنیتی ایران اسلامی، شاهد امنیت بسیار مطلوبی در این مرز و بوم هستیم.

ارزش این امنیت، زمانی مبرهن می‌شود که بسیای از نقاط خاورمیانه با آتش، دود خون و خونریزی عجین شده، اما ایران اسلامی به عنوان جزیره ثبات در دل این منطقه همچون نگینی، می‌درخشد.

امتزاج امنیت پایدار موجود در ایران و ظرفیت‌های بالقوه گردشگری، شرایطی را پدید می‌آورد که با اتکای به آن می‌توان در رفع و دفع بخش قابل توجهی از معضلات اقتصادی موفق عمل کرد.

برون رفت از اقتصاد تک محصولی و عدم وابستگی به خام فروشی، از دیگر دستاورد‌هایی به شمار می‌رود که با شکوفایی صنعت گردشگری به آن نائل خواهیم شد و ارزش این مهم زمانی ملموس‌تر می‌شود که سخن ماهاتیر محمد (نخست وزیر سابق مالزی) با این مضمون که"اگر مدیریت جاذبه‌های توریستی اصفهان در اختیار ما قرار گیرد، سالانه برابر با ارز آوری نفت برای ایران، کسب سود خواهیم کرد" را مرور کنیم.

امید آن می‌رود با تعریف تمهیدات لازم و اجرایی و عملیاتی ساختن آن همچون لغو روادید هر چه بیشتر میان ایران و کشور‌های دیگر (که در سالیان اخیر شاهد برداشته شدن گام‌هایی در این ارتباط بوده ایم)، تامین زیرساخت‌های مناسب حمل و نقل، اسکان گردشگر، هتل سازی و غیره به این امر مهم نائل شویم که قطعا با حصول آن وضعیت اقتصادی تمامی مردم و خانوار‌های ایرانی نیز متحول خواهد شد.

انتهای پیام/

برچسب ها: گردشگری ، اشتغال
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۳ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
باید راهکارهای مناسب برای ارتقای صنعت گردشگری در نظر گرفته شه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۱ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
باید راهکارهای مناسب برای ارتقای صنعت گردشگری در نظر گرفته شه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۷ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
باید جلوی خام فروشی گرفته شه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۲ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
آیا یک مسافرخانه با قیمت مناسب درایران وجوددارد؟
Germany
ناشناس
۱۶:۳۹ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
ایران جاذبه های زیادی داره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۸ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
گردشگران خارجی یا جاسوس هستند یا بازار یاب یا بازار خراب کن هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۸ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
گردشگران خارجی یا جاسوس هستند یا بازار یاب یا بازار خراب کن هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۴ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
ما که ایرانی هستیم، برای گردشگری به همه جای دنیا می رویم، الا داخل کشور خودمان! یک ریال داخل مملکت خودمان خرج نمیکنیم!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۲ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
بررسی دلایل غفلت از صنعت سودآور گردشگری؟؟؟
Germany
ناشناس
۰۹:۲۱ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
باید مدیریت صحیح در صنعت گردشگری وجود داشته باشه
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۹:۰۴ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
سلام...
گردشگر به جایی مانند طبیعت ، امکان (خانه تاریخی و...)وجود داشته باشد مراجعه می کند نه برای خرید از پاساژ وارد کشور بشود .
به عنوان مثال یک کشور از کشور های حوزه خلیج فارس که تاریخ بی هویت دارد از موزه لور اشیای تاریخی اجاره میکند تا درکشور خودش به نمایش داده و بابت این نمایش تبلیغات میکند.
آخرین اخبار