به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ باقلا قاتوق نوعی خورشت ایرانی است که در مناطق شمالی ایران به ویژه استان گیلان طبخ میشود.
این غذا حاوی انواع ویتامینهای A ، C ، D ، E ، K ، گروه ویتامینهای B مانند B۱، B۲، B۳، B۶، B۱۲ ، اسید چرب امگا ۳، آهن، فسفر، مس، منگنز، منیزیم، اسید فولیک، فیبر، پروتئین، اسید آمینههای ضروری، کلسیم، پتاسیم، سدیم، سلنیوم، کولین، زآگزانتین و لوتئین است.
برای بررسی خواص باقلا قاتوق و اینکه مصرف این غذا برای چه افرادی مفید است با حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی گفتوگو کردیم که در ادامه مشروح آن را میخوانید.
حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ درباره مهمترین خواص باقلا قاتوق اظهار کرد: این غذا نقش موثری در تقویت عمومی و افزایش انرژی بدن دارد؛ باقلا قاتوق به علت داشتن کلسیم، فسفر، منیزیم و ویتامین D موجب استحکام استخوانها و دندانها میشود و از بروز پوکی و نرمی استخوان در افراد جلوگیری میکند.
بیشتر بخوانید: افزایش انرژی بدن با مصرف جینسینگ
وی درباره خواص دیگر باقلا قاتوق بیان کرد: این غذا به علت وجود پتاسیم، موجب کنترل فشار خون میشود و نقش موثری در تقویت قوای جنسی دارد؛ زآگزانتین، لوتئین و ویتامینهای A ، C و E موجود در باقلا قاتوق علاوه بر خاصیت آنتی اکسیدانی که دارند به تقویت بینایی، جلوگیری از ابتلا به آب مروارید و تباهی (از بین رفتن) لکه زرد هم کمک شایانی میکنند.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی افزود: باقلا قاتوق به علت داشتن انواع ویتامینها و املاح معدنی برای مبتلایان به روماتیسم، درد مفاصل، سیاتیک و پوکی استخوان مفید است؛ این غذا خاصیت آنتیبیوتیکی دارد بنابراین عفونتهای بدن را از بین میبرد.
بیشتر بخوانید: با این ویتامین ضد بی حالی، ۲۴ ساعت شبانه روز سرحال باشید!
عظمایی تاکید کرد: باقلا قاتوق به علت وجود ویتامینهای A ، C ، E و املاح معدنی خاصیت آنتی اکسیدانی دارد بنابراین سیستم ایمنی بدن را تقویت و بدن را در برابر بیماریهای مختلف به ویژه انواع سرطانها محافظت میکند؛ این غذا برای افرادی که میزان کلسترول خوب (HDL) بدنشان پایین بوده، مفید است.
بیشتر بخوانید: مواد غذایی که انرژی شما را چند برابر میکنند
وی تصریح کرد: باقلا قاتوق نقش موثری در رفع کمخونی، شادابی و تقویت پوست و مو دارد.
عظمایی درباره موارد منع مصرف باقلا قاتوق یادآور شد: این غذا برای مبتلایان به فاویسم مضر است بنابراین افراد دچار این عارضه باید از مصرف باقلا قاتوق خودداری کنند؛ فاویسم بیماری ژنتیکی خونی است که بر اثر مصرف باقلای سبز یا منجمد شده به وجود میآید و موجب تخریب گلبولهای قرمز خون میشود که با علائمی مانند زردی رنگ پوست و سفیدی چشم، سردرد و تهوع همراه است.
لوبیای رشتی (پاچ باقلا) سه لیوان
شوید خشک ۲ و نیم قاشق غذاخوری
تخم مرغ سه عدد
سیر پنج تا ۶ حبه
نمک، پودر زردچوبه، فلفل سیاه، گلپر، دارچین، میخک و آویشن به مقدار لازم
آب ۲ لیوان
روغن زیتون یا کنجد به مقدار لازم
نخست لوبیاها را حبه کنید و به مدت سه ساعت داخل آب گرم بریزید؛ در این مدت زمان آب آن را یک تا ۲ بار تعویض کنید.
- سیرها را خرد یا رنده کنید و در روغن زیتون یا کنجد تفت دهید.
- زمانی که بوی سیر منتشر شد لوبیاها را به آن اضافه کنید و تفت دهید تا نرم شوند.
- شوید خشک را به لوبیاهای تفت داده شده اضافه کنید.
- پس از کمی تفت دادن مواد، آب را به آن اضافه و صبر کنید تا ۱۵ تا ۲۰ دقیقه به آرامی بجوشد تا آب آن کشیده شود و لوبیاها خوب بپزند.
- نمک و ادویه جات را به لوبیاها اضافه کنید و مواد را به خوبی هم بزنید.
- تخممرغها را بشکنید و به سایر مواد اضافه کنید.
- در قابلمه را بگذارید تا تخممرغها به خوبی پخته شوند.
- این غذا را به همراه نان یا کته برنج، سیر ترشی و زیتون پرورده میل کنید.
- در صورت دسترسی نداشتن به لوبیای رشتی میتوان از باقلای معمولی استفاده کرد.
انتهای پیام/