انواع شایع سردرد؛ اگر این نشانه‌ها را دارید مشکوک به میگرن هستید

یک متخصص مغز و اعصاب گفت: به طور کلی میگرن شامل سه مجموعه علائم گوارشی، سردرد و نشانه‌های مرتبط با مغز و اعصاب است.

فعنو

منصوره تقا متخصص مغز‌ و اعصاب در گفت‌وگو با خبرنگار  حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ درباره علت بروز سردردهای میگرنی گفت: میگرن یکی از انواع شایع سردرد است؛ این اختلال معمولا به شکل حملات تکرارشونده‌ از مجموعه‌ای از علائم اتفاق می افتد، بر اساس شرح حالی که پزشک از بیمار می‌گیرد و در صورتی که علائم بیمار و نوع سردرد منطبق بر معیارهای میگرن باشد تشخیص میگرن مطرح می شود.

این متخصص مغز‌ و اعصاب بیان کرد: ممکن است علائم و سیر بالینی میگرن در افراد مبتلا مشابه باشد و معیارهای واحد و یکسانی برای تشخیص میگرن وجود داشته باشد اما این علائم در همه افراد به طور کاملا یکسان نیست و در واقع چند نوع از میگرن وجود دارد که در علائم جزئی با یکدیگر متفاوت می باشند.

مراقب سر دردهای یک طرفه باشید

وی درباره علائم این عارضه اظهار کرد: به طور خلاصه می‌توان گفت  سردردهای میگرنی اغلب و نه همیشه، یک‌طرفه و ضربان‌دار هستند؛ سردردها گاهی اوقات در سمت راست و برخی مواقع در سمت چپ اتفاق می‌افتد؛ شدت آن معمولا از متوسط تا شدید متغیر است و در عرض چند ساعت بدتر می‌شود؛ بیماران بیشتر اوقات تهوع و گاهی اوقات استفراغ را همراه با سردرد تجربه می‌کنند.

تقا افزود: بیشتر بیماران هنگام سردرد نسبت به نور، صدا و بو حساس می‌شوند و معمولا سردردها  هنگام فعالیت و حرکت تشدید می‌شوند؛ ممکن است در برخی از سردردهای میگرنی علائم پیش درآمد یا به اصطلاح اورا نیز وجود داشته باشد که در شروع سردرد یا حین آن اتفاق می‌افتد؛ اورای بینایی از شایع ترین اوراهاست که به شکل جرقه‌های نورانی و یا تاری دید بروز می‌کند.

این متخصص مغز و اعصاب با اشاره بر این که راه شناسایی و تشخیص بیماری بر اساس شرح حال و به شکل بالینی است تصریح کرد: علت ابتلا به میگرن می تواند ژنتیکی باشد و تاکنون چندین نوع ژن مرتبط با آن شناسایی شده است اما به طور کلی این بیماری قابل کنترل است؛ از مهمترین عوامل موثر در شدت و ایجاد حملات میگرن میتوان به اضطراب و استرس روحی، هورمونها(بسیاری از بیماران در روزهای قبل از قاعدگی حملات بیشتر و شدیدتری را تجربه می کنند)،محرکهای بینایی و بویایی شدید،تغییرات آب و هوا،تغییر در الگوی خواب و بیداری، گرسنگی،پرخوری، الکل، سیگار‌، بعضی مواد غذایی و درد گردن اشاره کرد.

وقتی میگرن با هیئت همراه سراغتان می‌آید

وی ادامه داد: این بیماری در خانم‌های جوان بیشتر دیده می شود؛ به طور کلی بیشترین شیوع این بیماری در سنین ۳۰ تا ۳۹ سالگی دیده می‌شود؛ بعضی از اختلالات  مانند سندرم روده تحریک پذیر، بیماری حرکت، فیبرومیالژی، اضطراب، افسردگی، سرگیجه و تشنج همراهی بیشتری با میگرن دارند و ممکن است در کنار هم ظاهر شوند.

تقا گفت: به طور کلی میگرن شامل سه مجموعه علامت است؛ علائم گوارشی، سردرد و علائم مرتبط با مغز و اعصاب. در سنین کودکی علائم گوارشی شایعتر و بارزتر از دیگر علائم است؛ همچنین به جای حملات سردرد ممکن است حملات مکرر درد شکم را شاهد باشیم؛ توجه داشته باشید که لازم است در هر کودکی که به دردهای مکرر شکمی شکمی دچار می‌شود پیش از هر کاری از نظر بیماری‌های گوارشی و کلیوی مورد بررسی قرار گیرد؛ در کودکی که از لحاظ بیماریهای کلیوی و گوارشی بررسی شده و نرمال بوده است باید شک به این نوع میگرن را برانگیزد که معمولا با بی اشتهایی، تهوع و رنگ پریدگی و بیحالی همراه است . البته به طور کل سردردهای میگرنی در کودکان ممکن است به شکل مشخص و بارز ذکر نشود و اگر از کودک در مورد سردرد سوال نپرسیم ممکن است اصلا اشاره ای به آن نداشته باشد و با بی اشتهایی و تهوع همراه باشد.

این متخصص مغز‌ و اعصاب  درباره عوارض ابتلا به این بیماری گفت: مزمن شدن درد و به دنبال آن کاهش کیفیت زندگی از مهمترین و شایع ترین عوارضی که ممکن است به دنبال سردردهای مکرر میگرنی اتفاق بیفتد؛ حتی ممکن است اختلالات خواب و افسردگی نیز به دنبال مزمن یا مکرر شدن سردردها اتفاق بیفتد؛ برخی از عوارض نادری هم وجود دارد که بیشتر در نوع میگرن با اورا اتفاق می افتد و شامل از دست رفتن ناگهانی شنوایی ،فلج بل و سکته مغزی است.

تقا تصریح کرد: به طور کلی دو نوع درمان برای میگرن در نظر گرفته می شود که شامل درمان مرحله حاد و درمان به شکل پیشگیری است؛ در درمان مرحله حاد، انواع مسکن ها و بعضی داروهای اختصاصی میگرن مانند سوماتریپتانها استفاده می‌شود؛ حتما باید به خاطر داشته باشید که مصرف بیش از حد این داروها در مزمن شدن سردردها نقش دارد و جهت جلوگیری از سردرد ناشی از مسکن باید مصرف این داروها محدود شود.

این متخصص مغز‌ و اعصاب یادآوری کرد: درصورت مکرر بودن حملات سردرد و کاهش عملکرد بیمار، شروع داروهای پیشگیری منطقی به نظر می رسد؛ این داروها معمولا به شکل روزانه و حداقل چندین ماه باید استفاده شود تا موثر واقع شود و از انواع مختلف آن می‌توان به داروهای ضد افسردگی، ضد تشنجها و دیگر داروهای مختلف اشاره کرد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۳۷ ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
خیلی ممنون از مطلب مفیدتون. :-))
من مدتها سردردهای این چنینی داشتم. خیلی بد بود. اما تازگیا کشف کردم یه فنجون قهوه سردردم رو کاملا رفع میکنه. با توجه به شدت سر دردم غلظت قهوه رو زیاد میکنم. نسکافه خیلی جواب نمیده. البته من فقط قهوه ترک رو امتحان کردم که درست کردنش هم خیلی راحته. شاید قهوه فوری و اسپرسو هم همین اثر رو داشته باشه. من جدیدا تو بهار و مخصوصا تابستون هفته ای یکی دو بار سر درد میگیرم. اما دیگه سردردا ناراحتم نمیکنه چون با یه قهوه زود خوب میشه. حس خوبیه. قبل از این کشف شدت سردردهام به تدریج زیاد میشد و تا حالت تهوع پیش میرفت. اما شکر خدا این درمان برا من جواب میده. امیدوارم برا بقیه هم همینطور باشه. واقعا سردرد خیلی بده!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۶ ۲۶ آبان ۱۳۹۷
میگرن بدترین بیماری جهان است خدا نصیب هیچ کس نکند
آخرین اخبار