در گفتگوی ویژه خبری مطرح شد؛

کمبود دارو ناشی از سود بالای فروش خارج از زنجیره/ مواد اولیه دارویی ارز می‌گیرند و قیمت گذاری نمی‌شوند

رئیس گروه تدوین تعهدات سازمان‌های بیمه‌گر گفت:مواد اولیه دارو ارز ۴۲۰۰ تومانی می گیرند ولی عمدتاً قیمت‌گذاری نمی‌شوند.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان،میکائیلی رئیس گروه تدوین تعهدات سازمان‌های بیمه‌گر و پیکان پور عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی امشب ۸ آبان ماه با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری به بررسی ارز ۴۲۰۰ تومانی دارو پرداختند.

کاظم میکائیلی رئیس گروه تدوین تعهدات سازمان‌های بیمه‌گر با اشاره به اینکه سازمان غذا و دارو اقدام به فراخوان برای واردات دارو می‌کند گفت: فرآیند اعلام تا تخصیص ارز زمان می‌برد که برخی اوقات ممکن است به هدف بخورد و دارو به موقع ترخیص شود و خیلی از مواقع هم به موقع ترخیص صورت نمی‌گیرد و منجر به کمبود دارو می‌شود.

او با اشاره به اینکه فاصله‌ای که تا ترخیص دارو صورت می‌گیرد منجر به کمبود دارو می‌شود و معمولاً در بازار سیاه مردم مجبور به تهیه دارو می‌شوند اظهار کرد: وقتی برای دارویی کمبود ایجاد می‌شود افراد سودجو اقدام به خارج کردن آن از زنجیره توزیع می‌کنند و سعی می‌کنند در بازار سیاه منافع بیشتری را به دست آورند.

میکائیلی با بیان اینکه فرایند تیتک باید به صورت کامل و جامع اجرا شود ادامه داد: طبیعتاً وقتی سیاستگذار ارزی را تخصیص می‌دهد در برنامه‌ریزی‌ها منافع حاصل از فروش دارو‌ها در خارج از زنجیره خیلی زیاد می‌شود و ثمره آن کمبود‌های دارویی خواهد بود، لذا در اینجا نمونه‌ای از مصادیق را ایجاد کردیم.

رئیس گروه تدوین تعهدات سازمان‌های بیمه‌گر با اشاره به اینکه اگر بر روی قیمت گذاری ماده اولیه توجه کنیم از محل ارز ۴۲۰۰ تومانی از ابتدای سال ۹۷ تا انتهای سال ۹۹ معادل ۷ هزار میلیارد تومان به این صنعت داده شده است گفت: ارز تخصیص پیدا کرده  است و باید قیمت‌گذاری صورت بگیرد، ولی قیمت گذاری صورت نگرفته است و در این بازه زمانی منافعی که از محل این مابه التفاوت حاصل می‌شود زیاد است که صرف تخریب گروه‌های می‌شود که ما با این جریان‌ها هستند.

او بیان کرد: در حوزه مواد اولیه ارز ۴۲۰۰ تومانی داده می شود و ممنوعیت واردات داریم، ولی مواد اولیه دارویی عمدتاً قیمت‌گذاری نمی‌شوند و به قیمت سندیکا به تولیدکننده‌های نهایی فروخته می‌شود، سازمان غذا و دارو باید قانونا در این حوزه فعالانه‌تر وارد می‌شد.

میکائیلی افزود: در طی سالیان قبل قیمت‌گذاری نداشتیم، اما در یکی دو سال گذشته این مسئله بسیار حیاتی به‌نظر می‌رسد که باید انجام می‌شد و همکاران سازمان غذا و دارو وارد این مبحث شده‌اند.

رئیس گروه تدوین تعهدات سازمان‌های بیمه‌گر با اشاره به اینکه مدیران این حوزه مسئولینی بسیار سالم و خوبی هستند بیان کرد: اینکه ارز به چه کسانی تعلق می گیرد و چرا به یک عده تعلق نمی گیرد و اینکه معیارهایی که به یکسری می‌دهیم چیست باید مشخص شود و این موضوع از آفت‌های ارز ۴۲۰۰ تومانی است، به هر حال سازمان غذا و دارو و مسئول این مسئله است .

وی با تاکید بر اینکه متاسفانه فرایندها شفاف نیست گفت: پرداخت از جیب مردم باید مدیریت شود و مردم کمتر پول پرداخت کنند ،در حال حاضر مردم در حوزه دارو چند سرفصل دارند که پول پرداخت می کنند.

میکائیلی اظهار کرد: یکسری داروهایی است که مردم بدون نسخه دریافت می‌کنند ، فرانشیز داروهای بیمه‌ای بخشی دیگر است که باید مورد توجه قرار بگیرد و دیگری داروهایی است که خارج از تعهدات بیمه است و بخش دیگر داروهایی هستند که خارج از پروتکل تجویز می‌شود، در این چند فصل متاسفانه مردم از جیب پرداخت می‌کنند که نیاز است برای هر کدام از آنها برنامه مستقلی داشته باشیم.

رئیس گروه تدوین تعهدات سازمان‌های بیمه‌گر با اشاره به اینکه در سایر حوزه ها نیاز است که ورود پیدا کنیم افزود: ولی الزامات این بحث را باید سریع بدانیم که چیست، شفافیت معیار ورود داروها به این بسته حمایتی را باید داشته باشیم، یعنی باید مشخص شود که ذینفعان بدانند داروها با چه معیاری در تعهد قرار گرفته است و مورد حمایت قرار می گیرند.

وی ادامه داد: حد آستانه بیمه بیماران باید مشخص شود تا بتوانیم جلوی دچار شدن مردم به هزینه‌های کمرشکن حوزه سلامت را بگیریم و دیگری بحث بازنگری مستمر است که با توجه به مسئله تغییر پیدا می‌کند تخصیص به موقع و صد درصدی منابع در سالهای آتی نیز به همت نیاز دارد.

میکائیلی با اشاره به اینکه در حوزه نسخه الکترونیک قدم‌های خوبی در بیمه‌ها برداشته شده است گفت: این فرایند شروع شده و رو به جلو است، مدت‌ها در خصوص فرآیند ها مشکل داشتیم و با عدم همکاری بیمه ها مواجه بودیم ولی کار شروع شده است و در ابتدای مسیر هستیم و نیاز است تا این فرایند ادامه پیدا کند و هر روز این شرایط بهتر شود، ما نمی‌خواهیم که یارانه غلط تخصیص پیدا کند بلکه باید مراقبت فرایندها باشیم ،وقتی ارز ترجیحی نداریم نگرانی ها کمتر می شود.

محمد پیکانپور عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به اینکه یکی از علت‌های کمبود دارو منافع بسیار زیاد فروش دارو خارج از زنجیره است، گفت: در سال گذشته داروی رمدسیویر اولین داروی پر مصرف شناخته شد که نزدیک به ۹۸۰ میلیارد تومان به فروش رسید ، در چهار ماهه نخست امسال از ابتدای فروردین تا انتهای تیرماه ۲۵۰۰ میلیارد تومان رمدسیویر فروخته شده است.


وی با اشاره به اینکه صرفاً در مرداد ماه فقط در یک ماه ۲۵۰۰ میلیارد تومان دیگر رمدسیویر فروخته ایم، ادامه داد: متاسفانه به دلیل اینکه پایش درستی بر روی تجهیز این دارو صورت نگرفته است ، مصرف خودسرانه این دارو را داشتیم که گزارشاتی در این خصوص وجود دارد، از ابتدای فروردین تا انتهای مرداد  ۵ هزار میلیارد تومان صرف رمدسیویر شده است.

این عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به نقش بیمه های پایه و نقش معاونت درمان در رصد تجهیزات خارج از گاید لاین در توسعه مراکزی که در حواشی شهر به صورت گسترده تری خدمات را ارائه می دهند، افزود: حدود ۲۰۰ قلم دارو باید تحت پوشش بیمه قرار بگیرد، جمعیتی که تحت پوشش بیمه نیستند ۹ میلیون و ۶۵۰ هزار نفر هستند که پوشش لازم را از لحاظ بیمه‌ای دریافت نکرده‌اند، باید به سمتی برویم که آنها را مورد پوشش قرار بدهیم.

پیکانپور با اشاره به اینکه با سیاست‌های فعلی دهک پردرآمد ۱۵ برابر بیشتر از یارانه دارو استفاده می‌کنند، بیان کرد: برای طرح هایی که وجود دارد همکاری بین بخشی در سطح کلان نیاز داریم لذا باید کارگروهی در سطح ریاست جمهوری تشکیل شود و اینکه چگونه طرح اجرا شود و اینکه چه تمهیداتی باید هر کدام از ذینفعان موثر برای مداخلات این مسئله داشته باشند باید مورد پایش قرار بگیرد .

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار