مشکلات زعفران‌کاران خراسان رضوی

برداشت زعفران در خراسان رضوی یک ماه است که آغاز شده اما زعفرانکاران با مشکلات مختلفی در کاشت و برداشت این محصول رو به رو هستند.

علی جعفری مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: زعفران یکی از گیاهان استراتژیک استان است و قطب تولید این محصول در کشور است که نوع زعفران آن از مرغوبیت بهتری برخوردار است.

او افزود: در راستای افزایش تولید این محصول احداث ۷۰۰ هکتار مزرعه آرمانی زعفران، احداث ۱۱ هکتار مزرعه تکثیری پیاز زعفران و پیگیری تکمیل سند جامع زعفران و تشکیل صندوق ملی تخصصی زعفران بخشی از اقدامات انجام شده است.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: همچنین صدور مجوز تولید پیاز زعفران گواهی شده با همکاری موسسه ثبت و گواهی بذر و نهال برای اولین بار در کشور و برگزاری کلاس و کارگاه‌های آموزشی برای زعفران‌کاران و کارشناسان از دیگر کار‌های شاخص صورت گرفته در حوزه زعفران است.

کاهش تولید زعفران در خراسان رضوی

غلامرضا ساربان معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت:در سطح استان شاهد کاهش چشمگیر تولید زعفران هستیم به صورتی که در گذشته تولید ۳۰۰ تن را تجربه کرده ایم و امسال به ۱۵۰ تن خواهد رسید که کاهش ۵۰ درصدی دارد.

او افزود: خراسان رضوی قطب تولید زعفران در کشورمی باشد به صورتی که ۷۶ درصد سطح زیر کشت زعفران در کشور متعلق به این استان است که در حال حاضر ۹۱ هزار هکتار سطح زیر کشت داریم.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: تولید زعفران در کشور منوط یه وضعیت آب و هوایی می‌باشد و با وضعیت کاهش ۶۰ درصد بارندگی‌ها در ابتدای امسال مزارع رعفران آسیب دیده اند.

ساربان با اشاره به کاهش ۵۰ درصدی سطح زیر کشت زعفران در استان بیان کرد: هر هکتار سطح زیر کشت محصول زعفران برای ۲۲۰ نفر شغل ایجاد می‌کند و به این ترتیب طبق بررسی‌ها در خراسان رضوی ۱۱۹ هزار خانوار از محل برداشت این محصول ارتزاق می‌کنند.

۴۵۰هکتار از مزارع زعفران گناباد در شرایط بحرانی

رمضانعلی قاسمی مدیر جهاد کشاورزی گناباد گفت: ۴۵۰ هکتار از مجموع سه هزار و ۶۰۰ هکتار مزارع زعفران این شهرستان در فصل زراعی جاری با بحران کمبود آب مواجه است.

او افزود: با توجه به اینکه عمده اقتصاد این شهرستان بر پایه کشاورزی استوار است، استمرار خشکسالی‌ها و اُفت آب‌های زیرزمینی، زعفران‌کاران گنابادی را به خصوص در بخش کاخک برای آبیاری مزارع زعفران خود با مشکلات جدی روبه رو کرده است.

مدیر جهاد کشاورزی گناباد ادامه داد: از سطح ۳۶۰۰ هکتار زعفران شهرستان، ۴۵۰ هکتار آن نیاز مبرم به آبیاری با تانکر دارد و طبق برآورد اولیه، بخش عمده هزینه‌ها مربوط به هزینه حمل با تانکر است.

قاسمی به امکان برداشت آب از چاه مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان اشاره کرد و بیان کرد: به دلیل مسافت بالای آن با مزارع بایستی برداشت آب از نزدیکترین چاه‌های شرب که در منطقه براکوه، بخش کاخک وجود دارد استفاده تا هزینه حمل کاهش یابد.

او تصریح کرد: با توجه به مقرون به صرفه نبودن کاشت زعفران، در حال حاضر کشاورزان را تشویق می‌کنیم که به جای کاشت زعفران به سمت و سوی سایر گیاهان دارویی سازگار با منطقه از جمله زیره سیاه روی آورند که این گیاه دارویی در بعضی روستا‌های دهستان زیبد از جمله سنو، گوهر دشت و روچی کاشت شده و عملکرد خوبی هم داشته است.

پیش بینی تولید ۲۰ تن زعفران در تربت حیدریه

حسین محمدی مدیر جهاد کشاورزی تربت حیدریه گفت: با توجه به کاهش نزولات جوی در سال زراعی ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱ پیش بینی می‌شود امسال از مزارع این شهرستان نزدیک به ۲۰ تن زعفران خشک برداشت شود.

او افزود:هشت هزار و ۸۰۰ هکتار از اراضی تربت حیدریه به کشت زعفران اختصاص دارد و این شهرستان از نظر سطح کشت در دنیا و کشور رتبه نخست را داراست. هم اکنون ۶ هزار و ۵۰۰ خانوار از محل کشت زعفران ارتزاق می‌کنند.

مدیر جهاد کشاورزی تربت حیدریه بیان کرد: میانگین تولید زعفران در این شهرستان ۴ کیلوگرم در هکتار و بدون در نظر گرفتن خشکسالی امسال، به طور متوسط میزان تولید زعفران این خطه ۳۵ تن در سال است.

کاهش ۱۵۰ هکتار زعفران در تربت جام

علیرضا عرفانی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان تربت جام نیز درباره کشت زعفران در این شهرستان گفت: یکی از مهم‌ترین گیاهان دارویی و غذایی که چند سالی است مورد توجه کشاورزان تربت جام قرارگرفته است، گیاه زعفران است.

او افزود:درآمد بالا از کشت گیاه زعفران و همچنین مقاوم بودن گیاه به آب کم سبب شده که این گیاه مورد توجه کشاورزان قرار بگیرد و روزبه روز اراضی بیشتری زیر کشت این گیاه برود.

مدیر جهاد کشاورزی تربت جام ادامه داد: ۴ هزار و ۹۵۰ هکتار از زمین‌های تربت‌جام به کشت زعفران اختصاص یافته و پیش بینی می‌شود امسال ۳.۵ تا ۴ کیلو در هکتار برداشت شود.

عرفانی بیان کرد: زمان برداشت زعفران در تربت جام از اواخر مهر آغاز می‌شود و تا اوایل آذر خاتمه می‌یابد، در تربت جام به ازای هر هکتار کشت این محصول ۹۰ نفر روز از مرحله کاشت تا برداشت زعفران مشغول کار می‌باشند.

او تصریح کرد: سال گذشته به دلیل خشکسالی حدود ۱۵۰ هکتار کاهش سطح داشتیم و شاهد کاهش عملکرد بودیم به طوری که میزان برداشت زعفران به ۲.۵ کیلو زعفران خشک در هکتار رسید.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان تربت جام تاکید کرد: پیش بینی می‌شود در سال زراعی با توجه به نمونه پیاز‌ها و بارندگی‌های بهاره که منجر شد رطوبت مناسب پیاز زعفران تامین شود، حدود ۱۷ تا ۲۰ تن گل زعفران از کشتزار‌های زعفران شهرستان برداشت شود. با توجه به این که گیاه زعفران کم آب است، ولی برخی شهرستان‌ها مانند گناباد با این وجود مشکلاتی برای آبیاری دارند.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار