سرنوشت خرید تضمینی گندم به کجا می‌رسد؟

با توجه به افزایش هزینه‌های تولید و اختلاف ۲ هزارتومانی نرخ خرید گندم با نرخ مصوب، انتظار کشاورزان برآن است که جایزه تحویل به این محصول اختصاص یابد.

وزیر جهاد کشاورزی در نشست شورای قیمت‌گذاری و اتخاذ سیاست‌های حمایتی محصولات اساسی کشاورزی ۲۷ دی ماه نرخ خرید تضمینی هرکیلو گندم را برای سال زراعی جدید ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین کرد که بدلیل اختلاف ۲ هزارتومانی با نرخ شورا که در ۲۷ شهریور ماه به تصویب رسیده بود با واکنش کشاورزان روبرو شد چراکه انتظار کشاورزان برآن بود که بعد از گذشت ۱۱۷ روز تاخیر در اعلام نرخ، همان قیمت ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومان به ازای خرید تضمینی هرکیلو گندم اعلام می‌شد.

با وجود گلایه مندی نمایندگان مجلس به عنوان ناظر بر اجرای قانون انتظار می‌رود که نرخ خرید تضمینی گندم اصلاح شود یا حداقل جایزه ۲ هزارتومانی به ازای تحویل هرکیلو گندم توسط دولت به کشاورزان داده شود تا گندمکاران نسبت به ادامه داشت و تحویل گندم به مراکز دولتی رغبت داشته باشند. از این رو انتظار می‌رود رئیس جمهور هرچه سریع‌تر جایزه تحویل گندم را اعلام کند.

گرچه برخی کارشناسان و فعالان این حوزه موافق تعیین قیمت گندم مطابق بازار‌های جهانی هستند، اما بنیاد ملی گندمکاران و بسیاری از اعضای تشکل‌های تولید معتقدند که گندم به عنوان مهم‌ترین کالای استراتژیک ستون اصلی خیمه مواد غذایی در کشور  است که بیش از ۹۰ درصد امنیت غذایی در گرو خودکفایی این محصول است.

در همین رابطه کاوه زرگران رئیس انجمن غلات می‌گوید:  با جنگ روسیه و اوکراین قیمت جهانی گندم افزایش بزرگی داشت، اما  بعد از آن به مرور، قیمت همه کالا‌ها از جمله گندم، روغن، ذرت کاهشی بوده که این موضوع از وزارت جهاد قابل استعلام است.

اسکندری وزیر اسبق کشاورزی می‌گوید: قیمت جهانی جهانی متغیر است و نرخ ثابتی ندارد که گندم که بخواهیم متوسط آن  را ۲۷۰ دلار اعلام کنیم، از این رو  اگر از ما بخواهند که گندم با کیفیت بیاوریم قطعا بالای ۴۰۰، ۵۰۰ دلار است.

با توجه به اهمیت خودکفایی گندم و تاکید مقام معظم رهبری بر خودکفایی این محصول استراتژیک و تولید کالاهای مشابه داخل حتی بالاتر از قیمت های جهانی انتظار می رود که حمایت همه جانبه از کشت این محصول صورت بگیرد تا این محصول استراتژیک به آن سوی مرزها قاچاق نشود.

پرداخت جایزه ۲ هزارتومانی خرید تضمینی گندم امری ضروری است

قاسم پیشه ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: با توجه به افزایش هزینه های تولید، انتظار می رود که ۲ هزار تومان جایزه تحویل گندم به کشاورزان داده شود.

به گفته او، خواسته کشاورزان آن است که دولت از گندم به عنوان مهم ترین محصول استراتژیک حمایت حداکثری انجام شود چراکه کشاورزی بویژه کشت گندم بحث اقتصادی است.

پیشه ور ادامه داد: با اختصاص جایزه تحویل گندم و جبران بخشی از هزینه های تولید از این طریق پیش بینی می شود که همانند امسال رکورد میزان خرید شکسته شود.

رئیس اتاق اصناف کشاورزی افزود: با توجه به آنکه عوامل متعددی در بحث واردات اثر گذار است، از این رو بهتر به جای واردات و حمایت از کشاورز خارجی از کشاورزان تولید داخل حمایت شود چراکه خودکفایی گندم امری ضروری است.

به گفته او، با توجه به آنکه ۴.۵ تا ۵ میلیون هکتار اراضی گندم مربوط به دیم زارهاست، از این رو شرایط جوی امری بسیار مهم محسوب می شود و از طرفی کشاورزان دغدغه کودهای سرک بویژه اوره را دارند چراکه نیاز استان ها بیش از مقدار تحویل است که در صورت عدم تامین، تولید ۲۵ تا ۳۰ درصد کاهش خواهد داشت.

رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: با پرداخت جایزه ۲ هزارتومانی به ازای خرید تضمینی هرکیلو گندم، کشاورزان نسبت به تحویل گندم به مراکز خرید دلگرم می شوند، در غیراین صورت رغبت آنها کاهش می یابد.

خودکفایی گندم پاشنه آشیل امنیت غذایی کشور محسوب می شود

عطاالله هاشمی رئیس بنیاد ملی گندمکاران گفت: هم اکنون ۵۰ درصد سطح زیرکشت کشور به گندم اختصاص دارد و همواره بیش از ۳ میلیون کشاورز به کشت این محصول اختصاص دارند.

به گفته او،  بنابر آمار گمرک متوسط قیمت ۸ ماهه امسال ۴۲۳ دلار بود که با احتساب ارز ۵۰ هزار تومانی ۲۱ هزار و ۵۰۰ تومان و ارز مبادله ۱۹ هزارتومان است، در حالیکه قیمت اعلامی ما ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان است.

هاشمی ادامه داد: با توجه به افزایش هزینه های تولید، تخصیص جایزه ۲ هزار تومانی به ازای خرید هر کیلو گندم در راستای پایداری تولید و خودکفایی امری ضروری است چراکه این محصول استراتژیک پاشنه آشیل امنیت غذایی کشور محسوب می شود.

رئیس بنیاد ملی گندمکاران گفت: اگر به کشت و تولید  گندم توجه نشود، محصولات کشاورزی دیگر جایگزین خواهد شد که منابع آبی و خاکی کشور را به هدر می دهند و برای ما هم اهمیت چندانی ندارند.

خودکفایی گندم با پرداخت جایزه و سیاست های تشویقی محقق می شود

علیقلی ایمانی مدیر عامل بنیاد ملی گندمکاران گفت: در خصوص قیمت خرید تضمینی  مکاتباتی با مجلس به عنوان ناظر بر اجرای قانون داشتیم چراکه قانون خرید تضمینی و شورای قیمت گذاری در مجلس مصوب شد. همچنین فاکتور‌هایی که شورای قیمت گذاری مصوب کرده، شفاف و روشن است.

او افزود: علی رغم آنکه ۷ نفر از اعضای شورای قیمت گذاری به نرخ ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومان خرید تضمینی گندم  رای داده بودند و تنها ۲ نفر تیم اقتصادی دولت نپذیرفتند، حال نمی‌دانیم که چگونه دولت را مجاب کردند که قیمت مصوب را کاهش دهند و از آن طرف برخی‌ها دامن می‌زنند که چرا گندم را با این نرخ باید خریداری کرد، درحالیکه از بازار‌های جهانی می‌توان ارزانتر تهیه کرد. اما به هر حال این موضوع تحلیل درستی نیست چراکه خودکفایی گندم با امنیت غذایی گره خورده است.

ایمانی ادامه داد: با وجود عدم شفافیت قیمت، کشاورزان انگیزه‌ای برای هزینه بیشتر ندارند. هرچند نگاه دولت بر آن است که نرخ ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومان تبعات تورمی دارد، از این رو نرخ پایه خرید تضمینی گندم برای سال زراعی جدید را ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام کرده است تا برای سنوات آینده بواسطه افزایش نرخ، خرید تضمینی از توان دولت خارج شود. اما به هرحال امیدواریم جایزه  ۲ هزار تومانی به ازای خرید هرکیلو گندم را در راستای حمایت از کشاورزان در نظر بگیرند که پرداخت جایزه تحویل هیچ ارتباطی به تورم در سایر کالا‌ها ندارد.

مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران افزود: با پرداخت جایزه به عنوان انگیزه‌های تشویقی گندمکاران، در گندم صنف و صنعت هم همانند خبازی خودکفا خواهیم شد که براین اساس نیازی به واردات نخواهیم داشت.

ایمانی گفت:  با توجه به آنکه کشاورزان داخل با دلار آزاد تولید می‌کنند، از این رو با واردات گندم با ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان قابل مقایسه نیست و از طرفی در شرایط فعلی درآمد‌های نفتی که به سختی بدست می‌آید، نباید با واردات، یارانه به کشاورزان خارجی دهیم. براین اساس با پرداخت جایزه گندم و دلگرمی کشاورزان به مرحله داشت و شرایط مساعد اقلیمی به خودکفایی می‌توان امیدوار بود.

با توجه به اهمیت خودکفایی گندم به عنوان مهم ترین محصول استراتژیک انتظار می رود که رئیس جمهور هرچه سریع تر برای تحویل گندم به مراکز خرید دولتی جایزه و سیاست تشویقی در نظر بگیرد تا در زمان برداشت این محصول شاهد فروش گندم به دلالان و عوامل واسطه نباشیم تا در نهایت این محصول تولیدی به آن سوی مرزها قاچاق شود یا به عنوان خوراک دام و طیور در واحدهای دامداری و مرغداری مورد استفاده قرار بگیرد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۷ ۲۸ بهمن ۱۴۰۲
آنچه که کاشته ایم شخم می زنییم زیرابرگشت از وسط ضرر سود است
Germany
فرخی
۱۴:۰۰ ۲۷ بهمن ۱۴۰۲
ایمانی یک مزدورست او بادروغ پردازی وبا وعده‌ای توخالی در گذشته واکنون شروع رویه گذشته تاروز تحویل گندم ادامه خواهد داد و پس از تحویل گندم غیب میشود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۴ ۲۶ بهمن ۱۴۰۲
من ی کشاورز دیم کارم با هزار بدبختی زحمت و استرس گندم کشت میکنم با این همه هزینه بالا در صورتی که دولت نرخ خرید گندم رو 19500 نکنه تا عمر دارم دیگ گندم کشت نمیکنم ن تنها این حرف من نیست بلکه اکثر کشاورزان همین حرف رو میزنن ،وسلام
Iran (Islamic Republic of)
جمشید
۱۵:۴۹ ۲۶ بهمن ۱۴۰۲
بنظر می‌رسد نرخ خرید گندم را دلالان تایین کردند!!!! چون خودشان داران کیلویی25هزارتومان پیش خرید میکنند،مگه کشاورز دیوانه باشد که گندم را مفت به دولت بدهد.
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۴:۵۸ ۲۶ بهمن ۱۴۰۲
از همون اول کشت می‌گفتید کیلویی 17نمیکاشتیم برا چی کلا میزارین سر کشاورز کشاورز نسبت به دولت به اعتماد میشن اول می‌گفتید 19.500بعد اینکه کشاورز کشت کرد زدین زیرش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۷ ۲۵ بهمن ۱۴۰۲
به چه حقی دولت به خود اجازه قیمت گذاری دستوری همه چیز از جمله گندم و در مواقعی گوجه، پیاز و پرتغال را به خود می دهد؟یا فصل صادرات اینها ممنوعیت صادرات اعمال می کند؟ یارانه کشاورز را نقدی بر اساس حجم محصول تولیدی بدهید. در اقتصاد قیمت گذاری دولتی منطق ندارد و باعث ناکارآمدی و فقر می شود و در دین هم که خلاف داد و ستد با رضایت و تصاحب بدون رضایت است.
Iran (Islamic Republic of)
حیدر کردستانی
۱۵:۴۳ ۲۴ بهمن ۱۴۰۲
بنده گندم کارم. گندم گیلویی بیشتر از ۱۷هزار خرج داره چه طوری بفروشم ۱۷۵۰۰ اگه اینجور باشه دیگه گندم نمیکارم در ضمن واسه مصرف دامداری بیشتر از این قیمت ها میدن به دامدار میفروشم .مشتری هم دارم .وسلام
United States of America
ناشناس
۱۳:۲۳ ۲۴ بهمن ۱۴۰۲
کشاورزی که امسال گندم را با ۱۷ تومن تحویل شما بدهد فقط میتونه از برادران روسی ما باشه
آخرین اخبار