گزارشی از شبکه نفوذ «آیسک»/

دام جریان نفوذ برای نخبگان علمی ایران

آیسک دانشجویان جوان ایرانی را برای کارآموزی داوطلبانه به کشورهای مختلف جهان می‌فرستد تا زمینه را برای نفوذ در آینده‌سازان جامعه فراهم سازد.

گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان - اگرچه ایالات متحده آمریکا همواره از گزینه نظامی علیه ایران سخن می‌گوید اما هیچگاه از قدرت نرم غافل نشده و با استفاده از دیپلماسی عمومی قصد دارد تا با نفوذ، جذب، تربیت رهبران آینده و هدایت جامعه، رویکرد استکبارستیزی نظام جمهوری اسلامی ایران را تغییر دهد.

سند راهبردی امنیت ملی آمریکا در سال 2015 (1393) هدف‌گیری اصلی پروژه تغییر را معرفی کرد: «ما از زنان، جوانان، جامعه مدنی، روزنامه‌نگاران و کارآفرینان به عنوان محرکان تغییر حمایت خواهیم کرد.» از این رو، اداره دیپلماسی عمومی وزارت امورخارجه آمریکا برنامه ویژه‌ای برای جوانان در دستور کار خود قرار داد تا با استفاده از برخی سازمان‌های مردم‌نهاد راهی برای نفوذ، جذب و هدایت جوانان ایجاد کند. یکی از این سازمان‌ها که درجهت افزایش ارتباطات میان جوانان جهان فعالیت می‌کند، «آیسک» (Association internationale des étudiants en sciences économiques et commerciales) و یا به اختصار (AIESEC) نام دارد.

آیسک یک سازمان بین‌المللی است که در در 133 کشور جهان فعالیت می‌کند که در سال 1948 (1327) برای گسترش مبادلات فرهنگی و ایجاد روابط دوستانه پس از جنگ جهانی دوم، توسط چند دانشجوی اروپایی در بلژیک تاسیس شد. این سازمان جهانی که با هدف مبادلات دانشجویان کشورهای مختلف و پرورش استعدادهای آنان ایجاد شده بود، توانست در همان سال‌های اولیه فعالیت خود، دفاتر نمایندگی در بسیاری از کشورهای اروپایی تاسیس کند.

فعالیت وزارت امورخارجه آمریکا تحت پوشش آیسک

اسرائیل و آمریکا که آیسک را بهترین روش برای نفوذ در میان جوامع جهان می‌دانستند به عنوان اولین کشورهای غیر اروپایی به عضویت این سازمان درآمدند و از طرق مختلف این سازمان را حمایت کردند. یکی از این حمایت‌ها در پوشش «بنیاد PVBLIC» صورت می‌گیرد. PVBLIC توسط «سرجیو فرناندز دو کوردووا»، نماینده «برنامه کارآفرینی جهانی» (GEP) وزارت امورخارجه آمریکا تاسیس شده است. این بنیاد که در حقیقت یک سازمان لابی‌گر برای کنترل رسانه و افکارعمومی است، از حامیان اصلی آیسک به شمار می‌رود.

در حالی که آیسک در تبلیغات خود دائماً بر غیردولتی و غیرسیاسی بودن خود تاکید دارد، ایمیل‌های منتشر شده سفارت آمریکا در کشورهای حوزه خلیج فارس در سایت ویکی‌لیکس حاکی از وابستگی شدید این سازمان به وزارت امورخارجه آمریکا است. این ایمیل‌های ارسال شده از جانب رئیس «برنامه ابتکار همکاری با خاورمیانه» (MEPI) در وزارت امورخارجه آمریکا تاکید دارد که پروژه‌های MEPI از طریق سازمان‌هایی مانند آیسک در حال انجام است و از سفرای آمریکا در کشورهای حوزه خلیج فارس درخواست می‌کند تا از طریق مذاکره موانع پیش روی این سازمان‌ را برطرف کنند.

حضور مرتبطین شبکه برانداز YGL در آیسک

سابقه حضور آیسک در ایران به زمان پهلوی باز می‌گردد اما پس از انقلاب و با تعطیلی دانشگاه‌ها، فعالیت این سازمان در ایران متوقف شد اما در زمستان 1386 با پشتیبانی دانشگاه تهران باردیگر پای این پروژه به ایران باز شد. اصلی‌ترین فعالیت آیسک در قالب «پروژه شهروند جهانی» انجام می‌شود. در این پروژه، آیسک دانشجویان جوان ایرانی را برای کارآموزی داوطلبانه به مدت 4 تا 12 ماه به کشورهای مختلف جهان می‌فرستد تا از این رهگذر آنان را با فرهنگ‌های دیگر آشنا کند و زمینه را برای نفوذ در آینده‌سازان جامعه فراهم سازد.

به همین جهت، آیسک در مدت 8 سال حضور در ایران فعالیت خود را در دانشگاه‌های سراسر کشور از جمله دانشگاه تهران، امیرکبیر، علامه طباطبایی، دانشگاه هنر کرج و اصفهان و در شهرهای شیراز، تبریز و اهواز توسعه داد. گستردگی آیسک ایران در این زمان اندک، مرهون حمایت و مشاوره‌های شرکت‌های «سازیبا» به مدیریت «بهاسادات تهرانی» (از اعضای هیئت مدیره شرکت سرآوا و از مرتبطین با شبکه برانداز رهبران جوان جهان YGL)، شرکت بازرگانی «بیدار» به مدیریت «مهدی قائمی» و شرکت مشاوران شهرزاد اسفرجانی است.

علاوه بر این، شرکت‌های سازیبا و بیدار که از حامیان اصلی آیسک ایران هستند، از خانواده حامیان پروژه انگلیسی موسسه آموزش عالی ایرانیان (IBS) به شمار می‌روند. این موسسه نیز به جهت جذب و تربیت جوانان ایران، از سال 1389 به ریاست «روزبه پیروز» (از اعضای هیئت مدیره شرکت سرآوا؛ مؤسس و مدیر پروژه مدنیت برای ایجاد اصلاحات سیاسی در کشورهای غرب ‌آسیا در اندیشکده «مرکز سیاست خارجی» انگلیس و از اعضای شبکه صهیونیستی YGL)  فعالیت خود را آغاز کرده است.

هدف‌گذاری مشترک در حوزه جوانان و حضور حامیان یکسان در این حوزه، باعث نزدیکی بیش از پیش سازمان آیسک و IBS شده است. به طوری‌که نشست‌‌ آینده آیسک با عنوان «انجمن صدای جوانان» در 28 اردیبهشت 1395 با همکاری و سخنرانی اعضای سازمان ملل متحد، نمایندگان شرکت سازیبا و IBS برگزار خواهد شد. هدف اصلی این نشست، گفتگو و بررسی معضلات جامعه ایران است تا از این طریق بتوانند راهی برای تغییر ایران به سمت اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد بیابند.

برگزاری سمینار برای دیکته لیبرالیسم به جوانان

آیسک در همین‌جا نیز متوقف نشده و برای برخورداری از فرصت طلایی آشنایی با نخبگان علمی جوان و جذب آنان، قصد دارد باردیگر «سمینار ملی توسعه راهبری» (National Leadership Development Seminar) را در 29 تا 31 اردیبهشت 1395 با همکاری شرکت‌های «سرآوا» و «آواتک» در دانشگاه تهران برگزار کند. در این سمینار که یکی از مهمترین رویدادهای سالانه سازمان جهانی آیسک است، استعدادهای جوان برای محک زدن قوای راهبری، شناخت ارزشهای فردی و هدایت مناسب آنان در جهت اهداف آیسک گردهم می‌آیند.

این جلسات و سمینارها اغلب با حضور اساتید خارجی صورت می‌گیرد تا به بهانه رشد و شکوفایی استعداد جوانان ایرانی، آنان را به مدل لیبرالیستی مدنظر خود نزدیک‌ کنند و با تاثیرگذاری بر جوانان به عنوان تصمیم‌سازان آینده جامعه، زمینه استحاله فرهنگی انقلاب اسلامی را فراهم آورند. برهمین اساس لازم است مسئولان ذیربط با توجه و هوشیاری بیشتر نسبت به مجوز فعالیت و پشتیبانی از سازمان‌های بین‌المللی اقدام نمایند تا عرصه‌ای برای فرصت‌طلبی شبکه‌هایی از این دست بوجود نیاید.

منبع: خبرگزاری فارس

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار