کدام اقشار از کاهش قدرت خرید بیشتر متضرر می‌شوند؟

یک اقتصاددان گفت: یک گروه از اقشار جامعه فقط مزدبگیر هستند و درآمد دیگری غیر از دستمزد ندارند و به شدت تحت تأثیر نرخ‌های دستمزد قرار می‌گیرند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، حسین مهرابی استاد اقتصاد دانشگاه شهید باهنر کرمان با اشاره به قدرت خرید مردم در شرایط اقتصادی موجود اظهار کرد: از نظر اقتصادی قدرت خرید تعاریف متفاوتی دارد؛ از نظر ریالی به معنی این است که یک ریال قدرت خرید چه کالایی را دارد و یک نفر با درآمد ماهانه چه سبدی از کالا را می‌تواند خرید کند و این‌که با پول یک گرم طلا در مناطق مختلف چه می‌توان خرید؟

وی ادامه داد: تعریف دیگر توان خرید پول است، این‌که پول چقدر توان خرید دارد که شامل سبد اقلام خوراکی، اجاره مسکن، حمل و نقل و … می‌شود. قدرت خرید به طور متوسط برای خانوار‌ها به دو عامل عمده سطح درآمد و سطح قیمت‌ها بستگی دارد و اگر سطح درآمد خانوار‌ها به اندازه قیمت‌ها رشد نکند، یعنی قدرت خرید کم شده است.

کدام افراد قدرت خریدشان کاهش پیدا کرده؟

این استاد اقتصاد دانشگاه شهید باهنر کرمان بیان کرد: به طور عامیانه اگر یک نفر در تهران با ۳ میلیون تومان درآمد به کرمان بیاید، قدرت خریدش افزایش پیدا می‌کند چرا که اینجا با سبد ارزان‌تری از خرید، حمل و نقل و … مواجه است. آنچه که مهم است این است که مردم در طول زمان می‌توانند با پولشان سبد کالایی بیشتری بخرند یا نه؟

این اقتصاددان عنوان کرد: یک گروه از اقشار جامعه فقط مزدبگیر هستند و درآمد دیگری غیر از دستمزد ندارند و به شدت تحت تأثیر نرخ‌های دستمزد قرار می‌گیرند و عده دیگر علاوه بر دستمزد درآمد‌های دیگر ناشی از ثروت، سهام، سپرده بانکی و … دارند که این گروه قدرت خریدشان کمتر کاهش می‌یابد.

وی افزود: گروه اول به محض افزایش قیمت‌ها به دلیل اینکه دستمزد به اندازه افزایش قیمت رشد نمی‌کند، قدرت خریدشان خیلی تحت الشعاع قرار می‌گیرد و کارمندان حدود ۲۰ درصد به دستمزدشان اضافه می‌شود و درآمد دیگری ندارند و اگر قیمت کالا‌ها بیش از ۲۰ درصد افزایش یابد، ۱۰ درصد سفره آن‌ها کوچک‌تر و قدرت خریدشان کمتر می‌شود، اما گروه دوم از افزایش قیمت‌ها به اندازه گروه اول متضرر نمی‌شوند.

مهرابی با اشاره به اعلام نرخ ۳۰ درصدی افزایش قیمت‌ها اظهار کرد: با بیان این میزان رشد قیمت‌ها انتظار است ۱۰ درصد قدرت خرید مردم کاهش یابد. البته ۳۰ درصد میانگین وزنی همه قیمت‌هاست که زمین، چاه کشاورزی و … را شامل می‌شود و آنچه که طبقه فقیر با آن سر و کار دارند، قیمت مواد غذایی است.

وی تصریح کرد: طبقه کم درآمد با دو قلم از سبد اصلی سر و کار دارند که قیمت غذا و مسکن است که این سبد قیمت‌ها بیشتر برای آن‌ها محسوس است.

این استاد اقتصاد با اشاره به نیاز مردم به بهداشت و آموزش گفت: دولت کنترل‌هایی روی هزینه‌های بهداشت و درمان داشته و این بخش خیلی رشد نکرده، اما به جز بیماری‌های سخت و صعب العلاج، در ذهن مردم جایی ندارد و بخشی هم مربوط به آموزش است که دولت افزایش قیمت این بخش را با سوبسید دادن سرکوب می‌کند.

وی افزود:، اما نظارت، مداخله و کنترل دولت در بخش مواد غذایی خیلی به چشم می‌آید، زیرا مردم قیمت مسکن و … را که سالانه یک بار به آن شوک وارد می‌شود خیلی حس نمی‌کنند، اما در مورد غذا که روزانه یا هفتگی باید خرید کنند، افزایش قیمت‌ها آزارشان می‌دهد.

مهرابی در ادامه  تصریح کرد: سفره‌های مردم تا حدی کوچک‌تر شده و می‌شود و این برای دهک‌های پایین درآمد بیشتر محسوس خواهد بود، زیرا با سبدی سر و کار دارند که این روز‌ها قیمت‌های آن خیلی تغییر می‌کند.

منبع: ایسنا

انتهای پیام/

کدام گروه مردم از کاهش قدرت خرید ضرر بیشتری می‌کنند؟

برچسب ها: بودجه ، اقتصاد ایران
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.