صفر تا صد یک معامله حقیر

در روز‌هایی که «نتانیاهو» به خاطر ناکارآمدی در مدیریت کرونا و پرونده فساد و رشوه سیبل انتقادات و اعتراضات بود، با ثبت توافق با یک کشور عربی سعی بر نجات خود دارد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، نخستین پیام توئیتری پنجشنبه «دونالد ترامپ» و در فاصله سه ماه مانده تا انتخابات ریاست جمهوری‌اش خبر از دستاوردی داد که نه تنها فلسطین و جامعه عرب که احزاب داخلی رژیم صهیونیستی را به شوک واداشت؛ «توافق دیپلماتیک اسرائیل و امارات.»

اسرائیل پیش از این در سال‌های ۱۹۷۹ و ۱۹۹۴ با میانجیگری رؤسای وقت امریکا توسط مصر و اردن به رسمیت شناخته شده و معاهدات صلحی را با دو کشور عرب منطقه به امضا رسانده بود. از همین رو اینکه توافق عادی‌سازی روابط با امارات که با نام «پیمان ابراهیم» روز پنجشنبه در تماس ۱۶ دقیقه‌ای «دونالد ترامپ» با «بن زاید» و «نتانیاهو» به ثبت رسید و قرار است تا سه هفته دیگر در کاخ سفید نهایی شود، هرچند نخستین گام علنی به سوی عادی‌سازی روابط با کشور‌های عرب خلیج فارس است، از اهمیت زیادی برخوردار نیست. بویژه که امارات و اسرائیل در سال‌های گذشته روابط نزدیکی در خفا داشتند.

به گزارش «نیویورک تایمز»، رئیس جمهوری امریکا که برای عقب کشاندن رقیب انتخاباتی‌اش تنها سه ماه فرصت دارد و با این توافق رضایت لابی صهیونیستی را خریده است، خرسند از این توافق به خبرنگاران حاضر در نشست کاخ سفید گفت: «این توافق همکاری‌های گردشگری، امنیتی، سرمایه‌گذاری و انرژی را شامل می‌شود و از این پس برای نخستین بار امکان پرواز مستقیم بین امارات و اسرائیل و تبادل سفارتخانه و سفرای تجاری برای طرفین امکانپذیر خواهد شد.


بیشتربخوانید


اما در مقابل این عادی‌سازی، اسرائیل نیز تا اطلاع ثانوی طرح الحاق کرانه باختری را به حال تعلیق درمی‌آورد.» در همین حال «محمد بن زاید»، ولیعهد امارات که پیش از این مدعی دفاع سرسخت از حقوق فلسطینی‌ها بود، همانطور که «سی‌بی‌اس نیوز» نوشته، در پیام توئیتری‌اش این توافق را در جهت حفظ منافع فلسطین قلمداد کرد: «این توافق برای متوقف کردن تلاش‌های اسرائیل برای الحاق اراضی فلسطین به مرز‌های خود بود.»

«بنیامین نتانیاهو» نیز که چند وقتی است تلاش خود را مصروف اجرای طرح الحاق کرده، توقف اجرای این طرح در ازای توافق با امارات را به خواست امریکا موقتی اعلام کرد. او به «کانال ۱۲» اسرائیل گفت: «این لحظه بسیار هیجان‌انگیز و به واقع لحظه‌ای در مسیر صلح خاورمیانه است.»

واکنش‌های خارجی
توافق عادی سازی روابط بین امارات و اسرائیل با واکنش‌های متفاوت خارجی مواجه شد. وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز با صدور بیانیه‌ای ضمن محکومیت شدید برقراری روابط دیپلماتیک میان امارات عربی متحده و رژیم صهیونیستی، این اقدام را یک حماقت راهبردی از سوی ابوظبی و تل آویو دانست که بدون تردید حاصل آن تقویت محور مقاومت در منطقه خواهد بود.

در سایه این اعتراضات، توافق اسرائیل با امارات در حالی که با چراغ سبز دبیرکل سازمان ملل و بسیاری از احزاب داخلی امریکا همراه شد، مورد استقبال کشور‌های عربی مانند مصر و بحرین و همچنین بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس قرار گرفت و فرانسه نیز با این موضع که این توافق، طرح الحاق را متوقف کرده از آن حمایت کرد.

اما ترکیه در صف مخالفان این توافق قرار گرفت و وزیرخارجه آن اعلام کرد تاریخ این لحظه را فراموش نخواهد کرد. «لیزا گلدمن»، مؤسس مگ ۹۷۲ که بر اسرائیل و فلسطین تمرکز دارد در توئیتی نوشت: گرچه نتانیاهو هرگز قادر به اجرای الحاق نبود، اما امارات از آن به عنوان یک پیروزی دیپلماتیک استفاده کرد. پیروزی به اسم حمایت از فلسطین، اما به سود اسرائیل.»

شانس نجات ترامپ و نتانیاهو
توافق روز پنجشنبه که به گفته «نتانیاهو» به شکلی محرمانه انجام شد، با واکنش‌های مثبتی برای «دونالد ترامپ» در داخل امریکا همراه بود. به طوری که به نوشته نیویورک تایمز حتی «جو بایدن»، نامزد پیشتاز دموکرات‌ها در انتخابات ۲۰۲۰ نیز در حالی که هیچ نامی از «ترامپ» نیاورد، با اشاره به تلاش‌های خود در دوران باراک اوباما برای برقراری این روابط صلح‌آمیز نسبت به این رخداد ابراز خرسندی کرد.

در عین حال «ان بی سی» نوشت: «جرد کوشنر» داماد ترامپ و مشاور او در امور اسرائیل و فلسطین که در این مذاکرات نقش کلیدی داشته گفت: «این توافق نشان از تغییر افکار در منطقه خاورمیانه دارد و امیدواریم کشور‌های عرب دیگر نیز برای ورود به این مسیر ترغیب شوند.» کارشناسان معتقدند در این راه بحرین و عمان دو گزینه محتمل هستند، اما هنوز با توجه به مواضع داخلی عربستان سعودی، نمی‌توان درباره تصمیم این کشور برای ارتباط با اسرائیل پیش‌بینی داشت.

از طرفی رئیس جمهوری امریکا با تیر توافق، برگ برنده را به دست نتانیاهو داده است. به باور تحلیلگران «تایمز اسرائیل»، توافق محرمانه نتانیاهو با ترامپ برای عادی‌سازی روابط با امارات که به گفته نخست وزیر به خواست امریکا، حتی بدون اطلاع «بنی گانتس» و وزرای آبی و سفید انجام شده است، خشم بسیاری از راست‌های افراطی اسرائیل را بخاطر توقف طرح الحاق کرانه باختری و شهرک‌سازی برانگیخته است.

اما در روز‌هایی که «نتانیاهو» به خاطر ناکارآمدی در مدیریت کرونا و پرونده فساد و رشوه سیبل انتقادات و اعتراضات بود، با ثبت توافق با یک کشور عربی رزومه دیپلماتیکش را ارتقا بخشید و او به رده مقامات پیشین اسرائیل «بگین» و «رابین» در این حوزه رسید. این شرایط حتی به اعتقاد بسیاری از کارشناسان می‌تواند شانس از دست رفته او برای انتخابات احتمالی اسرائیل را نیز بار دیگر بازگرداند.

شوک فلسطین

توافق روز پنجشنبه با واکنش شدیداللحن فلسطینی‌ها همراه بود. محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در واکنش به این توافق که عصر پنجشنبه اعلام شد خواهان نشست فوق العاده اتحادیه عرب و همچنین نشست فوری رهبران و گروه‌های فلسطینی برای بررسی پیامد‌های این توافق شد. وی و اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس در تماس تلفنی تأکید کردند: این توافق برای فلسطینی‌ها الزام‌آور نیست و هرگز به آن احترام گذاشته نخواهد شد.

مردم ما در مخالفت با عادی‌سازی روابط یا به رسمیت شناختن اشغالگران متحد هستند. ما اجازه نمی‌دهیم کسی از فلسطین، قدس، مسجدالاقصی و شهدای آن به عنوان پلی برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل استفاده کند. در همین حال هنیه با زیاد نخاله، دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین برای تقویت وحدت موضع ملی مشترک توافق کرد.

صائب عریقات، دبیرکل کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش فلسطین هم اعلام کرد، احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب باید بیانیه‌ای در راستای محکومیت عادی سازی روابط امارات با رژیم صهیونیستی صادر کند اگر قادر به این کار نیست باید کنار بکشد. نبیل ابوردینه، سخنگوی ریاست تشکیلات خودگردان فلسطین نیز در بیانیه‌ای توافق صلح میان رژیم صهیونیستی و امارات را نابودی ابتکارعمل صلح عرب، خیانت به قدس، مسجد الاقصی و تصمیمات نشست‌های عربی اسلامی، قوانین بین‌المللی و تجاوز به ملت فلسطین خواند.

به گزارش «سی‌ان‌ان»، سخنگوی دفتر حکومت خودگردان فلسطین اقدام امارات را خیانت به بیت‌المقدس، مسجدالاقصی و منافع فلسطینی‌ها عنوان کرد و به نشانه اعتراض، سفیر خود را از امارات فرا خواند. «حنان اشراوی» از اعضای کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین در پاسخ به توئیت «بن زاید» و موضع ولیعهد امارات درباره این توافق نوشت: «شاید هرگز رنج غارت کشورتان را تجربه نکرده باشید، شاید هرگز درد زندگی در زیر سلطه یک اشغالگر را نچشیده‌اید و مرگ عزیزان‌تان را در برابر دیدگان‌تان ندیده و هرگز توسط دوستانتان فروخته نشده باشید.»

سخنگوی حماس نیز این توافق را محکوم کرد و آن را خنجر امارات بر پشت فلسطینی‌ها تعبیر کرد. عطا الله حنا، اسقف اعظم کلیسای ارتدکس در قدس شریف نیز این ادعا را که توافق عادی سازی روابط با تل آویو به تعلیق طرح الحاق منجر شد، دروغ بزرگ خواند و تأکید کرد، این توافق در چارچوب طرح‌های نابودی مسأله فلسطین بوده و هدف از آن، بقای ترامپ و نتانیاهو در قدرت است. مطانس شحاده، عضو عرب کنست هم طرح الحاق را یک دروغ و صرفاً بهانه‌ای برای عادی سازی روابط بین ابوظبی و تل آویو توصیف کرد.

منبع: ایران

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۷ ۲۵ مرداد ۱۳۹۹
بالاخره به اباواجداد خودپیوستید
به غارتگران و ادمکشان
به وهابی های ساخت انگلیس

قبلا مخفیانه ونامرئی .. اکنون شفاف و نا جوانمردانه
ایکاش مسلمان بودن خود را هم تکذیب میکردید.
ولی مسندتان درست است. بن ضایع .. شاه. امارات ... شاهان ظالم ..