ظرفیت جاده‌های مرزی خراسان رضوی، شریان‌های اصلی ارتباط ایران با همسایه‌های شرقی

سهم جاده‌های مرزی خراسان رضوی از مجموع کل راه‌های این استان پنج درصد است، اما مرزنشین‌ها برای بهره برداری از همین مقدار زیرساخت اندک نیز با مشکلاتی مواجه هستند.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، خراسان رضوی با پنج هزار و ۲۰۰ کیلومتر راه آسفالته اصلی و فرعی، هفت هزار و ۶۰۰ کیلومتر راه آسفالته روستایی و هفت هزار و ۷۶۰ کیلومتر راه غیرآسفالته در جایگاه دوم کشور از نظر طول راه‌ها قرار دارد.

بر اساس اعلام اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای خراسان رضوی طول مجموع راه‌های اصلی، فرعی، روستایی و شنی استان در قالب راه "همسنگ" ۳۳ هزار و ۷۱۱ کیلومتر است.

طول راه‌های مرزی خراسان رضوی که به شکل روستایی آسفالته یا شنی هستند هزار و ۷۵ کیلومتر است که با تبدیل این مسیر‌های متنوع به شکل همسنگ، این رقم به بیش از هزار و ۷۰۰ کیلومتر می‌رسد، یعنی پنج درصد طول راه‌های همسنگ استان جاده مرزی است.

شهرستان‌های صالح آباد و خواف هر کدام با حدود ۲۰۰ کیلومتر راه مرزی بیشترین طول راه‌های مرزی استان را دارند و پس از آن‌ها تایباد، سرخس، کلات، تربت‌جام، درگز و قوچان در رده‌های بعدی قرار دارند.

نبود بودجه برای نگهداری راه های مرزی

علی رجایی رییس اداره نگهداری راه‌های اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای خراسان رضوی گفت: این اداره متولی نگهداری از راه‌های مرزی است، اما در سالیان گذشته بودجه‌ای برای نگهداری از این قبیل راه‌ها به این اداره تخصیص نیافته بود و دو سالی است بودجه بسیار ناچیزی برای نگهداری راه‌های مرزی دریافت کرده‌ایم.

او افزود: البته اعتبارات امسال آنقدر ناچیز است که به عقد قرارداد با پیمانکاران نمی‌رسد و تنها از این بودجه برای تامین برخی نیاز‌های ناوگان راهداری از جمله سوخت این ناوگان برای اصلاح و رفع برخی آب بردگی‌های جاده استفاده می‌شود.


بیشتر بخوانید


رییس اداره نگهداری راه‌های اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای خراسان رضوی ادامه داد: از این راه‌ها اغلب نیرو‌های مرزبانی استفاده می‌کنند، اما گاهی مرزنشین‌ها نیز در این راه‌ها رفت و آمد می‌کنند، راه‌هایی که بیشتر از نوع راه‌های آسفالته روستایی یا شنی هستند.

مهدی ناصری فرماندار کلات در خصوص استفاده از ۱۳۴ کیلومتر از راه‌های مرزی این شهرستان گفت: نیمی از راه‌های مرزی کلات به صورت مشترک توسط مرزنشین‌ها و نیرو‌های مرزبانی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

او افزود: روستائیان، عشایر و دامداران ساکن در محلات دامداری به همراه مرزبانان در این راه‌ها رفت و آمد می‌کنند.

فرماندار کلات ادامه داد: چندی پیش نیز ساخت و بهسازی جاده مرزی مابین روستا‌های سنگانه و چهچه در دهستان پساکوه بخش زاوین این شهرستان آغاز شد که پس از وقفه‌ای کوتاه به دلیل ابتلای برخی عوامل به کرونا، عملیات راهسازی در این پروژه از سرگرفته شد.

ناصری بیان کرد: این جاده علاوه بر تسهیل رفت و آمد‌های مرزی ۲۰۰ خانوار روستایی، دامپروران و عشایر شهرستان مرزی کلات را از مزایای دسترسی به راه مناسب آسفالته برخوردار می‌کند.

او تصریح کرد: ۷۵ میلیارد ریال هزینه ساخت جاده آسفالته حد فاصل پاسگاه مرزی سنگانه و روستای چهچهه توسط دفتر امنیتی و انتظامی استانداری خراسان رضوی تامین شده است.با این حال برخلاف رویکرد مثبت به راه‌های مرزی در مجاورت با کشور ترکمنستان، دسترسی به این راه‌ها در جوار مرز افغانستان متفاوت است.


۹۰ درصد مرز خواف با افغانستان خالی از سکنه است

 
حسین سنجرانی فرماندار خواف نیز گفت: به دلیل اینکه روستا و سکونتگاهی در حاشیه مرز این شهرستان با افغانستان نیست، دسترسی به راه‌های مرزی برای عموم لزومی ندارد.

او افزود: ۹۰ درصد مرز خواف با افغانستان خالی از سکنه است و مابقی جمعیت روستایی در خارج از محدوده مرز قرار دارند لذا تنها استفاده کننده از جاده‌های مرزی در این مناطق مرزبانی و دستگاه‌های متولی و فعال در محدوده مرز است.

فرماندار خواف با اشاره به دغدغه‌های مرزی و امنیتی در حاشیه مرز افغانستان ادامه داد: لزومی برای رفت و آمد در مناطقی به جز مرز ریلی شمتیغ وجود ندارد و به موازات راه آهن خواف - هرات در مرز دو کشور ایران و افغانستان، جاده دسترسی به مرز برای مرزبانان، کارکنان راه آهن و دیگر افراد دارای مجوز ایجاد شده است و سایر افراد برای رفت و آمد در این محدوده نیازمند مجوز هستند.

معذوریت‌های امنیتی

سرهنگ کاظم صمدی معاون عملیات فرماندهی مرزبانی خراسان رضوی نیز در این باره گفت: براساس تصمیم شورای امنیت کشور رفت و آمد در جاده‌های مرزی هنگ تایباد از ابتدای حوزه سرخس در شمال شرق استان تا سنگان خواف ممنوع است.

او افزود: البته اگر افراد یا سازمان‌های خدمت رسان از قبیل راهسازی و بخش‌های دیگر قصد رفت و آمد در این محدوده داشته باشند باید درخواست خود را به مرزبانی ارائه دهند و پس از بررسی حضور این افراد با تامین نیرو‌های مرزبانی در منطقه و در زمان مشخص بلامانع است.

معاون عملیات فرماندهی مرزبانی خراسان رضوی در خصوص دیگر مناطق مرزی استان نیز ادامه داد: اوضاع در ۲ هنگ مرزی سرخس و درگز در مرز‌های شمالی استان با ترکمنستان متفاوت است و مرزنشین‌ها می‌توانند در این ۲ محدوده بدون مشکل و محدودیت رفت و آمد کنند.
 
منبع؛ ایرنا
انتهای پیام//ف.ح
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار