
به گزارش
گروه اجتماعي باشگاه خبرنگاران از پايگاه خبري پليس، استفاده از چاپگرهاي سه بعدي براي ساخت اسلحه در آمريکا، به نگراني تازه اي براي مسئولان اين کشور تبديل شده است.
به دنبال تيراندازي در مدرسه ابتدايي شهر "نيوتاون" آمريکا، مهار اسلحه به يکي از وعده هاي مهم دولت باراک اوباما در دومين دوره رياست جمهوري وي شد.
با وجود اين، تصور کنيد اگر مردم بتوانند با استفاده از نقشه هايي که به طور رايگان بر روي اينترنت قرار دارد، داخل خانه هايشان اسلحه هاي خودکار بسازند، چه رخ خواهد داد. شايد اين گفته به داستان فيلم هاي علمي تخيلي بيشتر شباهت داشته باشد، اما يکي از سازمان هاي آمريکا دقيقاً با استفاده از چاپگرهاي سه بعدي همين کار را انجام داده است. تنها تفاوت موجود بين اسلحه هاي ساخته شده با فناوري پيشرفته چاپگرهاي سه بعدي و اسلحه هاي واقعي به اندازه آنها باز مي گردد. سلاح هايي که با استفاده از قطعات پلاستيکي ساخته شده و سبک تر هستند، دقيقاً مانند تفنگ واقعي تيراندازي مي کنند. مبتکر اين اسلحه هاي جديد، دستورالعمل ساخت آن را به طور رايگان بر روي شبکه اينترنت قرار داده است تا همه بتوانند از آن استفاده کنند.
همين مسئله نيز نگراني هاي گسترده اي را درباره مهار اسلحه در آمريکا ايجاد کرده است. در بسياري از کشورها مانند انگليس، دسترسي به اسلحه براي عموم مردم تقريباً غير ممکن است و فروش اسلحه با نظارت دقيق و فرآيند سنجيده صورت مي گيرد.
با وجود اين، چگونه مي توان بر فروش و عرضه چاپگرهاي سه بعدي چنين نظارتي را اعمال کرد؟ در برخي موارد اينگونه چاپگرها را با پرداخت هزينه اي معادل چند هزار دلار مي توان خريد و از آنها براي ساخت قطعات در همه حوزه ها از ابزارهاي پزشکي گرفته تا معماري و حتي ساخت اسباب بازي بهره گرفت.
لذا اگر کسي بخواهد به اسلحه دسترسي داشته باشد مي تواند با دانلود کردن نقشه هاي ساخت اسلحه از اينترنت، آن را به چاپگر ارائه کند. در نتيجه پيش از آنکه تصورش را بکنيد، نوعي کارگاه اسلحه سازي بدون هيچ نظارتي ايجاد خواهد شد و مشکلات زيادي به بار خواهد آورد.
چاپگرهاي سه بعدي به مرور زمان پيشرفت کرده اند و اکنون با آنها مي توان نه تنها روي کاغذ بلکه روي مواد ديگري مانند پلاستيک و فلز نيز نقش و نگارهاي لازم را ايجاد کرد. اين چاپگرها در برخي موارد قادرند بدنه خودرو و حتي اجزاي داخلي آن را توليد کنند. لي گان بارِت، عضور گروه مقابله با خشونت هاي مسلحانه در نيويورک مي گويد چهل درصد از شهروندان آمريکا در حال حاضر هنگام خريد اسلحه، از ارائه گواهي لازم درباره سوء پيشينه خودداري مي کنند.
حال، بررسي سابقه افرادي که از داخل اتاق نشيمن خانه هايشان اسلحه توليد مي کنند، ديگر غير ممکن خواهد بود. آمريکا با خشونت هاي مرگبار غريبه نيست و مردم اين کشور به تازگي بيست و شش قرباني تيراندازي در "سندي هوکگ را به خاک سپردند.
همين مسئله نيز بحث هاي جنجالي را بر سر موضوع نظارت و کنترل اسلحه به همراه داشته است. دستيابي به فناوري توليد اسلحه با چاپگر سه بعدي، احتمالاً نظارت بر روند دستيابي به اين جنگ افزارها را چه داخل آمريکا و چه در عرصه بين المللي دشوارتر خواهد کرد./ف