به گزارش
خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران؛ محمد حسن پیوندی در جریان بازدید خبرنگاران از منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با بیان این که هم اکنون خصوصی سازی واقعی در طرحهای پتروشیمی فاز دوم عسلویه در حال اجراست، گفت: با بهره برداری کامل از این واحدها بیش از ٤٠ میلیون تن به ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی کشور افزوده می شود.
وی افزود: تا پایان امسال با بهره برداری از واحدهای تازه، تولید محصولات پتروشیمی به ٤٣ میلیون تن می رسد.
وی اضافه کرد: آنچه که در فاز دو پتروشیمی انجام میشود در حقیقت خصوصیسازی واقعی اتفاق میافتد به طوری که با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید طرحها به گونهای عملیاتی شد که درآمد پتروشیمی از 20 میلیارد دلار به 40 میلیارد دلار رسید به طوری که جهش دوم در توسعه صنعت پتروشیمی اتفاق افتاد فاز دوم پتروشیمی در منطقه عسلویه دو برابر فازهای دیگر است.
پیوندی پتروشیمی را ترجمان دقیق شعار اقتصاد مقاومتی ارزیابی کرد و گفت: این صنعت با جلوگیری از خام فروشی و ایجاد اشتغال در ٥٠ سال گذشته، نقشی بسزا در اقتصاد کشور داشته است.
معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به تکیه طرحهای تازه پتروشیمی به ساخت داخل، گفت: به عنوان مثال ساخت ژنراتورها و برجهای تقطیر در واحدهای تازه پتروشیمی به بخش خصوصی داخلی سپرده شده است.
وی سهم کنونی واحدهای پتروشیمی از هیدروکربنهای تولید شده را ٥ تا ٧ درصد اعلام کرد و گفت: این میزان هیدروکربن با تبدیل شدن به بیش از ٤٣ میلیون تن کالا حدود ٤٠ درصد از صادرات غیر نفتی ایران را تشکیل می دهد؛ این در حالی است که ٩٥ درصد هیدروکربورهای تولید شده در کشور به صورت خام صادر یا سوزانده می شود.
پیوندی سهام شرکتهای پتروشیمی را سکاندار بورس ایران برشمرد و گفت: هم اکنون چند سالی است که محصولات پتروشیمی از طریق بورس در کشور عرضه می شود.
معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، وجود خوراک، سواحل طولانی و نیروی انسانی را بزرگترین مزیت نیروی انسانی کشور اعلام کرد و گفت: بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته پیش بینی می شود تا سال ١٤٠٤ تولید محصولات پتروشیمی ایران از ١٨٠ میلیون تن فراتر رود.
جبران 8میلیون تن خوراک پتروشیمی با بهرهبرداری از فازهای پارس جنوبی
وی گفت: هم اکنون مجتمع های پتروشیمی ایران به دلایل مختلف از جمله کمبود خوراک، فناوری و تجهیزات ٢٠ میلیون تن پایین تر از ظرفیت خود تولید می کنند و پیش بینی می شود که تا پایان سال آینده با افزایش تولید اتان در فازهای پارس جنوبی هشت میلیون تن از از این میزان جبران شود.
وی در مورد آخرین وضع واگذاری پتروشیمی دماوند، گفت: امیدواریم سازمان خصوصی سازی تکلیف واگذاری این پتروشیمی را هر چه سریعتر مشخص کند، ضمن آن که شرکت ملی صنایع پتروشیمی تمایل دارد تامین مالی این پروژه از طریق فاینانس چین انجام شود.
ساخت 12 توربین در نیروگاه پتروشیمی دماوند
پیوندی با بیان این که بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته ساخت ١٢ توربین نیروگاه پتروشیمی دماوند تا پایان سال ٩٧ تمام می شود، گفت: تا پایان سال ٩٥ تعداد توربینهای نیروگاه این پتروشیمی به ٤ دستگاه می رسد.
وی تاکید کرد: برای اجرای دو توربین 176 میلیون یورو هزینه شده و پیشبینی میشود 130 میلیون یورو دیگر اضافه شود.
گفتنی است این توربینها توسط متخصصان ایرانی ساخته میشود.
وی به تدوین نقشه راه توسعه صنعت پتروشیمی اشاره کرد و گفت: در این نقشه راه که در قالب ٦ جلد تهیه شده است، در باره مسائل مهمی همچون چگونگی پایان طرحهای نیمه کاره، ساخت واحدهای جدید و ایجاد صنایع تکمیلی پروپیلن محور برنامه ریزی شده است.
وی در خصوص صنایع پایین دستی پتروشیمی اظهار داشت: توسعه این صنعت با تولید پلی انیلن اتفاق می افتد چرا که اکثر کالاهای مصرفی در کشور وارداتی است و برای رسیدن به اهداف مورد نظر برنامه های اصولی در برنامه ششم توسعه تدوین شده اسن. و این برنامه می تواند در خارج از نقشه راه باشد.
پیوندی تاکید کرد: وقتی که پلی پروپلین به وفور در کشور تولید شود مسلما این صنعت رشد می یابد عدم توسعه این صنعت نبود مواد اولیه است.
وی با اشاره به طرح پایلوت تبدیل متانول به پروپیلن در منطقه ماهشهر، گفت: خوشبختانه تاکنون متخصصان صنعت پتروشیمی توانسته اند درجه خلوص پروپیلن را در این پایلوت به بیش از ٩٥ درصد برسانند.
اجرای 60میلیون تن پروژه در پتروشیمی
وی گفت: حدود 60 میلیون پروژه در دست اجرا است که 40 میلیون تن در عسلویه، 20 میلیون تن در ماهشهر خط لوله اتیلن غرب، مرکز لردگان، زنجان و کردستان اجرا خواهد شد که این طرحها حداکثر 5 سال زمان میبرد تا به تولید برسد به طوری که که با بهرهبرداری از اینها ظرفیت تولید پتروشیمی در کشور به 120 میلیون تن خواهد رسید.
پیوندی ادامه داد: صنعت پتروشیمی 60 میلیون تن برای پتانسیل خوراک گازی و میعانات گازی طرحهای را تدوین کرده که اگر همه مشکلات و موانع برطرف شود طبق افق 1404 ظرفیت محصولات پتروشیمی به 180 ملیون تن میرسد.
درآمد ١٣ میلیارد دلاری پتروشیمی های فاز ٢ عسلویه
معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، با اشاره به فروش ٣٣ میلیون تن محصولات پتروشیمی فاز ٢ عسلویه در چند سال آینده، گفت: هر تن از این محصولات هم اکنون بیش از ٤٠٠ دلار ارزش اقتصادی دارد.
پیوندی گفت: 5 میلیون تن متانول در کشور تولید می شود که از این میزان در 3.5 میلیون تن در عسلویه و خارگ و شیراز است اگر 5 سال هم طول بکشد صاحب 25 میلیون تن متانول در کشور خواهیم بود هم اکنون شرایط برای تولید پروپلین بسیار مناسب است.
معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی به مذاکرات هسته ای ایران و ١+٥ اشاره کرد و گفت: در صورت رسیدن به توافق مطلوب ایران، شرکتهای خارجی زیادی آمادگی حضور و سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی ایران را دارند.
پیوندی در ادامه افزود: بر اساس هماهنگیهای صورت گرفته با شرکت ملی نفت ایران، با ارسال اتان تولید شده در فازهای ١٥ تا ١٨ پارس جنوبی به پتروشیمی کاویان، سال آینده این پتروشیمی به ظرفیت ٢ میلیون تن می رسد.