در گفتگوی باشگاه خبرنگاران با پژوهشگر ارشد افغانستان مطرح شد

آیا آمدن ترامپ بر تحولات افغانستان تأثیرگذار خواهد بود؟

پیرمحمد ملازهی گفت: مسأله افغانستان و هزینه‌های آمریکا در این کشور به گونه‌ایست که شخص ترامپ بتواند پیرامون آن اظهار نظر و عمل کند؟

آیا آمدن ترامپ بر تحولات افغانستان تأثیرگذار خواهد بود؟
پیرمحمد ملازهی پژوهشگر ارشد افغانستان در گفتگو با خبرنگار حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران، درباره مواضع رئیس جمهور جدید ایالات متحده در قبال افغانستان اظهارداشت: موضع‌گیری‌های دونالد ترامپ قبل از ورود به کاخ سفید طوری بود که بیشتر اولویت‌های خود را برنامه‌های داخلی و توجه به مشکلات اقتصادی آمریکا عنوان می‌کرد؛ اما واقعیت اینجاست که مسأله افغانستان و هزینه‌های آمریکا در این کشور به گونه‌ای نیست که شخص ترامپ به تنهایی بتواند پیرامون آن اظهار نظر و عمل کند.

وی اضافه کرد: افغانستان جایی است که روابط و رقابت‌های فشرده منطقه‌ای و بین‌المللی در آن صورت می‌گیرد؛ بنابراین رئیس جمهور آمریکا جدای از اینکه نظر شخصی‌اش چیست باید تصمیماتی را که تیم همکارش، وزرا و مشاورینش اتخاذ می‌کنند اجرا کند.

این کارشناس ارشد افغانستان با بیان اینکه اگر بخواهیم تصمیمات دونالد ترامپ در افغانستان را بر اساس صحبت‌های پیشین وی ارزیابی کنیم دو نکته را باید مد نظر قرار دهیم، تصریح کرد: ترامپ پیش از این در صحبت‌هایش گفته بود که پاکستان باید با تروریسم مبارزه جدی کند. پاکستان از ما پول گرفته تا با تروریسم مبارزه کند، اما همان پول را به تروریست‌ها داده که سربازان ما را بکشند. این صحبت‌های او برای دولت وحدت ملی یک مقدار می‌تواند امیدوار کننده باشد. چرا که بعد از یک مکالمه 20 دقیقه‌ای با ترامپ هم عبدالله عبدالله و هم اشرف‌غنی از او می‌خواهند بیاید و به طور جدی با طالبان و پاکستان برخورد کند. اما اینکه رئیس جمهور آمریکا چنین عمل کند واقعا مشخص نیست. کما اینکه ترامپ نشان داده در تصمیم‌گیری‌هایش بسیار متزلزل است و به سرعت می‌تواند از حرفی که زده عبور کند.

ملازهی تاکید کرد: از سوی دیگر ترامپ مبارزه با داعش را از اولویت‌های خود عنوان می‌کند که باید دید منظور او از مبارزه با داعش، به غرب آسیا محدود می‌شود یا به سمت افغانستان می‌رود و کل گروه‌هایی را که از آنان به عنوان تروریست‌های اسلامی یاد می‌کند مد نظر قرار می‌دهد که اگر اینطور باشد طالبان، حقانی، لشکر طیبه، گروه‌هایی که در پاکستان و کشمیر فعالند نیز ... جزو آن خواهد بود که اگر رئیس جمهور جدید آمریکا به این حرفش وفادار باشد می‌تواند در افغانستان هم قاطعانه‌تر عمل کند.

این پژوهشگر مسائل افغانستان تصریح کرد: علی‌رغم اینکه ترامپ برنامه‌های خود را حول سیاست داخلی آمریکا معرفی کرده است، محاسباتی که سیاست‌ورزان آمریکا تاکنون در افغانستان داشته‌اند چیزی نیست که او بتواند از آن چشم‌پوشی کند.

وی در ادامه روند سیاست‌های آمریکا در افغانستان را چنین تحلیل کرد که در افغانستان ساختار قدرت بسیار ضعیف است و همین امر فساد گسترده‌ای را در این ساختار دامن زده است و متأسفانه به همین دلیل کمک‌هایی که برای افغانستان تصویب شد و به این کشور آمد در جهت رفاه مردم و توسعه افغانستان به کار نرفت که این امر موجب شده آمریکایی‌ها بخواهند در ارزیابی‌های خود در این زمینه تجدید نظر و یا حداقل از مقام‌های افغان حسابرسی کنند که پولی را که ما دادیم شما چکار می‌کنید. البته این را هم بگویم که بخش مهمی از این پول واقعا در افغانستان هزینه نشده و به نوعی از طریق کانال‌هایی به سمت غرب بازگشته است. بنابراین می‌شود تصور کرد ترامپ در بخش اعطای کمک‌های مالی مانند باراک اوباما عمل نکند و حداقل بخواهد هزینه کرد پول‌ها مشخص شود.

ملازهی با بیان اینکه چیزی که مسلم است افزایش نیروی نظامی آمریکا در افغانستان آنطور که در اواخر خدمت اوباما بود دیگر متصور نیست، اظهارداشت: معتقدم نیروهای آمریکایی به صورت کنترل شده و به همین میزان در افغانستان باقی‌می‌مانند و سیاستمداران آمریکایی سعی خواهند کرد راه‌های دیگری را برای پیشبرد اهدافشان در افغانستان امتحان کنند.

این پژوهشگر ارشد افغانستان به روابط روسیه و آمریکا در افغانستان نیز اشاره کرد و بیان داشت: ممکن است آمریکایی‌ها با مناسباتی که با روس‌ها دارند بتوانند با آنها وارد معاملات کلی‌تری بر سر مسائل منطقه‌ای شوند و آمریکایی‌ها با این روش بدون اینکه احساس شکست کنند از افغانستان خارج شوند.

وی خاطرنشان کرد: دونالد ترامپ تا کنون یک سیاست و استراتژی مشخصی را از خود نشان نداده است و به نظر می‌رسد بر حسب شرایط به راحتی از حرف‌هایش برمی‌گردد و از اصلا هم احساس ناراحتی نمی‌کند که دیروز آن حرف را زده و امروز جور دیگری می‌گوید.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.