به گزارش
خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ جهان در قرن بیستم تحولات گسترده و وقایع متنوع، متضاد، تأثیرگذار و در عین حال خیره کنندهای را شاهد بود. سرعت و ابعاد گسترده این تحولات به تنهایی با آنچه در قرون پیشین بر جهان گذشته، برابری میکند.
جنگهای جهانی، انقلابها و تعارضات و درگیریها میان جوامع بخش قابل توجهی از تحولات قرن گذشته را به خود اختصاص داد که برخی از این رخدادها با تمامی اهمیتشان دامنه اثر محدودی از خود به جای نهاده و برخی پویایی جریانات درونی خود را حفظ نموده و گستره کلانی از ساختارها و فرآیندهای نظام بینالملل را تحت تأثیر قرار دادند. وقوع انقلاب اسلامی در کنار فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی از جمله حوادثی است که تأثیر فوقالعاده و شگفت آوری ورای مرزها و نظام بینالملل بر جای گذارد که آنان را به شکل عمیقی تحت تأثیر قرار داد.
در این بین حیرت و نگرانی غرب از وقوع انقلاب اسلامی در ایران که ناشی از عدم درک و آشنایی صحیح آنها از جریانها و تحرکات داخلی، فرهنگ سیاسی و فکری درون جامعه ایران بود و چالش ایجاد شده در منافع سرشار سیاسی و اقتصادی آنها روز به روز افزایش یافت. چرا که ایران با قرار گرفتن در کمربند اسلامی یکی از قویترین مراکز فکری و فرهنگی اسلامی بود و از سوی دیگر موقعیت بینظیر استراتژیک ایران در حساسترین منطقه و در گردونه منافع حیاتی و امنیتی غرب، تمام معادلات قرون گذشته سیاستمدران آمریکایی را بر هم میزد.
اما در تاریخ ایران این نخستین مرتبهای نبوده که در آن تحولی رخ داده که مرکز دغدغه بین المللی شده است. تاریخ رقابت روسیه تزاری با انگلیس و اتحاد جماهیر شوروی با آمریکا در ایران از اواخر قرن 19 میلادی به خوبی منافع و دغدغههای غرب را در این کشور نمایان میسازد. با وجود تمام رخدادهای تاریخ معاصر در ایران، آن طور که وقوع انقلاب اسلامی غرب را به هراس واداشته هیچ حادثه دیگری تا این حد اثرگذار نبوده است.
مطالعه تحولات پیشین و بررسی تاریخ معاصر ایران، به خصوص در جراید و نشریات آن زمان خود مؤید این واقعیت است که پس از پیروزی انقلاب، غرب و قدرتهای بزرگ عملا امتیاز دخالت مستقیم در مسائل جامعه ایران را از دست دادند. شوک انقلاب اسلامی نه تنها غرب بلکه برخی بازیگران حاشیهای را هم در خود فرو برد. برای مثال بیش از 80 درصد واردات نفت رژیم صهیونیستی از ایران تأمین میشد که هر گونه خللی در این امر، ضربه سنگینی را به اقتصاد این رژیم وارد میکرد. از سوی دیگر صهیونیستها هم پیمان نظامی نیرومندی به نام پهلوی را از دست دادند و سیاستهای جدید ایران در قبال فلسطین و حذف صهیونیسم اشغالگر به بزرگترین نگرانی آنها از ایران تبدیل شد.
«ژروسالم پست» در همین زمینه می نویسد:
«سقوط شاه نه تنها بر وضعیت جغرافیایی و سیاسی خلیج فارس تأثیر خواهد داشت؛ بلکه بر موازنه نیروها به طور اعم تأثیر خواهد گذاشت.» بازتاب پیروزی انقلاب اسلامی در سال پنجاهوهفت در روزنامههای آمریکایی و اروپایی بسیار گسترده بود و آنها وقایع ایران را با حساسیت زیادی پیگیری میکردند و اخبار مربوط به آن را لحظه به لحظه پوشش و تیتر یک خود را به وقایع داخل ایران اختصاص میدادند.
در ادامه مروری بر روزنامههای سال 1357 در غرب و اروپا خواهیم داشت.
سی ان ان مگزین: جورچین خانواده سلطنتی چگونه از هم پاشید؟
ساندی تایمز: تهران در اختیار نیروهای انقلابی خمینی قرار گرفت!
نیویورک تایمز: نیروهای خمینی کنترل ایران را به دست گرفتند
خمینی به تمام درگیری ها و خشونت ها خاتمه داد
گاردین: ارتش دست از حمایت بختیار برداشت، گفته می شود نخست وزیر ایران استعفاء داده است!
تایمز: چندیدن نفر در ایران به علت تیراندازی گروه های نظامی در حمایت از رژیم کشته شدند!
نیویورک تایمز: به نیروهای نظامی دستور داده شده است تا حامیان خمینی را در فرودگاه بکشند!
اکسپرس: خمینی قول حکومتی با شورای اسلامی را می دهد!
واشنگتن پست: خمینی اعضای کابینه غیرقانونی را تهدید به بازداشت کرد!
ایکانومیست: خمینی خائنین به ایران را تهدید کرد!
بی بی سی: بعد از ترک شاه از ایران به مصر، بختیار در آرزوی جلب حمایت "امام" خمینی!
کنبرا تایمز: ارتش خود را از درگیری ها کنار کشید!
نورویچ بولیتن: بعد از تسخیر رادیو تلوزیون و دفتر نخست وزیر، خمینی اعلام پیروز کرد!
بختیار با دست دادن حمایت ارتش، استعفاء داد!
انفجار نور
در رابطه با پیروزی انقلاب اسلامی ایران و شگفتیها و آثار جهانی آن تعابیر و تمثیلهای مختلفی وجود داد که توسط دوستان، دشمنان و یا ناظران حیرت زده جهانی آن به کار گرفته شد، ولی هیچ تعبیر و تمثیلی زیباتر و واقع بینانهتر از آنچه رهبر کبیر انقلاب درمورد انقلاب بکار بردند، نتوانسته عمق و بزرگی انقلاب اسلامی را بازگو کند. امام خمینی انقلاب اسلامی را به انفجار نور تعبیر میکنند چرا که تشعشعات و بازتابهای گستردهای در فضای سیاسی و اجتماعی جهان داشت و توانست افکار عمومی دنیا را نسبت به واژه استقلال و آزادی روشنایی بخشد.
بدون تردید انقلاب اسلامی در آغاز قرن بیست و یکم و هزاره سوم میلادی آن چنان اثرات عمیقی در گستره جهان به ویژه در ابعاد فرهنگی، بوجود آورده است و بنا به اعتراف اغلب اندیشمندان، «قرن جدید» دیگر جایگاهی برای سلطه غرب در همه ابعادش نخواهد بود و مردم روز به روز به سمت استقلال طلبی، آزادیخواهی و مبارزه با استبداد پیش میروند.
گزارش از: فاطمه آهی
انتهای پیام/