گزارش/

کمبود شغل یا بالا رفتن توقعات جوانان؛ مسئله کدام است؟

بیکاری یکی از معضلات جامعه ماست، اما آیا در این بیکاری خود جوانان نیز نقش دارند؟

به گزارش خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ این روزها تقریبا در هر خانواده ای یک جوان بیکار یافت می شود، کافی است که به اطراف خود نگاه کنیم و آنگاه است که در مقابلمان جوانی جویای کار را مشاهده خواهیم کرد.

جوانانی که به این در و ان در میزنن تا برای خود شغلی دست و پا کنند و به زندگی خود سروسامان دهند، اما به راستی برای جوانان ما در جامعه کار کم است؟

یا سطح توقعات جوانان ما که حالا بسیاری از آنها تحصیلات عالی دارند افزایش یافته است. کمی به عقب بازگردیم، شغلهای متفاوتی را در جامعه می دیدیم که جوانان اشتیاق فراوانی به آنها داشتند، مشاغلی که هم اینک در میان جوانان ایرانی طرفداری ندارد و اتباع بیگانه بازار آنها را به دست گرفته اند.

به طور مثال اکنون اگر قصد بازسازی یا ساخت خانه داشته باشید، به ندرت گچ کار جوان هموطن پیدا می کنید، اگر هم پیدا شوند، قیمت هایی به شما می دهند که با بودجه شما همخوانی ندارند. اما به راحتی می توانید گچ کار غیر ایرانی پیدا کنید. این موضوع برای مشاغلی از این دست که هم پرستیژ خوبی دارند و هم درآمد کافی، به علتی که به آن خواهیم پرداخت، بدون متقاضی مانده اند.

 

شغل های پردرآمد با متقاضی کم

در همین زمینه، پسری که مدرک کارشناسی ارشد دارد می گوید: من 4 سال دوره کارشناسی و بعد از آن 2 سال دوره کارشناسی ارشد را خوانده ام.

ناصر می گوید: مضحک نیست که من بروم و منشی بشوم؟ آیا برای جامعه مناسب هست، یک فرد تحصیل کرده مشغول شغل های سطح پایین باشد؟

محمد که مدرکش با ناصر یکی بود، در کنار او می گوید: در حال حاضر مدرک اکثر افراد جامعه کارشناسی است، آیا باید بگوییم تمام این افراد باید مشغول به شغل های سطح بالا باشند؟

او می گوید: اصلا شغل سطح بالا یعنی چه؟ من خودم راننده هستم و از درآمدم راضی هستم.

محمد ادامه داد: آیا افراد تحصیل کرده از درآمد برخی مشاغل که به ظاهر سطح پایینی دارند، اطلاعی دارند؟ به طور مثال مشاغلی مانند گچ بری، نقاشی ساختمان، بازیافت و امثال اینها با اینکه درآمد بالایی دارند، اما خیلی از جوانان حاضر به انجام دادن این کارها نیستند.

فردی که در شغل موتور سازی مشغول به کار است، می گوید: من کارمند دوات هستم، اما بعد از کار اداری به مغازه می روم.

سجاد می گوید: شاید در طول دو هفته، درآمد این کارم خیلی بیشتر از حقوق یک ماه کار دولتی ام است.

برادر او که کلیدساز است، ادامه داد: مدرک دانشگاهی من کارشناسی است، اما آنقدر بازار کارم خوب است که به هیچ کار دولتی فکر نمی کنم.

او می گوید: با درآمد شغل کلیدسازی که دارم، توانسته ام، خانه و ماشین بخرم و الان هم پس انداز دارم.


تعداد افراد بیکار و تعداد شغل های بدون متصدی

حدود دو میلیون و 300 هزار بیکار در ایران وجود دارد، که طبق آمارهای برخی مسئولان به همین میزان نیز فرصت شغلی در کشور وجود دارد که متصدی ندارند.

طبق آخرین آمار اعلامی از سوی مرکز آمار ایران، در حال حاضر حدود دو میلیون و 300 هزار بیکار در کشور وجود دارد،بیکارانی که به دلیل نداشتن مهارت یا نبودن فرصت‌های شغلی نتوانسته‌اند مشغول به کار شوند.

از این میزان بیش از یک میلیون و 600 هزار نفر مرد و حدود 700 هزار نفر زن هستند. همچنین یک میلیون و 800 هزار نفر در بخش شهری و 500 هزار نفر دیگر در بخش روستایی کشور هستند.

موضوع قابل توجه دیگر این است که از این دو میلیون و 300 هزار نفر، 700 هزار نفر آنها جوانان 15 تا 24 سال و حدود 800 هزار نفر دیگر آنان جوانان 24 تا 29 سال هستند.

با وجود آمار بالای بیکاری، دلیل اینکه حدود دو میلیون شغل بدون منابع انسانی وجود دارد چیست؟

محمد عنبری، مدیر گروه اشتغال و بانک شبکه کانون های تفکر ایران، در گفتگو با خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ گفت: مسئله بیکاری و ارتباط آن با رشته‌های تحصیلی، یک موضوع مهم پیش روی جامعه است.

وی افزود:این مسئله، تا جایی پیش رفت که رهبر انقلاب در ابلاغیه سیاست‌های کلی برنامه ششم توسعه و در بند 78 این سند که در ذیل محورهای علم و فناوری تنظیم شده است، از دستگاه‌های اجرایی خواستند «رابطه متقابل تحصیل با اشتغال و متناسب‌سازی سطوح و رشته‌های تحصیلی با نقشه جامع علمی کشور و نیازهای تولید و اشتغال» مشخص شود.

مدیر گروه اشتغال و بانک شبکه کانون های تفکر ایران معتقد است: از دو جهت باید به این موضع پرداخته شود.اول اینکه وظایف دولت در قبال جامعه چیست؟

محمد عبیری افزود: آیا دولت باید افرادی که تحصیلات عالیه دارند، را مجبور کنند به دنبال مشاغلی که متناسب با تحصیلات آنها نیست، بروند؟

وی با تاکید بر نتیجه هزینه کرد افراد تحصیلکرده تصریح کرد: دولت باید سیاست اقتصادی جامعه را طوری برنامه ریزی کند که هرکس درشغل متناسب با تحصیلات قرار بگیرد و باعث برگشت هزینه افراد باشد.

این کارشناس اشتغال با اشاره به وجه دوم این موضع، که به خود فرد بر می گردد، بیان کرد: اینکه افراد تحصیل کرده برای انتخاب شغل حساسیت به خرج می دهند، باعث ایجاد آسیب های اجتماعی، از جمله بالا رفتن سن ازدواج می شود.


افزایش سن ازدواج، معضل پیش روی جامعه

بیش از 11 میلیون دختر و پسر در سن ازدواج وجود دارد.

یکی از عمده ترین دلایل تأخیر ازدواج از نظر جوانان، عوامل اقتصادی است. در یک صحبت چند دقیقه ای با جوانان، مخصوصاً پسران، می توان به آسانی فهمید که علت نداشتن تمایل به ازدواج در اکثر آنها، برخوردار نبودن از شغل، مسکن و تهیه لوازم و ضروریات زندگی و جشن ازدواج است.

در این بین خانواده های دختران هم مشکل تهیه جهیزیه را سد بزرگی برای ازدواج دخترانشان می دانند، خصوصاً خانواده هایی که چند دختر با فاصله های سنی کم، دارند.

بنابراین نداشتن توان اقتصادی کافی، انگیزه ازدواج جوانان را پایین می آورد و اجازه نمی دهد آنان در سن پایین ازدواج کنند.

نزدیک شدن سن ازدواج به مرز دهه سوم زندگی، پیامدهای رفتاری و روانی تلخی برای جامعه امروزی به دنبال دارد.

پژوهش‌ها در این باره از رابطه افزایش سن ازدواج و رواج مجرد ماندن از آسیب‌های اجتماعی حکایت می‌کند و جامعه‌شناسان و صاحب‌نظران مکرر دراین باره هشدار می‌دهند. چرا که از منظر روان‌شناسی، تجرد طولانی مدت، ریشه بسیاری از آسیب‌های فردی و اجتماعی است.

نرخ بیکاری دانش آموختگان دانشگاهی چقدر است؟

مسعود برومند معاون پژوهشی وزیر علوم گفت: نرخ بیکاری دانش آموختگان دانشگاهی ۱۸.۵ درصد بوده که این میزان از نرخ عمومی بیکاری بیشتر اعلام شده است.

در همین زمینه، محمد عنبری، مدیر گروه اشتغال و بانک شبکه کانون های تفکر ایران در گفتگو با خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ با یادآور شدن دلیل توقع بالای جوانان گفت: شرایط ناپایدار اقتصادی، زمین خوردن مشاغل خرد خصوصی، فضای نامناسب کسب و کار،شرایط متلاطم اقتصادی، باعث می شود که مشاغل آزاد، اعتماد خود را از دست دهند.

عنبری بیان کرد: به دلیل نبود اطمینان در مشاغل آزاد، این افراد به سراغ مشاغل پشت میزی و دولتی می روند، چرا که از حقوق ثابت آن مطمئن و دارای امنیت شغلی هستند.

وی افزود: علت اصلی این موضوع نبود برنامه ریزی درست در ساختار اقتصادی فعلی است.

مدیر گروه اشتغال و بانک شبکه کانون های تفکر ایران، با توجه به اینکه، هر ساله حدود یک میلیون و 400هزار نفر، ورودی جدید به بازار کار داریم، گفت: هر سال به این تعداد افزوده می شود، یعنی اینکه افزایش نرخ مشارکت اقتصادی را شاهد هستیم.

 عنبری، با اشاره به افزایش نرخ مشارکتی که عمده آنها فارغ التحصیلان هستند، گفت: دولت ادعا می کند سالی 700هزار شغل ایجاد کرده است و وقتی سیاست های اقتصادی دولت را نگاه می کنیم، آیا این اتفاق افتاده است یا خیر؟

این مدیر گروه اشتغال بیان کرد: فشار جمعیت فارغ التحصیل بر روی بازار کار به حدی بوده است، که این افراد وارد بازار کارهای خیلی کوچک و کاذب، هم شده اند.

وی با تاکید براینکه، چرا نرخ بیکاری بالا رفته است، گفت:عده زیادی از این فارغ التحصیلان که به سراغ شغل های کاذب و شغل های خیلی کوچک نرفته اند، موجب افزایش نرخ بیکاری شده اند.

عنبری در پایان یادآور شد: اینکه گفته می شود 75 درصد بیکاران، فارغ التحصیلان هستند اشتباه است، در حقیقت این عدد کمتر از 20 درصد است. بیکاران واقعی کسانی هستند که دنبال شغل نمی روند ولی فارغ التحصیلان ما به دنبال کار کردن هستند ولی برخی از آنها کار پیدا نمی کنند.

انتهای پیام/

برچسب ها: خانواده ، اعتبار
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۸ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
ای کاش مکانیکی میرفتم البته این همه درس خوندم کار نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۹ ۲۹ فروردين ۱۳۹۷
عزیزان اولا کسیکه کارمند دولته خیالش از آینده راحته و نگران یک روز درآمد عالی و یک روز بی پولی را نداره و راحت میره یک شغل دومیو تفریحی انجام میده. ثانیا کسیکه تا مدرک کارشناسی ارشد درس خونده خب برای آینده هدف داشته تا از کارگریو خلاس بشه نه اینکه بعد ۳۰ سالگی و این همه هزینه و استرس و عمر، تازه بیاد از کارگری شروع کنه،
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۵ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
اول ک توجه ب جوانان کم است بعد اعتماد وجود ندارد اصلا ب مدرک هیچ توجهیی نمیشه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۰ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
اول ک توجه ب جوانان کم است بعد اعتماد وجود ندارد اصلا ب مدرک هیچ توجهیی نمیشه.
-
ناشناس
۱۲:۰۵ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
;کار فراوان است یک مقداری ما بتنبل وتن هم به همه کاری نمی دهیم درست است که زحمت کشیده ایم مدرک گرفته ایم ولی نمی شود تمام ایران را میز وصندلی کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۸ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
اگر شغلی هم پیدا شود انقدر سفته سنگین از کارجو می خواهند تا پشیمان شود . همه چیز تقصیر جوانان نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۲ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
افراد سن بالا و چند شغله را حذف کنید.تا جوانان جایگزین بشن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۹ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
من لیسانس معماری دارم از یه دانشگاه دولتی و برای ارشد دارم کو کار ؟
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۰:۳۰ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
من الان فوق لیسانس بیوتکنولوژی کشاورزی هستم .بیوتکنولوژی یک رشته بین رشته ای هست (بین پزشکی و کشاورزی) و جزئ یکی از 5 رشته برتر دنیا هست ولی متاسفانه اهمیتی بهش نمیدن. من دو سال فارق تحصیل شدم و از همون زمان دنبال کار ( چه استخدام دولتی وچه خصوصی ) رفتم ثبت نام کردم ولی بعد چندین ماه هنوز کاری برای من پیدا نشده. از مسولین خواهش میکنم به فکر قشر تحصیل کرده باشن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۰ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
;کار فراوان است یک مقداری ما بتنبل وتن هم به همه کاری نمی دهیم درست است که زحمت کشیده ایم مدرک گرفته ایم ولی نمی شود تمام ایران را میز وصندلی کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۶ ۰۲ خرداد ۱۳۹۹
کار خوب کم است. کار خوب کاریه که نیاز به سرمایه اولیه ای داره که یک جوان بتونه بده. یا حداقل های زندگی رو تامین کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۰ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
لطفا رسیدگی کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۵ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
خواهشمندم مسئولان به فکر جوانان هم باشند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۳ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
اکثرا جوانان تحصیلکرده ما بیکار هستند لطفا چاره ای بیندیشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۷ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
استخدام جوانان در سازمان های دولتی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۳ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
سلام واقعا جای تاسف داره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۴ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
من فوق لیسانس دارم هر کجا می رم برای کار می گن برو سابقه کار بیار آخه وقتی کار نمی دن چطور سابقه کار پیدا کنم .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۰ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
من الا حدود یه ساله دنبال کار هستم هنوز هنوزه پیدا نکردم چرا به فکر جوانان نیستید ؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۰ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
من الا حدود یه ساله دنبال کار هستم هنوز هنوزه پیدا نکردم چرا به فکر جوانان نیستید ؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۴ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
ای کاش ازسوم راهنماییدمیرفتم هنر وشغل یاد میگرفتم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۰ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
باید برای جوانان شغل ایجاد کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۹ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
تحصیلاتی خوبی دارم ولی کار نداریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۳۸ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
الان همه تحصیلات دانشگاهی دارن و این یه چیز عادی شده.مثل اینکه قدیم همه میرفتن مدرسه و یه چیز عادی بود.یادم میاد ۲۰ سال پیش سریال در پناه تو که پخش میشد توی سریال لیسانس گرفتن یه اتفاق بزرگی بود.اما الان همه لیسانس و فوق لیسانس دارن..قدیم همه دنباله روی شغل پدرشون بودن.اما الان جوانها همش سرشون توی موبایلشونه!!قدیم نصف جمعیت کار کشاورزی میکردن.
Netherlands
reza
۰۳:۴۳ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
چرا مشکل بیکاری جوانها رو هم حل نمیکنید ؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۳۴ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
کو کار ؟؟؟
همه تحصیلکرده ها بیکار هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۴۰ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
برای ایجاد تولید در کشورمان باید چند اصل رعایت شود اول کیفیت دوم قیمت مناسب و ارزان سوم خدمات پس از فروش بهتر چهارم صداقت در کار پنجم رسیدگی به کارگر در تولید ششم تکنولوژی به روز هفتم نوآوری و خلاقیت جهت صرفه جویی در مصرف انرژی هشتم پشتکار و نهم مردم به خرید کالای ایرانی دهم حمایت مسئولان از تولید ، وام به صورت قرض الحسنه ، ،اختصاص یارانه به تولید ،نظارت بر تولید و ثبات در بازار ارز یازدهم اولویت استخدام با مردان باشد« این به معنی مخالفت با کار بانوان نیست بانوان در مشاغل مربوط به خودشان باید استخدام شوند » اگر این عوامل درست شود اکثر مشکلات بیکاری در کشور حل خواهد شد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۲۰ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
رفع بیکاری جوانان تحصیلکرده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۰ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
یک قوق لیسانس فوق لیسانس معماری خودش مهارت کچ بری و آهنگری . اجر چینی جوشکاری آرماتور بندی بتن ریزی نجاری لوله کشی نما کاری سیمان کاری سنگ چینی کف سازی بلده ولی دستشو نمیره زحمت کشیده درس خونده باید نظارت کنه یا طراحی کنه معمار نباشه
France
های
۰۰:۵۵ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
تا30سالگی درس میخونن با بدبختی ارشد میگیرن حالا باید بعد سی سالگی که نه تفریح کرده نه جوانی بره دنبال کار یا به قول نویسنده اگه افسردگی و سرشکستگی نگیره بره تا شاید توی40سالگی بشه گچ کار..اینطور نیست جوانها نیرو دارن ولی مناسب اون سنشون نیست چون حتی الان بری دنبال یه کارگری تو کارخونه میگه زیر سی سال باشه و حتی این جوان تحصیلکرده سنش اجازه نمیده کارگری بکنه..علاوه بر مشکل بیکاری باید یه فکری به افسردگی قشر جوان بکنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۱ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
احسنت حرف دل ما رو زدی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۴۴ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
به عنوان مثال فوق لیسانس معماری این همه جوانان دارند بیرون کجا کار است ؟
آخرین اخبار