برنامه گفتگوی خبری امشب با موضوع بررسی وضعیت صنعت نفت با حضور بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت برگزار شد.

///به گزارش خبرنگار گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛برنامه گفتگوی ویژه خبری امشب (پنج شنبه) با موضوع بررسی وضعیت صنعت نفت با حضور بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت برگزار شد.

در ابتدای این برنامه بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت با اشاره به اینکه با خروج آمریکا از برجام اتفاق قابل ذکری برایمان در حوزه صادرات نفت و میعانات گازی به وجود نمی آید، گفت:در زنجیره احداث تاسیسات شامل شرکت‌های اکتشاف و تولید، پیمانکاران عمومی، شرکت‌های ساخت و نصب، سازندگان سیستم‌ها و بسته‌های مورد نیاز و سازندگان تجهیزات تحول بزرگی رخ داده است.

وی بااشاره به اینکه در ۲۰ سال گذشته نمی توانستیم یک متر لوله گذاری دریایی انجام دهیم اما هم اکنون به راحتی تاسیسات و تجهیزاتی داریم که لوله گذاری دریایی انجام می دهند گفت: در سال ۷۶ قادر نبودیم پایه‌های سکو به ارتفاع ۹۰ تا ۱۰۰ متر را در داخل کشور بسازیم و در مالزی، سنگاپور و امارات ساخته می شد اما هم اکنون حداقل سه شرکت بزرگ در این زمینه فعالیت می کنند.

وزیر نفت با اشاره به ساخت توربین، کمپرسور و تجهیزات سنگین از سوی سازندگان داخلی بیان کرد: شرکت‌های اکتشاف و تولید ایرانی نخستین حلقه از این زنجیره هستند که تاکنون ۱۷ شرکت در این زمینه تایید صلاحیت شدند،‌ از سوی دیگر شرکت‌های خارجی برای گرفتن پروژه در ایران موظفند با یک شرکت اکتشاف و تولید ایرانی شریک شوند و قرار داد توانمندسازی بین آن‌ها وجود داشته باشد تا انتقال تکنولوژی نرم افزاری از جمله تکنولوژی مدیریت پروژه، نحوه تامین منابع بانکی و یا بهره برداری و نیروی انسانی در چهار – پنج سال منتقل شود

زنگنه با اشاره به اقدام وزارت نفت برای تامین و خرید ۱۰ گروه کالایی مورد نیاز صنعت نفت افزود : قرارداد ۵۵۶ میلیون یوروی ساخت لوله CRA پارسال میان یک شرکت ایرانی و اسپانیایی امضاء شده است لذا، تکنولوژی ساخت این لوله که برای انتقال گاز ترش از دریا به خشکی مورد استفاده قرار می گیرد به مرور به شرکت ایرانی منتقل می شود به طوری که، در پایان این قرارداد، ایران جزو ۴ یا ۵ کشور جهان و تنها کشور منطقه است که لوله‌های مقاوم در مقابل خوردگی را تولید می کند که ارزش افزوده و ایجاد اشتغال را به همراه دارد.

وزیر نفت تصریح کرد: شرکت‌های خارجی اگر می خواهند در ایران موفق باشند باید شریک ایرانی داشته باشند، ما به شرکت‌های ایرانی و خارجی نمی گوییم با کدام شرکت شریک شوند بلکه آنها خودشان یکدیگر را پیدا می کنند تا برای ساخت کالا برای ایران و منطقه مذاکره کنند.

زنگنه تاکید کرد: هم اکنون به معنای واقعی تا بالای ۶۵ درصد از تجهیزات یک پالایشگاه داخلی است.

وزیر نفت با بیان این که اگر قرار است دولت پالایشگاه داری کند وزارت نفت از همه اول تر است و اگر قرار است که دولت پالایشگاه دار نباشد پس با هیچکدام از دولتی‌ها نباید چنین کاری انجام شود تصریح کرد: ما زورمان به این پالایشگاه‌ها نمی رسد که بهینه سازی انجام دهند ، من برای این کار چه ابزاری دارم؟ مثلا بگویم که به آنها خوراک نمی‌دهم در این صورت اولین کسی که تنبیه می‌شود خودمان هستیم زیرا آنها نیز بدون خوراک نمی‌توانند به ما بنزین و گازوئیل بدهند و هیچ رقابتی وجود ندارد.

وزیر نفت با اشاره به افزایش کیفیت فرآورده‌های نفتی گفت: پالایشگاه ستاره خلیج فارس با تولید روزانه ۳۶ میلیون لیتر بنزین و ۱۲ میلیون لیتر گازوئیل یورو ۵ مهمترین پروژه ای بود که در سال‌های اخیر همسو با این موضوع انجام شده است، بر این اساس اولویت ما با در نظر گرفتن امکانات موجود، تامین شهرهای بزرگ و گازوئیل مورد نیاز برای حمل و نقل است تا کیفیتش افزایش پیدا کند.

زنگنه ادامه داد: ظرفیت تولید نفت در حدود ۴ میلیون بشکه باقی می‌ماند اما میزان تولید میعانات گازی که اکنون به طور متوسط روزانه ۷۰۰ هزار بشکه است بالا می رود زیرا بقیه فازهای پارس جنوبی پس از ورود به مدار سرویس، سبب افزایش تولید میعانات بین ۳۰ تا ۴۰ بشکه در روز می شوند لذا، ظرف یکسال و نیم به تولید یک میلیون بشکه میعانات دست می یابیم.

وی با اشاره به اجرای طرح آماک یا جمع آوری گازهای همراه نفت اظهار کرد: طرح‌های مهمی برای این کار داریم، اکنون ۴ ان جی ال در حال اجرا است، ان جی ال ها واحدهایی هستند که گازهای همراه نفت را گرفته و در داخل خود تصفیه و تفکیک می کنند این گازها ترکیبی از متان، اتان، پروپان، بوتان و پنتان است که پس از تفکیک،به مبادی مختلف مصرف ارسال می‌شود.

زنگنه از ان جی ال ۳۱۰۰ ایلام ، ان جی ال ۳۲۰۰ غرب کارون، ان جی ال خارک برای گاز های دریایی و بیدبلند برای شیرین سازی و تفکیک ۶۰ میلیون متر مکعب گاز بعنوان ۴ طرح ان جی ال نام برد و افزود: با اجرای این طرح‌ها تمامی گازهای همراه پوشش داده می‌شود.

وزیر نفت بااشاره به این که استقبال کمی از سوی سرمایه گذاران بخش خصوصی برای استفاده از گازهای همراه صورت گرفته است خاطرنشان کرد: برخی از مراجعه‌کنندگان می‌خواستند که این گاز را به برق تبدیل کند که نتوانستند تفاهمات لازم با وزارت نیرو را انجام دهند ولی سعی می‌کنیم تا تسهیلات لازم را برای آنها فراهم کنیم.

وزیر نفت تاکید کرد:اگر به بخش نفت کمک شود این حوزه می‌تواند به پیشران اقتصادی کشور تبدیل شود.

وی با اشاره به اینکه با وجود اینکه هر سال ۸/ ۹ درصد مصرف بنزین بالا می رود اما وضعیتمان در این بخش خوب است، افزود: سال گذشته فاز اول پالایشگاه ستاره خلیج فارس توسط رئیس‌جمهور افتتاح شد، فاز دوم ستاره خلیج فارس اکنون آماده افتتاح است.

وزیر نفت با اشاره به اینکه کیفیت بنزین بهتر شده و با همت دوستان و پیمانکاران و مدیران صنعت نفت رو به جلو هستیم عنوان کرد: مهمترین و اولویت دار ترین طرحمان ستاره خلیج فارس است، البته طرح های دیگری در پارس جنوبی داریم،

زنگنه با اشاره به اینکه ۱۰۰ میلیون متر مکعب گاز شیرین را به ساحل می‌آوریم، اظهار داشت:کاوه بزرگترین متانول دنیا است، همچنین پتروشیمی پردیس در حال افتتاح است لذا، نگرانی از بابت طرح ها ی وزارت نفت نداریم، با شیطنت های آمریکا برایمان مشکلی به وجود نمی آید.

وی با بیان اینکه با توجه به زیاد بودن متان و میعانات گازی محدودیتی در تامین خوراک پتروشیمی ها نداریم عنوان کرد: آمریکا سعی می‌کند در فضای کسب و کار اختلال ایجاد کند لذا باید فضای کسب و کار را در داخل کشور تقویت کنيم واز سازندگان حمایت به عمل آوریم .

وی با اشاره به اینکه در تامین مالی اجرای پروژه ها در هر حال نیاز به شریک خارجی، فاینانس و استفاده از ظرفیت داخلی داریم خاطرنشان کرد: ترامپ در رابطه با قیمت نفت دو دوزه بازی می‌کند و تمایلش به بالا بودن قیمت نفت است که این مسئله خوب نیست، قیمت ۶۰ تا ۶۵ دلاری نفت بدون نوسان برای ما در درازمدت بهتر است.

نامدار زنگنه با اشاره به اینکه بیشترین آلودگی تهران ناشی از ماشین‌های فرسوده گازوئیلی است، ادامه داد: مصرف گاز در داخل باید به حداقل برسد، تا جایی که مصرف سوخت مایع فقط باید برای حمل و نقل و موارد اضطراری نیروگاه‌ها استفاده شود، روند مصرف گاز اصلاً قابل قبول نیست و باید کنترل شود.

زنگنه تاکید کرد: افزایش بازیافت یک امر حیاتی در صنعت نفت است چراکه اگر افزایش صنعت نفت نداشته باشیم ذخایر نفتی را از دست می دهیم و قطعا تولیدمان به شدت افت پیدا می‌کند.

وی با اشاره به اینکه تولید صیانتی یعنی بازیافت را بالا ببریم گفت : در حال حاضر بازیافت ما زیر 30 درصد است و طبق قانون باید سالی یک درصد افزایش داشته باشیم.

وزیر نفت درباره صادرات گاز و خط لوله صلح به پاکستان و عراق افزود: در عراق دو خط لوله داریم، که صادرات گاز از نفت شهر به عراق شروع شده و در بصره نیز تا قبل از یایان سال خط لوله به بهره برداری می رسد، طرف پاکستانی اما پاسخ روشنی به ما نمی‌دهد، هرگونه بهانه از سوی پاکستانی قابل قبول نیست.

زنگنه با اشاره به اینکه در قراردادی که با ترکیه و عراق منعقد شده، 30 میلیارد متر مکعب صادرات گاز خواهیم داشت افزود: برای نفت خزر مهم حاکمیت ملی و منافع درازمدت ملی است، در خزر نیاز به تکنولوژی بالایی برای احداث چاه و انتقال نفت داریم زیرا در عمق ۸۰۰ متری غواصان نمی‌توانند به داخل دریا ورود پیدا کنند لذا نیاز به ربات داریم البته با آذربایجان توافق تاریخی در این خصوص بسته شده که می‌توان گفت قفل خزر شکسته شده است.

زنگنه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چرا به جای صادرات نفت خام تعداد پالایشگاه ها را زیاد نمی‌کنیم گفت : ساخت پالایشگاه ها آنقدر جذاب نیست لذا ما نمی‌توانیم خودمان پالایشگاه بسازیم به طوری که ، طبق اصل ۴۴ قانون اساسی بخش خصوصی می‌تواند در این حوزه ورود پیدا کند.

وی با اشاره به اینکه سال گذشته ۱۳ درصد رشد در خرید مواد پتروشیمی در صنایع پایین دستی داشتیم عنوان کرد: صنایع پایین دستی مشکلاتی دارد که یکی از آن‌ها مربوط به این موضوع می شود که این صنایع کوچک هستند و نمی‌توانند در بورس اقدام به خرید کنند.

وزیر نفت ادامه داد : برای صادرات پتروشیمی معافیت مالیاتی در نظر گرفته شده است اما اگر این پتروشیمی در داخل مصرف شود، مشمول مالیات می شود، بنابر این این دو مورد باید با هم یکی شود البته باید ملاحظه خزانه دولت را هم کرد.

زنگنه با اشاره به اینکه مشکل خودکفایی بنزین را نباید در پالایشگاه‌ها جستجو کرد بلکه باید در کارخانه‌های تولید خودرو راه حل را پیدا کنیم گفت : در داخل کشور پیشرفت خوبی در حوزه گازرسانی داریم، از سوی دیگر میدان های گازی مشترک باید توسعه پیدا کند.

وی گفت: در خصوص پالایشگاه های قدیمی با بخش خصوصی دچار مشکل شده ایم لذا برخی از پالایشگاه های قدیمی اصلا صاحب ندارند، باید پالایشگاه‌ها را مجبور به سرمایه‌گذاری کرد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۳۹ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۷
بدرستی اقای زنگنه در مورد مصرف بنزین گفتند متاسفانه مدیران نالایق صنعت خودرو طی ۴۰ سال هم نتوانستند خودرو روز با مصرف مناسب به مردم بدن مصرف بنزین در خودرو های اوروپایی ۲تا۴ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر است ولی ما هنوز سمند با مصرف ۱۰ لیتر تولید می کنیم و یا بجای توسعه اتومبیلهای هیبریدی و برقی در تهران برای مصارف عمومی از موتور دیزل عهد بوق استفاده می کنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۲۷ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۷
تحریم ها از ۹۰ روز دیگر برمیگردد، آقای وزیر نفت مگر می‌شود مشکلی نداشته باشیم؟ به کی میفروشید؟ چند میفروشید؟ درآمد نفتی را حذف کنیم ، چه میماند؟
آخرین اخبار