با ستاره‌های جنگ سرد دوم آشنا شوید

اگر رویدادهایی چون به قدرت رسیدن میخاییل گورباچف، سقوط دیوار برلین و نهایتا فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در‌ سال١٩٩١ را نقطه پایانی جنگ سرد به شمار آوریم، اکنون ٢٧‌سال است که جهان از دوقطبی بودن به درآمده است.

به گزارشگروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،   بعد از سقوط امپراتوری شوروی، بسیاری ایالات متحده آمریکا را حاکم بلامنازع جهان تصور ، خصوصا که این سقوط همزمان شد با صدور تز «نظم نوین جهانی» از سوی جرج بوش (پدر) و به دنبال آن پرچمداری آمریکا در تشکیل یک نیروی نظامی بین‌المللی برای بیرون راندن عراق از کویت. در آن سال‌ها همه شواهد از ادامه ترک‌تازی آمریکا در صحنه جهانی آن هم در غیاب یک رقیب قدرتمند حکایت داشتند، اما سربرآوردن قدرت‌های نوظهوری چون اتحادیه اروپا، چین و البته روسیه دوران پوتین، عصر جدیدی از رقابت جهانی موسوم به «جنگ سرد دوم» را رقم زد. جنگی که این بار نه لزوما با ‌های‌وهوی نظامی که با قدرت‌نمایی اقتصادی رخ نمود.


بیشتربخوانید:مایک پنس چین را با «جنگ سرد» تهدید کرد


جنگ سرد، از ریش فیدل تا شنود عروسکی

این‌که جنگ سرد دقیقا از چه زمانی آغاز شد را شاید نتوان به‌طور دقیق تعیین کرد. چیزی که مشخص است اختلاف‌نظر قدرت‌های اصلی پیروز در جنگ جهانی دوم یعنی شوروی و آمریکا بر سر اداره جهان پس از هیتلر، باعث تشکیل صف‌بندی‌های سیاسی جدید در جهان شد. در یک سمت این صف‌بندی‌ها جهان اول قرار داشت که آمریکا و متحدانش بودند. جهان دوم را شوروی و هم‌پیمانانش تشکیل می‌دادند و جهان سوم نیز مختص بی‌طرف‌ها بود. در دوران جنگ سرد منهای تخاصمات کلامی دو طرف و سیاست‌های محدود‌کننده‌ای که در عیان نسبت به هم اتخاذ می‌کردند، تقابلی زیرپوستی، پنهان و گاه خنده‌دار به سبک فیلم‌های جاسوسی نیز برای ضربه زدن به اردوگاه رقیب از سوی هر دوطرف ماجرا در جریان بود؛ از طرح نقشه‌ای در سازمان جاسوسی آمریکا «CIA»، برای از بین بردن ریش‌های فیدل کاسترو به‌عنوان یکی از متحدان تابلودار بلوک شرق تا تلاش دستگاه اطلاعاتی شوروی «KGB» برای جاسازی دستگاه شنود در عروسکی که کودکان یک مهدکودک در شوروی به سفیر آمریکا در این کشور هدیه دادند!

جنگ سرد دوم، با هنرنمایی ترامپ و پوتین

پس از پایان جنگ سرد، اصرار آمریکا برای در اختیار داشتن توامان مقام قاضی و جلاد در مناقشات جهانی، با دخالت‌های نظامی در عراق، یوگسلاوی و طراحی تحریم‌های یکجانبه علیه کشورهایی چون ایران، کوبا، کره‌شمالی و... نمود پیدا کرد. این یکه‌تازی‌ها با این‌که مخالفت ضمنی روسیه و حتی چین را در پی داشت، اما هیچ‌گاه در مختصات جنگ سرد اول جای نگرفت. اما اگر بخواهیم برای «جنگ سرد دوم» نقطه آغازی را برگزینیم، ورود چین به پوسته یک غول اقتصادی و ظهور ولادیمیر پوتین در روسیه درست‌ترین انتخاب‌ها خواهند بود. جنگ تجاری بین آمریکا و چین، همچنین ورود قدرتمندانه روسیه به مناقشات جهانی که در فرستادن نیروی نظامی به سوریه نمود پیدا کرد، بی‌شک ازجمله مهمترین اِلمان‌های جنگ سرد دوم به شمار می‌رود. این میان نکته‌ای که داغ ماندن تنور این جنگ را تضمین می‌کند، حضور فردی در طرف مقابل است که خلقیاتش کاملا با خصوصیات اخلاقی و رفتاری ستاره‌های جنگ سرد اول یعنی کسانی چون لیندون جانسون، ریچارد نیکسون و رونالد ریگان مطابقت دارد! چه کسی؟ جواب روشن است.

منبع: روزنامه شهروند

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.