باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

چرا تحریم‌های جدید آمریکا فشار بیشتری بر اقتصاد ایران وارد نمی‌کند؟

تحریم‌های جدید آمریکا بیشتر جنبه رسانه‌ای دارد و فاقد کارایی لازم برای افزایش فشار بر جمهوری اسلامی است.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان،‌ دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا روز جمعه در جریان دیدارش با «اسکات موریسون» نخست‌وزیر استرالیا از قرار گرفتن نام بانک مرکزی ایران و صندوق توسعه ملی ایران و شرکت اعتماد تجارت پارس در فهرست تحریم‌های وزارت خزانه‌داری آمریکا خبر داد.

دولت ترامپ همزمان با خروج از برجام در اردیبهشت ۹۷ تاکنون محدودیتهای مختلفی را علیه ایران وضع کرده و برای همراه کردن سایر کشور‌ها با تحریم‌های غیرقانونی خود به تهدید و ارعاب متوسل شده است.

در 3 سال گذشته روزی از تحریم های ترامپ در امان نبودیم/ تحریم بانک مرکزی رویداد تازه‌ای به اقتصاد کشور  نیست

هرچند این بار اعمال محدودیت جدید آمریکا علیه بانک مرکزی ایران تحت ادعاهای واهی حمایت از تروریسم مطرح شده، اما در عمل فرقی با تحریم‌های گذشته آنها ندارد؛ چراکه این بانک در گذشته نیز با محدودیت هایی روبه‌رو بوده است و واشنگتن پیش از این هم به صورت یک جانبه علیه نهادها، بانک‌ها و موسسات پولی کشورمان دست به اعمال فشار زده که تاثیر چندانی نداشته است، لذا به غیر از واشنگتن دولت های بسیاری از جمله اروپایی ها همچنان تمایل به برقراری تعاملات در حوزه های مختلف اقتصادی، تجاری و مالی با ایران را دارند، به همین دلیل از نظر بسیاری تحلیلگران اقدام کاخ سفید تنها نمایشی است و در عمل هیچ گونه تاثیری روی روند تبادل مالی و ارزی بین تهران و سایر کشور‌ها نخواهد داشت.

طی ۲ ماه گذشته اقتصاد ایران از جمله بازار ارز به ثبات نسبی رسیده است و ایران توانسته با برخی دولت‌ها مانند ترکیه، روسیه، چین و سایر کشور‌ها با یک سیستم شبه سوئیفت وارد مبادله تجاری شود. کشور‌هایی مانند روسیه به صورت رسمی اعلام کرده اند که تحریم‌های ملی ایالات متحده آمریکا ضد جمهوری اسلامی ایران را به رسمیت نمی‌شناسند و به همین دلیل هیچ تاثیر تعیین کننده‌ای روی مبادله تجاری آن‌ها با تهران نخواهد داشت.

تحریم بانک مرکزی ایران و دستان خالی آمریکا

در همین رابطه عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی در واکنش به تحریم مجدد واشنگتن گفت که اعمال این محدودیت ها توسط دولت آمریکا نشان می‌دهد که دست آنها برای پیدا کردن اهرم فشار علیه ایران تاچه حدی خالی است و موفقیت‌های اخیر بانک مرکزی و ثبات بازار نشان می‌دهد که خوشبختانه تجارت و مبادلات مالی کشور از راه‌هایی انجام می‌شود که از سوی آمریکا غیر قابل تحریم است.

نکته مثبت این است که از دوره دور زدن تحریم‌ها به دوره تحریم ناپذیری تجارت خارجی عبور کرده ایم و وقت آن رسیده است که دولت آمریکا از واقعیت‌ها درس بگیرد. ناکامی‌های مکرر دولت آمریکا در یک سال و اندی گذشته نشان می‌دهد که این تحریم‌ها بی اثرتر از هر زمان دیگری شده اند و اقتصاد ایران، تاب آوری خود در مقابل تحریم‌ها رابه همگان اثبات کرده است.

ایران با برخی از کشور‌های همسو یا هم پیمان خود سازوکاری شبیه به سوئیفت را در دست بررسی دارد، تحقق این امر می‌تواند راه گریزی از تحریم‌ها باشد، همچنین می‌تواند به نقش دلار در تجارت بین المللی صدمه‌ای بزند، درنتیجه به نظر می‌رسد که تحریم‌های جدید آمریکا بیشتر جنبه رسانه‌ای دارد و فاقد کارایی لازم برای افزایش فشار بر ضد جمهوری اسلامی باشد. در واقع چین و روسیه برای عبور اقتصاد خودشان از فشار‌های آمریکا راهکار‌هایی را دنبال می‌کنند، که یکی از آن‌ها عدم وابستگی به دلار است و ایران هم در همین راستا پیش می‌رود.

در 3 سال گذشته روزی از تحریم های ترامپ در امان نبودیم/ تحریم بانک مرکزی رویداد تازه‌ای به اقتصاد کشور  نیست

تحریم بانک مرکزی کشورمان از سوی ایالات متحده آمریکا نشان داد که آنها به دنبال بزرگ کردن موضوعاتی  هستند که برای رسانه‌ ها قابل توجه بوده  و برایشان جنبه تبلیغاتی داشته باشد، چراکه هیچ تحریم تازه‌ای علیه جمهوری اسلامی ایران باقی نمانده که پیش از این وضع نشده باشد، همچنین باتوجه به اینکه بانک مرکزی کشورمان پیش از این هم امکان انتقال پول در حوزه‌های مرتبط با آمریکا را نداشت، تحریم آن رویدادی جدید و فشار تازه‌ای به اقتصاد کشور وارد نخواهد کرد.

علاوه براین هرچند بسیاری از بانک‌های ایران تحت تحریم واشنگتن قراردارند، ولی کشور‌های جهان همچنان با این بانکها در تعامل هستند، همچنین تحریم قطعات یدکی هواپیما، دارو، قطعات پیشرفته مربوط به پتروشیمی و دستگاه‌های سنگین حفاری نفتی جزئی از سیاست‌های فشار اقتصادی آمریکا علیه ایران است.

در طول ۳ سال اخیر از سوی ترامپ تحریم پتروشیمی، نفتی و فروش برخی از محصولات ایرانی به خارج بر کشور ما اعمال شده که تاثیر چندانی نداشته است. همچنین شخصیت‌های زیادی در حوزه نظامی و سیاسی در لیست تحریم کاخ سفید قرار دارند، ایالات متحده آمریکا اولین دور از تحریم‌ها بر ضد جمهوری اسلامی ایران را از ۱۸ آبان ماه سال ۱۳۵۸، حدود ۸ روز بعد از فتح لانه جاسوسی اعمال کرده است که بر ضد خرید فروش سلاح بود سپس در دوران هیلاری کلینتون موضوع مربوط به سرمایه گذاری در حوزه‌های نفت و گاز شامل تحریم شد، همچنین بعد از آن به سمت کشتیرانی هم کشیده شد.

تنهایی واشنگتن در میان هم پیمانانش

می‌توان گفت که در طول ۳ سال گذشته روزی نبوده است که آمریکا علیه کشورمان تحریم جدید اعمال نکرده باشد، لذا ترامپ بعد از خروج از برجام تلاش کرد تا از ایران به عنوان یک برگ برنده انتخاباتی برای مذاکره آینده استفاده کند، ولی با شکست مواجهه شد و اکنون هم نگران شکست انتخاباتی است.

با این تفاسیر می‌توان گفت هیچ گونه تحریمی وجود ندارد که پیش از این آمریکایی‌ها انجام نداده باشند، همچنین واشنگتن بیش از این نمی‌تواند به اقتصاد ایران فشار وارد کند، به همین دلیل مقامات آمریکایی در گفت‌وگو با برخی از هم پیمانان خود از این موضوع تعجب می‌کنند، چراکه علی رغم فشار حداکثری واشنگتن بر ضد اقتصاد ایران، کشور ما همچنان سرپاست، لذا گستره اقتصاد ایران بسیار زیاد است، اما این سیاست‌های ماجراجویانه ترامپ منجر شد که نه تنها رقبا بلکه هم پیمانان واشنگتن هم حاضر به دنبال روی از سیاست‌های آن‌ها نباشند، بنابراین تحریم‌ها علی رغم اینکه تمام حوزه‌های مالی و تجاری کشور را در بر گرفته ولی تاثیر تعیین کننده‌ای نداشته است و تحریم‌های اعمال شده ترامپ نتوانست او را به اهدافش برساند، به نظر می‌رسد که اگر این وضعیت استمرار یابد، اقتصاد کشورمان به ثباتی می‌رسد و به آرامی می‌توان از این فشار‌ها عبور کرد.

در 3 سال گذشته روزی از تحریم های ترامپ در امان نبودیم/ تحریم بانک مرکزی رویداد تازه‌ای به اقتصاد کشور  نیست

 محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان برای حضور در نشست‌های هفتاد و چهارمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد و همراهی با آقای روحانی رئیس جمهوری ایران، جمعه وارد نیویورک شد. دیدار آقای ظریف با وزرای خارجی کشور‌های۱+۴می‌تواند فرصت مناسبی برای افزایش همکاری‌های مالی و اقتصادی بین ایران و کشور‌های اروپایی همچنین تهران با چین و روسیه تلقی شود. ایران با طرف‌هایی مانند چین، روسیه و برخی دیگر از کشور‌ها به یک تعامل نسبی رسیده است، چراکه خود این کشور‌ها هم تحت فشار تحریمی آمریکا هستند و شواهد نشان می‌دهد که واشنگتن به تحریم معتاد شده است.

علاوه براین پکن و مسکو در حوزه هسته‌ای هم از سیاست‌های ایران حمایت می‌کنند، ولی کشور‌های اروپایی اراده و توان لازم برای مقاومت در برابر ایالات متحده را ندارند، بنابراین نمی‌توانند مستقلا سیاستی را در قبال برجام دنبال کنند، در نتيجه اروپا نمی تواند تاثیر چندانی روی سیاست‌های هسته‌ای ایران داشته باشد و ممکن است در صورت ادامه این روند کشورمان در گام بعد کاهش تعهدات مرحله چهارم خود را عملیاتی کند و بدون شک اروپا در این زمینه متضرر می‌شود، چراکه  آنها را به دید یک مجموعه مستقل از آمریکا نگاه نخواهند کرد.

تحریم های جدید علیه تهران٬ تلاشی برای برداشتن فشار از دوش عربستان

با این تفاسیر می‌توان گفت که تحریم‌های واشنگتن تاثیری بر ملت ایران ندارد و این تحریم متعاقب حمله ارتش یمن به شرکت آرامکو عربستان سعودی صورت گرفته است. در واقع  آمریکایی‌ها به دلیل ناتوانی در اقدام نظامی علیه ایران به تحریم‌ها متوسل می‌شوند و این اقدام ترامپ جنگ روانی بیش نیست تا فشار سیاسی عربستان را از دوش خود بردارند.

 این اقدام اخیر آمریکا در تناقض کامل با ادعا‌های رئیس جمهور این کشور در رابطه با مذاکره با جمهوری اسلامی ایران است چرا که نمی‌شود همزمان با این درخواست جمهوری اسلامی را تحت فشار حداکثری قرار دهند. به طور کلی دیگر برای آمریکا تحریمی نمانده که بخواهد علیه ایران به کار بگیرد، لذا در حال برگشت به لیست تحریم‌های ابتدایی و تشدید آنهاست.

سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به تحریم‌های جدید ایالات متحده آمریکا گفت که تحریم اعلام شده موضوع جدیدی نبوده و تحریم‌های قدیمی به شکل دیگری بیان شده است. ایران از اولین تحریم‌ها که در نوع خود از سخت‌ترین تحریم‌ها بوده عبور کرده است و با اتکای به توانایی‌های داخلی و همکاری با کشور‌های دوست به رشد و توسعه خود ادامه خواهد داد.


بیشتر بخوانید:تحریم یک سیاست شکست خورده است


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
محد بیکی
۱۶:۲۲ ۰۱ مهر ۱۳۹۸
امیوارم سیستم های تصمیم گیرنده در ایران برای تبدیل نفت به محصولات پر ارزش و دارای مشتری جهانی تلاش کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۰ ۳۱ شهريور ۱۳۹۸
اینکه تحریم هیچ اثری ندارد خیلی مسخره است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۱ ۳۱ شهريور ۱۳۹۸
انشاءالله تحریم فرصتی میشه که به خودمون بیایم و بجای فروش نفت دنبال براوردن حوائج مون توسط خودمون میشه. قبلا به مفسدین اقتصادی اهمیت زیادی داده نمیشد ولی از زمان فشار تحریم ها به شدت داره باهاشون مبارزه میشه. قبلا به علم اهمیت نمیدادیم ولی الان همش به این فکریم که خودمون چطور تولید کنیم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۷ ۳۱ شهريور ۱۳۹۸
تحریم های آمریکا ما را سخت در مذیقه قرار داده است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۳ ۳۱ شهريور ۱۳۹۸
ماهم امریکا را با عدم مزاکره تحریم کردیم
وادامه می دهیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۳ ۳۱ شهريور ۱۳۹۸
تحریم‌های واشنگتن تاثیری بر ملت ایران ندارد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۳ ۳۱ شهريور ۱۳۹۸
تحریم ترامپ ملت را در عذاب قرار داده است ولی ما همچنان ایستاده ایم
.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۹ ۳۱ شهريور ۱۳۹۸
معلوم شما هم طرفدار دولتید که پیامهای اعتراز به دولت را نمیزارید!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۳:۰۲ ۳۱ شهريور ۱۳۹۸
چون شما به حد کافی فشار وارد کرده اید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۷ ۳۱ شهريور ۱۳۹۸
انشالله خیره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۴ ۳۱ شهريور ۱۳۹۸
تحریمها هیچ تاثیری ندارد ما جانانه ایستاده ایم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۴ ۳۱ شهريور ۱۳۹۸
ترامپ دیوانه معتاد تحریم شده است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۲ ۳۱ شهريور ۱۳۹۸
بسیار عالی
Iran (Islamic Republic of)
بصیر
۱۲:۳۳ ۳۱ شهريور ۱۳۹۸
لطفا پیگیری نمایید باشگاه خبرنگاران از وزیر صنعت و مدیران عامل دو خودرو ساز. .چرا باتوجه با کاهش قیمت بازار خودرو ،قیمت کارخانه ماشین های خود را پایین نمی اورند .چه طور در زمان افزایش قیمت سریع قیمت های خود را افزایش میدادند.الان قیمت کارخانه برخی خودرو های داخلی از بازار ان گران تر شد مثال ساینا .حداقل هر ماشین باید قیمت کارخانه اش ۵الی ۷ملیون پایین تر بیاید. باتشکر. مطالبگری کنید از مسوولین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۹ ۳۱ شهريور ۱۳۹۸
وی افزود: در مرحله بعد یکی از فشارهای بی‌سابقه در تاریخ ایران بر اقشار تهیدست جامعه ایران اتفاق افتاد. زمانی که نرخ تورم در فروردین ۱۳۹۷ به ۵۲ درصد و نرخ تورم مواد غذایی به حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد می‌رسد من حدس می‌زنم که نرخ تورم برای بخشی از اقشار فرودست ایران یعنی دهک‌های اول و دوم تورم سه رقمی بوده است که این یک فاجعه ملی محسوب می‌شود و نشان می‌دهد که چقدر ملت نجیب و صبوری داریم. چقدر پایه‌های انقلاب اسلامی نیرومند است که این اتفاقات منجر به افزایش بی‌ثباتی مطابق آنچه که دولت ترامپ می‌خواهد، نشده است.
Iran (Islamic Republic of)
شرافت
۱۱:۱۰ ۳۱ شهريور ۱۳۹۸
ماهم امریکا را با عدم مزاکره تحریم کردیم
وادامه می دهیم
دنیا زوزگران حقوق بشر بشناسد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۷ ۳۱ شهريور ۱۳۹۸
این حرفا تمام راست نیست.تحریم الان بانک مرکزی ایران به گفته کارشناسان برای مسائل تروریستی و از تحریم نفت هم مهم تره.این اساتید بانک مرکزی مثل پروفسور سیف با اعزایش نرخ ارز جیب مردم رو کم خالی نکردن.و به نظر من با اعتمادی که مردم به این اساتید دارن,من مطمئنم که باز هم حق با اوناست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۴ ۳۱ شهريور ۱۳۹۸
چون این مردم اندکه دارند این فشارها رابابدبختی تحمل می کنند؟!!! نه شما دولتمردان که فقط شعار بدون عمل به مردم می دهید!!!! ودرناز ونعمت به سر می برید وبرای همین شما این فشارها رانفهیدید وحتی حس نکردید؟!؟!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۴ ۳۱ شهريور ۱۳۹۸
برای مسئولین که دائم حرافی میکنند و در همایش و نمایش یا سفر و مراسم افتتاح عملکرد اشخاص می باشند اثری محسوس نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۲ ۳۱ شهريور ۱۳۹۸
فشار اقتصادی در ایران فقط نتیجه ضعف مدیریت است وگرنه تحریمها هیچ تاثیری ندارد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۹ ۳۱ شهريور ۱۳۹۸
مردم ما از نظر اقتصادی مره محسوب می شوند
کسی که جونش در رفت رو هر چی چاغو بزنی دیگه طوریش نمیشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۳ ۳۱ شهريور ۱۳۹۸
چون مردم بد بخت دیگر بی حس شدن و تدابیر خردمندانه مسولین آنها را به کما برده . دزدان سرزمینمان هم سر در فلک دارند و قامت گرانی و فشار به طبقه اول برجهای اختلاس حضرات نمی رسد .
پس در نتیجه تحریم بیشتر فرقی به حال مردم ندارد . آقا زاده های آمریکا نشین نمیرن
Iran (Islamic Republic of)
احسان
۰۸:۱۸ ۳۱ شهريور ۱۳۹۸
شاید با این تحلیل ها به مردم القا کنید که تحریم ها بی تاثیره! اما واقعیت اینه که همین تحریم ها باعث میشه به دلیل بی کفایتی مسئولین ما یک عده از این شرایط و به بهانه تحریم ها از مردم سواستفاده کنن و شرایط اقتصادی را برای مردم بدتر کنن. مهم نتیجه ای که آمریکا از تحریم میگیره مگر براش مهمه مستقیم از خود تحریم باشه یا سواستفاده دلال ها از بی کفایتی مسئولین؟ نهایت امر اینه که به مردم با واسطه یا بی واسطه بر اثر تحریم ها فشار میاد.
Romania
مهران فر
۰۸:۱۸ ۳۱ شهريور ۱۳۹۸
تفنگ تحریم دیگر فشنگی ندارد
آخرین اخبار