مدیر جهاد کشاورزی تایباد گفت: مقدار بارندگی سالیانه در زراعت دیم گندم و جو اولین و مهم‌ترین عامل موثر بر این محصولات می باشد.

توسعه کشت دیم به دنبال افزایش بارندگی‌ها در تایبادبه گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، محمد میری دیسفانی مدیر جهادکشاورزی تایباد گفت: با توجه به اینکه زراعت دیم بستگی به نزولات آسمانی دارد، امسال میزان بالای بارندگی‌ها در این شهرستان مرزی سبب توسعه کشت دیم در میان کشاورزان شده است.

او ادامه داد : با توجه به اهمیت عملیات دیم‌کاری به خصوص در زراعت گندم و جو این مدیریت برای جلوگیری از کشت بذر های آلوده به بذر علف‌ های هرز و استفاده از بذور گواهی شده و مناسب بیش از ۲۰ تُن بذر بین کشاورزان دیم‌کار در تایباد توزیع کرده است.

مدیر جهادکشاورزی تایباد گفت: هرچند زراعت دیم بستگی به نزولات آسمانی دارد، اما کیفیت و روش شخم و نیز تهیه به موقع زمین‌های مزروعی دیم و اِعمال شیوه‌های صحیح کشت تأثیر بسیار عمده‌ای در بهبود وضعیت زراعت و در نتیجه افزایش تولید دارد.

میری دیسفانی افزود: به طور کلی مناطقی که دارای آب و هوای معتدل و بارندگی سالیانه مطلوب و بیش از نرمال هستند، برای زراعت گندم و جو به صورت دیم مساعد می‌باشند.

او تصریح کرد: علاوه‌ بر نزولات که منبع اصلی تأمین‌کننده رطوبت زمین در دیم‌کاری به شمار می‌رود، عواملی شامل نگهداری رطوبت توسط خاک، جنس و نفوذپذیری خاک، شدت تبخیر، دمای هوا در استفاده بیشتر گیاه از رطوبت نقش دارند.

مدیر جهادکشاورزی تایباد در خصوص نقش بقولات در تقویت زمین گفت: در نواحی معتدل و سرد بیشتر از گیاهان خانواده بقولات مانند نخود و عدس استفاده می‌شود همچنین این گیاهان سبب تقویت زمین از نظر ذخیره ازت نیز می‌شوند.

میری دیسفانی با اشاره به آبیاری تکمیلی افزود: این نوع آبیاری استفاده از روان‌ آب‌های فصلی و آب‌های سطحی جمع‌آوری شده و نیز جویبار‌های ناشی از بارندگی است، این روش با استفاده از ذخیره‌سازی رطوبت در خاک به شکل قابل ملاحظه‌ای تولید را افزایش می‌دهد.
 
او ادامه داد: همچنین آبیاری تکمیلی در صورت لزوم و نداشتن محدودیت در جلوگیری از تنش رطوبتی و کاهش ریسک دیم‌کاری تاثیر به سزایی دارد.

مدیر جهادکشاورزی تایباد گفت: شناخت هر یک از خصوصیات گیاه زراعی از نظر سازگاری با بارندگی کم و محیط خشک اهمیت زیادی دارد. پس از انتخاب گیاه زراعی مناسب برای کشت دیم، داشتن مهارت و دانش دیم‌کاری از نظر آماده‌سازی زمین و بذرکاری عامل مهم در زراعت دیم است.

میری دیسفانی افزود: زمان مطلوب مصرف کود‌های ازته متغیر بوده و بستگی به مقدار بارندگی و شرایط دمایی هوا دارد و بهتر است بر اساس آزمون خاک و توصیه مناطق و نیز در صورت اطمینان از بارندگی‌های مناسب مصرف کرد. همچنین مصرف کود‌های فسفره بر اساس آزمون خاک و توصیه مناطق در پاییز و پیش از کاشت و یا هم زمان با کاشت توصیه می‌شود.

او تصریح کرد: هدف از کنترل علف‌های هرز در مزارع گندم دیم کاهش جمعیت آنان به حدی است که به محصول خسارت وارده نکرده و کیفیت محصول برداشت شده را کاهش ندهد.
 
مدیر جهادکشاورزی تایباد گفت: برای مبارزه با علف‌های هرز در مزارع گندم دیم استفاده از روش‌های تلفیقی و مدیریت علف‌های هرز از قبیل ممانعت از کشت بذور آلوده به بذر علف‌های هرز و بوجاری بذور مصرفی، پاکیزه کردن ماشین‌آلات کشاورزی پیش از استفاده و ورود آنان به مزرعه، جلوگیری از تردد دام از مناطق آلوده در مزرعه، کشت گندم در تناوب با دیگر محصولات و خودداری از کشت متوالی آن، استفاده از آیش، کشت در زمان مناسب، کشت با تراکم مناسب و در نهایت استفاده از سموم علف‌کش نازک برگ قابل توصیه است.
 
انتهای پیام//ز.ق
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.