جمع آوری فلر‌های نفتی؛ حفاظت از محیط زیست، ارزش افزوده و اشتغال پایدار

فلر‌های نفتی گاز‌هایی هستند که به همراه استخراج سوخت از دل زمین خارج شده و سوخته می‌شوند، این اقدام خطرات محیط زیستی دارد، درحالی که می‌توان با جمع آوری آنان ارزش افزوده و اشتغال پایدار خلق کرد.

به گزارش گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، فلر‌های نفتی گاز‌هایی هستند که به هنگام استخراج سوخت‌های فسیلی از دل زمین، به همراه آن خارج می‌شوند، عمده این گاز‌ها سوزانده شده که دلیل آن نیز جلوگیری از بروز حوادث خطرناک مانند انفجار و به منظور ایمنی تجهیزات صورت می‌پذیرد. اوایل آبان ماه بود که غلامرضا مفیدی مدیرعامل شرکت بهره‌برداری نفت و گاز کارون از دست یافتن ایران به دانش فنی حذف فلر‌های نفتی در مناطق نفتخیز جنوب خبر داد.

مفیدی با اشاره به اینکه کار جمع آوری گاز‌ها از سال ۵۰ خورشیدی آغاز شده و روند کار نیز پس از انقلاب شتاب یافته است، از به پایان رسیدن جمع آوری گاز‌های شیرین و شروع به فراهم آوردن گاز‌های ترش خبر داد.

گاز‌های فلر شده یا مشعل سوزی تاثیر خطرناکی بر محیط زیست دارند. روزانه ۶۰۰ میلیون فوت مکعب گاز و یک میلیون بشکه نفت خوراک پالایشگاه‌ها در شرکت بهره‌برداری نفت و گاز کارون تولید می‌شود که با جمع آوری فلر‌های نفتی می‌توان از آنان در تولید «سی ان جی» و «ال ان جی» استفاده کرد.

۷۰ درصد تاسیسات نفت و گاز در تالاب‌ها و مناطق مسکونی قرار دارند که این مسئله اهمیت تاثیر فلر‌های نفتی بر محیط زیست را چند برابر می‌کند. گاز‌هایی که به همراه نفت در میدان‌ها سوزانده می‌شود، فرآورده‌های سمی مانند اکسید‌های گوگرد به همراه دارند و موجب انتشار گاز‌های گلخانه‌ای می‌شوند. سوزاندن فلر با بازده بسیار پایینی صورت می‌گیرد که ترکیبات آلی خطرناکی همچون تولوئن و بنزین را تولید کرده همچنین مقدار قابل توجهی هیدروکربن‌های ﻧﺴﻮﺧﺘﻪ را در هوا منتشر می‌کند که سرطان زا هستند.

مشعل سوزی در میدان نفتی آزادگان

غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان در اواخر دی ماه سال ۱۳۹۸ از رنج بردن اهواز از فلر‌های نفتی گفت و علت آن را محدود به دود خودرو‌ها ندانست. شریعتی در سخنان خود که در مراسم زنگ هوای پاک و در دبیرستان حضرت زینب (س) ناحیه ۴ اهواز برگزار شد، از انعقاد قراردادی به مبلغ ۳.۲ میلیارد دلار برای جمع آوری فلر‌های نفتی اطلاع داد که به گفته او دولت به صورت جدی به دنبال جمع آوری آنان است و مناطق نفتخیز جنوب نیز در همین جهت اقداماتی را انجام داده است.

جمع آوری فلر‌های نفتی و ارسال آنان به پالایشگاه‌ها

مقدم، رئیس کارخانه گاز و گاز مایع ۶۰۰ (یکی از کارخانجات جمع کننده فلر) در گفتگو با خبرنگار ما گفت: ماموریت کارخانه ذکر شده فراورش گاز در مرحله اول میدان‌های نفتی اهواز است. هم اکنون همه این دسته از گاز‌ها در مرکز استان خوزستان از سوی ما فراورش می‌شود و محصول ما یا همان گاز مایع به سمت پتروشیمی بندر امام و گاز خروجی نیز برای استفاده در پتروشیمی مارون ارسال می‌شود.

پتروشیمی

زارع مدیر عملیات کارخانه نفت و گاز کارون در خصوص کارخانه گاز و گاز مایع ۶۰۰ گفت: تاریخ ساخت این مکان به اوایل دهه ۵۰ خورشیدی باز می‌گردد که با توجه به گذشت بیش از ۵۰ سال از عمر این سازه، کماکان کارخانه با سخت کوشی و همت کارکنان صنعت نفت پابرجا مانده و به وظیفه خود عمل می کند. تامین خوراک و ورودی ۲ پتروشیمی منطقه از جمله وظایف این کارخانه هستند.

او افزود: اخیرا با تعمیرات و اصلاحیه‌ای که از سوی گروه مهندسی مناطق نفتخیز جنوب انجام شد، توانستیم میزان مایعات ارسالی به کارخانه پتروشیمی را به میزان قابل توجهی افزایش دهیم. بر اساس شواهد به نظر می رسید که به دلیل نبود گاز سوزی با کاهش تولید نفت مواجه شویم، اما کارکنان بخش عملیات گاز و گاز مایع مناطق نفتخیز جنوب، با برنامه ریزی منسجم عملیات اصلاحیه را بدون کاهش تولید انجام دادند که ضمن موفقیت در حفظ میزان فرآوری نفت از بروز گاز سوزی در مجاورت اهواز نیز جلوگیری شد.

کارگری در حال گزارش مشعل سوزی در میدان نفتی ازادگان

کاهش مشعل سوزی از ۷۰ درصد به ۱۱.۵ درصد طی ۴ دهه

محمدرضا نادری رئیس HSC پدافند غیرعامل و مدیریت بحران مناطق نفتخیز جنوب در گفتگو با خبرنگار ما گفت: به منظور نگهداری از محیط زیست و حفظ منابع و انرژی و همچنین جلوگیری از هدر رفت آن، طرح های متعددی به صورت شرح نیاز و مصوب جهت جمع آوری گاز‌های مشعل در دستور کار شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب قرار گرفته است.

او در خصوص اقدامات صورت گرفته در زمینه جمع آوری فلر‌های نفتی یا گاز‌های مشعلی افزود: بدون دود کردن مشعل‌ها و همچنین تغییر تیپ فلرها، فرستادن گاز‌های مشعل به شرکت‌های خصوصی برای فشار افزایی و چینی سازی که در مجموعه نیز در دست اجرا هستند از جمله کار‌های انجام گرفته است. تا پیش از سال ۵۷ میزان گاز سوزی در مشعل‌ها حدود ۷۰ درصد بود، اما پس از آن این مقدار کمتر شده و در سال ۹۸ به ۱۱.۵ درصد رسیده است.

فلرهای نفتی در حال سوختن، پیرامون اهواز

به زودی ۵۰ مشعل سوز فعال در کلانشهر اهواز خاموش می‌شوند

نادری در مورد دیگر طرح های مناطق نفتخیز جنوب بیان کرد: قرار دادی به مبلغ ۱۶۷ میلیون دلار میان شرکت نفت و گاز کارون و پتروشیمی مارون در خصوص بهسازی و احداث تاسیسات جمع آوری گاز‌های مشعل منعقد شد. بر اساس این پیمان نامه روزانه ۲۴۹ میلیون فوت مکعب گاز فراهم می‌شود. قرارداد دیگری نیز با پالایشگاه گاز بید بلند خلیج فارس با سرمایه گذاری حدود یکهزار و ۱۰۹ میلیون دلار جهت جمع آوری نزدیک به ۶۰۰ میلیون فوت مکعب گاز در روز عقد شد که با اجرای این ۲ طرح ۵۰ مشعل فعال در پیرامون کلانشهر اهواز خاموش می‌شود.


بیشتر بخوانید


رئیس پدافند غیر عامل و مدیریت بحران مناطق نفتخیز جنوب از اجرای طرح هایی به منظور جلوگیری از سوزاندن مایعات که آلاینده‌های محیط زیستی هستند، خبر داد و اظهار داشت: بهسوزی در مشعل‌ها نیز به میزان قابل توجهی افزایش یافته است و با اجرای این طرح‌ها می‌توان در جلوگیری از انتشار آلاینده‌ها و هیدرو کربن‌های نسوخته در سطح هوا کمک شایانی کرد.

فلرهای نفتی اطراف اهواز

جمع آوری فلرهای نفتی؛ جلوگیری از هدر رفت سرمایه ملی

محمد منصوری معاون مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت مناطق نفتخیز جنوب در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به گاز‌هایی که پیشتر برای سوزاندن به مشعل ارسال می‌شد، گفت: با استراتژی‌های اتخاذ شده از سوی وزارت نفت و سرمایه گذاری شرکت‌های پتروشیمی در سال گذشته ۲ قرار داد مهم منعقد شد که طی آن با اجرای ۲۷ پروژه، میزان گسترده‌ای از گاز‌های فلر شده جمع آوری و در نهایت به منظور خوراک پالایشگاه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

او افزود: پالایشگاه مارون قرار است بر اساس قرارداد منعقد شده، فلرینگ گازهای اطراف کلانشهر اهواز را جمع آوری نماید که هدف آن حفاظت از محیط زیست در مقابل آلودگی‌های گاز‌های ارسالی به مشعل‌ها است. این اقدام در کنار جلوگیری از هدر رفت سرمایه ملی، ارزش افزوده به همراه دارد، که هم می‌تواند جهت تولید داخلی و هم صادرات مورد استفاده قرار بگیرد.

پتروشیمی مارون

جمع آوری حجم گسترده ای از فلرهای نفتی به زودی محقق می شود

بر اساس قرارداد‌های عقد شده برای جمع آوری فلر‌های نفتی بین شرکت نفت و گاز کارون و پالایشگاه بید بلند خلیج فارس و مارون مقرر شد که طی ۳ سال و ۶ ماه بخش عظیمی از گاز‌های ارسالی به مشعل که سوزانده می‌شوند، جمع آوری، فراورش و سپس به ارزش افزوده تبدیل شوند. انجام این طرح ها در چند قالب تعریف شده است، از جمله احداث کارخانه‌های جدید و بهینه سازی تاسیسات موجود که پیرو ساخت این ساز‌ه ها نیاز به نیروی انسانی در حجم قابل توجهی وجود دارد و امید است در کنار حفظ محیط زیست، اشتغالزایی را برای خوزستانی‌ها به ارمغان آورد.

گزارش از ساسان ناصری زاده

انتهای پیام/ن

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار