شیرینی های بدون قند و سنتی زنان کرمانی / کلمپه را می توان به همه دنیا صادر کرد

کرمان شهری است که آن را به کلمپه مشهورش می شناسند کلمپه ای که با خرمای باغ های همین استان شیرین شده است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان ، هر استان و شهری برای خود شیرینی مخصوصی دارد و بیشتر بانوان علاقه مند به تهیه شیرینی های سنتی هستند زیرا از مادرهای خود یادگرفته اند و برخی تبحر خاصی در پخت شیرینی های خانگی دارند شیرینی هایی که فوت کوزه گری دارند و در میان سلیقه و با سرانگشت بانوان شکل و رنگ گرفته اند.

محمد علی گلابزاده مردم شناس ، محقق و نویسنده کرمانی در خصوص شیرینی های مخصوص استان کرمان گفت:در پخت شیرینی زنان کرمانی ید طولایی دارند و از سلیقه خاصی برخوردارند در گذشته که مغازه های شیرینی فروشی به سبک کنونی نبود شیرینی پزها در منزل کار می کردند و یا به دعوت صاحب خانه برای پخت شیرینی عید ویا مراسم می رفتند.

او ادامه داد: در گذشته بوی شیرینی در کوچه و خیابان می پیچید و از روغن حیوانی در تهیه شیرینی ها استفاده می کردند البته چند روز به عید نوروز مانده بازار شیرینی پزی داغ بود و این زنان هنرمند از صبح تاپاسی از شب را مشغول طبخ شیرینی بودند.

مردم شناس ، محقق و نویسنده کرمانی گفت:نکته مهم در مورد شیرینی های دلچسب زنان کرمانی که به شیرینی خانگی معروف هستند این است که علاوه بر خوشمزگی بدون ضرر و زیان می باشند چون هم کوچک و کم وزن هستند و هم این که از شیرین کننده های مصنوعی و چربی در آنها کمتر استفاده می شود  مثل کلمپه و کماچ که از خرما در تهیه آنها استفاده شده است.

گلابزاده افزود: شاید بتوان کلمپه و کماچ سهن را از بهترین شیرینی های کرمانی برشمرد چون هم انرژی زا هستند و هم از مواد بی ضرری در تهیه آنها استفاده شده است.

او به نقل از خاطره ای از استاد باستانی پاریزی پرداخت و گفت: استاد پاریزی می گفت کلمپه کرمان را می توان به همه دنیا صادر کرد ، من در یکی از سفرهای خارجی خود در لابی هتل از کلمپه هایی که همراه داشتم  به مدیر هتل تعارف کردم وی بعد از خوردن کلمپه بسیار از طعم آن خوشش آمد و گفت اگر کسی را در این محل سراغ داشته باشی که از این نوع شیرینی طبخ کند هر مقدار باشد از او خریدارهستم.

مردم شناس ، محقق و نویسنده کرمانی افزود:کلمپه این شیرینی محلی و سنتی کرمان طرفداران زیادی دارد و کمتر مسافر و مهمانی سراغ داریم  که از کلمپه کرمان نخریده باشد و با خود به عنوان سوغات نبرده باشد.

او ادامه داد: امروزه شیرینی های کرمانی در کارگاه ها به صورت انبوه تولید می شوند و یکی از زمینه های رونق اقتصادی را فراهم آورده اند.

کلمپه

اما شیرینی های سنتی کرمان شامل کلمپه، کماچ سهن، سوهان زرندی ،روغن جوشی خرمایی،قُوَتو،مسقطی سیرجان ، خرما بِریزو و... است.

طرز تهیه شیرینی کلمپه کرمانی

مواد لازم

آرد: ۱ کیلوگرم

روغن جامد یا کره: ۵۰۰ گرم

زرده تخم‌مرغ: ۲ عدد

شکر: ۲۰۰ گرم (معال ۱ لیوان فرانسوی دسته‌دار)

شیر یا ماست خامه‌ای: ۱/۲ لیوان دسته‌دار فرانسوی

هل و وانیل: نصف قاشق چای‌خوری

بیکینگ پودر: ۱ قاشق چای‌خوری

گردوی خرد شده: ۲۰۰ گرم

خرما: ۴۰۰ گرم

زنجبیل، جوز هندی: به میزان دلخواه

دارچین، میخک: به میزان دلخواه

پودر پسته یا کنجد برای تزیین: به میزان لازم

زعفران دم کرده: ۱/۲ قاشق غذاخوری

طرز تهیه

آرد را الک کنید و در یک ظرف مناسب بریزید. روغن یا کره‌ای را که آماده کرده‌اید به آن اضافه و با دست مخلوط کنید تا خمیر یکدستی درست شود.

در ظرفی دیگر، زرده تخم مرغ‌‌ها را به همراه زعفران، هل، ماست یا شیر، وانیل و بیکینگ پودر بریزید و با هم مخلوط کنید.

مواد دو ظرف را با هم مخلوط کنید و یک خمیر یکدست درست کنید. خمیر به دست آمده را نباید زیاد ورز دهید تا به روغن بیفتد. روی یک سطح صاف، آرد بپاشید و خمیر را زیر و رو کنید تا به دست نچسبد. خمیر به دست آمده را در نایلون بگذارید و به مدت ۲ ساعت در یخچال استراحت دهید تا چسبندگی‌ آن از بین برود.

 خرما را برای چند دقیقه در آب داغ بگذارید تا پوست آن به راحتی جدا شود. هسته خرماها را خارج کنید. خرماها را با پشت قاشق نرم کنید یا در مخلوط‌کن بریزید و همراه با گردو، میخک، زنجبیل و دارچین مخلوط کنید. خمیر را از یخچال بیرون بیاورید و روی سطح آردپاشی‌شده بگذارید و با وردنه باز کنید. ضخامت خمیر را به حدود نیم سانتیمتر برسانید و قالب بزنید.

در روش اول خمیر را با وردنه روی سطحی صاف پهن کنید و با ته فنجان یا لیوان به شکل دایره‌های یک‌اندازه در آورید. پس از آن که مواد خرمایی را به شکل گلوله‌های کوچک در آوردید، آنها را وسط خمیر بگذارید. حالا یک دایره‌ خمیری را روی آن قرار دهید و دور آن را ببندید.

در روش  دوم خمیر‌ها را با دست گلوله‌ای شکل کنید. خمیر را در کف دست پهن کنید و مواد خرما را وسط آن قرار دهید و اطراف آن را ببندید.خمیر را بین دو تا دستانتان فشار دهید و صاف کنید. خیلی محکم فشار ندهید که مواد داخل آن خارج شود.

در طرز تهیه شیرینی کلمپه، مهرها یا قالب‌های خاصی استفاده می‌شود و روی شیرینی طرح دلخواهی زده می‌شود. مهر را خیلی محکم فشار ندهید چون ممکن است مواد داخل کلمپه بیرون بریزد.روی کلمپه‌ها را با کنجد یا پسته تزیین کنید.

سینی فر را آرد  پاشی کنید. کلمپه‌ها را در سینی بگذارید و در طبقه وسط فری که از قبل با  دمای ۱۷۰ درجه سانتیگراد گرم کرده اید به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه قرار دهید.

کلمپه

اما بعد از کلمپه کماچ سهن یکی دیگر از شیرینی های محبوب کرمانی است که در تهیه آن از خرما به عنوان شیرین کننده و از آرد سهن به همراه آرد گندم برای طبخ آن استفاده می شود که بسیار مقوی است.

مواد لازم برای تهیه کماچ سهن

آرد جوانه‌ی گندم (آرد سهن): یک لیوان

آرد گندم: یک لیوان

مایه خمیر: یک قاشق چای‌خوری

شکر: نصف قاشق چای‌خوری

ادویه کماچ (زیره سبز، بادیان، سیاه دانه، زردچوبه، گل خشت) یک قاشق مرباخوری

روغن حیوانی: مقدار لازم

آب: به مقدار لازم

روغن مایع: ۲۰۰ گرم

مواد لازم برای داخل کماچ

خرمای چرخ شده: ۲۵۰ گرم

گردو: ۲۰۰ گرم

مقداری روغن

روش تهیه کماچ سهن

۱- آرد‌ها و ادویه‌ها را با هم مخلوط کنید و خمیر مایه را درکمی آب ولرم حل کرده به آن‌ها اضافه کنید، سپس روغن را به مواد اضافه کنید و ورز دهید و آب را آرام آرام در جریان ورز دادن اضافه کنید تا خمیر شکل بگیرد.

۲ -باید مراقب باشید که با بیش از اندازه اضافه کردن آب، خمیرتان شل نشود و پس از آماده شدن خمیر، آن را نیم ساعت کنار بگذارید تا ور بیاید.

۳- کف سینی لبه‌کوتاه را چرب کنید و خمیری که با ارتفاع نیم سانتی‌متر با وردنه باز کرده‌اید را در سینی فر قرار دهید.

۴- خرما، گردو و روغن مایع را در یک کاسه با دست مخلوط کنید و روی یک تخته، آن‌ها را از هم باز کنید؛ و روی خمیری که در سینی قرار داده‌اید، باید یک لایه خرمای نه چندان کلفت قرار بگیرد.

۵- یک لایه خمیر دیگر باز کنید و روی خرما‌ها بگذارید. خمیر‌هایی که در چهار طرف سینی قرار دارند را با دست به هم برسانید تا خرما‌ها دیده نشوند و روی خمیر را با برس چرب روغن‌کشی کنید.

۶- قبل از قرار دادن ظرف در فر، کماچ‌ها را به شکل لوزی برش دهید و سپس به مدت ۵۰ دقیقه در فری که با دمای ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد گرم شده قرار دهید.

۷- وقتی کماچ طلایی شد، آن را از فر بیرون بیاورید و بعد از آنکه از حرارت افتاد، رویش را با یک لایه نازک پودر قند و مغز پسته آسیاب شده بپوشانید.

شیرینی کماچ سهن با آنکه بدون مواد افزودنی نگهدارنده تهیه می‌شود، می‌توان آن را به مدت طولانی در بیرون از یخچال نگهداری کرد.

کماچ سهن

شیرینی های سنتی هر منطقه تا حدودی به محصولات باغی ،زراعی و گیاهی منطقه بستگی داشتند و چون کرمان استانی با آب و هوایی متفاوت است گستره طبخ شیرینی نیز در آن بیشتر است و شاید رویش خرما در بیشتر مناطق باعث شده از آن برای تهیه کلمپه ، کماچ سهن ، خرمابریزو و ... استفاده کنند و همین امر بر مقوی بودن این شیرینی ها در کنار سالم بودن ویژگی خاص شیرینی های سنتی کرمان شده است که تولید انبوه آنها می تواند علاوه بر رونق اقتصادی کام همه مردم را شیرین کند.

گزارش از حمیده یزدی نژاد

انتهای پیام/ی

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
United States of America
ناشناس
۱۹:۰۷ ۲۲ اسفند ۱۳۹۹
عالی