
باشگاه خبرنگاران جوان؛ اعظم پورکند - برای ارزیابی اثربخشی حمله نیروی هوایی اسرائیل (IAF) به سامانههای پدافند هوایی ایران در اکتبر گذشته، نیاز به بازنگری جدی است.
در آن زمان، جهان از مشاهده اینکه پس از سقوط بشار اسد در سوریه، نیروی هوایی رژیم صهیونیستی موفق شد یک دالان هوایی میان حریم هوایی خود و ایران ایجاد کند و سپس با استفاده از جنگنده نسل پنجمی و پیشرفته F-۳۵I «آدیر» حملهای دوربرد را اجرا کند، شوکه شد. رژیم اسرائیل پس از آن مدعی شد که چند سامانه پدافندی روسی S-۳۰۰ در ایران را منهدم کرده و برتری نظامی پوشالی خود در برابر ایران را به نمایش گذاشته است.
اما اکنون، هفت ماه پس از آن حمله، خبری از حملات مجدد توسط نیروی هوایی رژیم صهیونیستی به اهداف ایرانی نیست. اسرائیل در عوض چشمانتظار آمریکا برای باز کردن جبههای جدید علیه جمهوری اسلامی ایران بود—انتظاری که دونالد ترامپ در سفر اخیرش به خلیج فارس رد کرد.
اگر حمله اکتبر آنقدر موفقیتآمیز بود، چرا اسرائیل خود ابتکار عمل را در دست نگرفت؟ چرا فقط چند سامانه S-۳۰۰ را هدف قرار داد و سپس بازگشت؟ چرا منتظر حمایت کشوری شد که خود نیز در موضعی مردد و نامشخص در برابر ایران قرار دارد؟ این در حالی است که اسرائیل به دنبال گسترش دامنه جنگ منطقهای خود است، چه در لبنان علیه حزبالله، چه در عراق و سوریه، و چه در یمن علیه انصارالله.
تنها توضیح منطقی این است که چیزی خلبانان نیروی هوایی اسرائیل را هنگام حمله به ایران ترسانده است. آنها احتمالاً وارد حریم هوایی ایران شدند و حتی ضرباتی هم وارد کردند، اما حمله گستردهتری که برنامهریزی شده بود، هرگز اجرا نشد—چون چیزی آنها را بهشدت نگران کرده بود.
ممکن است هرگز ندانیم که خلبانان اسرائیلی دقیقاً چه دیدند، اما از روی واکنشهای آنها میتوان نتیجه گرفت که با ایرانِ سختتر و مجهزتری از آنچه تصور میشد، روبهرو شدند—با سامانههای دفاعی چندلایه، نه فقط ساخت روسیه بلکه تولید بومی ایران.
با توجه به اینکه اسرائیل از پیشرفتهترین جنگنده خود یعنی F-۳۵I استفاده کرد و باز هم عقبنشینی کرد، احتمالاً برخی سامانههای پدافندی ایران آنقدر تهدیدآمیز بودند که ادامه حمله با ریسک بالای نابودی جنگندهها همراه میبود.
یکی از این سامانهها، سامانه پدافند هوایی بومی ایران یعنی «باور-۳۷۳» است که تهران آن را معادل S-۴۰۰ روسی میداند و بهعنوان «قاتل F-۳۵"» از آن یاد میکند.
ما اطلاعات زیادی از باور-۳۷۳ نداریم.
باور-۳۷۳ نخستین بار در سال ۲۰۱۹ با حضور حسن روحانی رونمایی شد. این سامانه طراحی شده تا اهداف متنوعی، چون جنگنده، پهپاد، موشک کروز و بالستیک را کشف، رهگیری و منهدم کند.
این سامانه متحرک دوربرد شامل اجزایی نظیر سکوی پرتاب (TEL)، رادار آرایه فازی S-band مراج-۴، و موشکهای دو مرحلهای سوخت جامد صیاد-۴۸ است. به گفته منابع، رادار این سامانه میتواند اهداف را در فاصله بیش از ۴۵۰ کیلومتری کشف کرده، آنها را در ۴۰۰ کیلومتری رهگیری کرده و در فاصله بیش از ۳۰۰ کیلومتری منهدم کند؛ با سقف پروازی حدود ۳۲ کیلومتر.
گفته میشود باور-۳۷۳ توانایی ردیابی همزمان ۲۰۰ هدف و درگیری با ۶ هدف بهوسیله ۱۲ موشک را دارد.
در فوریه امسال، ایران نسخه ارتقاءیافتهای از این سامانه را با نام «باور-۳۷۳-۲» معرفی کرد که شامل پرتابگرهای مستقل با رادار اختصاصی برای هر واحد است—افزایشی که به خودمختاری عملیاتی و برد بیشتر در رهگیری اهداف سرعت بالا کمک میکند.
ایران اعلام کرده میتواند از رادارهای VHF، مانند رادار روسی ۱L۱۱۹ NEBO SVU، برای شناسایی جنگندههای پنهانکار و رادارگریز (استلث) مانند F-۳۵ استفاده کند. این رادارها با طول موج بلندتر میتوانند از سطوح خاصی مانند نوک یا اتصال بالهای F-۳۵ بازتاب کنند و محل آن را آشکار سازند.
در سال ۲۰۲۲، ایران یکی از پهپادهای خود با نام «کرار» را برای آزمایش توانمندی باور-۳۷۳ به پرواز درآورد. ایران مدعی است که این پهپاد از منظر سطح مقطع راداری، مشابه F-۳۵ بوده و توسط سامانه باور-۳۷۳ در فاصله ۴۵۰ کیلومتری کشف، در ۴۰۰ کیلومتری رهگیری و در ۳۰۰ کیلومتری نابود شده است.
هرچند تحلیلگران مستقل با بررسی دادهها بر این باورند که باور-۳۷۳ در برابر یک جنگنده واقعی نسل پنجمی مانند F-۳۵ تنها در فاصلهای حدود ۹۰ کیلومتر میتواند درگیر شود و منطقهای به قطر حدود ۱۸۰ کیلومتر را پوشش دهد.
هرچند اظهارات ایران قابل تردید است، و منتقدان دلایل زیادی برای رد توانایی آن در ساقط کردن F-۳۵ دارند، اما یک نکته روشن باقی میماند: اتفاقی رخ داد که نیروی هوایی اسرائیل را پس از حمله اکتبر به عقب راند.
آنها از قدرتمندترین جنگنده خود استفاده کردند و تنها موفق به انهدام چند سامانه قدیمی S-۳۰۰ شدند—بدون تکرار حمله، بدون تعقیب تهدیدات، و بدون بازگشت به آسمان ایران.
این نشانه آن است که سامانههای پدافند هواییای در ایران وجود دارد که اسرائیل آنها را بهعنوان تهدید واقعی میشناسد—و باور-۳۷۳ محتملترین گزینه است که رؤیای سلطه هوایی اسرائیل بر ایران را نقش بر آب کرده است.
منبع: نشنال اینترست
خخخخ
لکن سلاح های دورایستا اینها قابلت شلیک از چند ده کیلومتری مرز ها رو داره به نحوی که احتیاجی به ورود خود پرنده به حریم هوایی کشور و رهگیری اون توسط پدافند نداشته باشه.
ولی بعید میدونیم
توجه کنین توسط یمن
حالا یک عده اینجا چه تحلیلا میکنن
منم عاشق هموطنامم.
اگر می توانستید پس چرا نزدید؟
چون دیکه نیامدند پس دلیل می شود که از باور ترسیدن؟
تمام s300 ها و تمام نقاط مهمی که در نظر داشتند را زدند و رفتند .می فرمودین مگس در آسمان ایران امنیت نخواهد داشت !!!!
این که این رژیم جعلی منحوس جانی و غاصب است و دشمن درست.
اما تکنولوژی فعلا دست اوناست.
درست مانند داشتن پدری باهوش، دانشمند، باابهت، قوی و سالم اما مهربان است، عزیزی ک تمام اعضای خانواده از دیدنش لذت میبرند و ب وجودش افتخار میکنند
باوجود چنین مردمیدانی، مردان سیاست و مذاکره سرشان را بالا میگیرند و باغرور و شجاعت حرف میزنند و زیر بار هیچ حرف زوری نمیروند
خدایا شکرت ک ب ما عزت دادی
ارتش،سپاه، فراجا،بیسج و عزیزان اطلاعات و... از همهی شما سپاسگزاریم حلالتان باشد آن پولی ک بابت مالیات پرداخت کردیم ،دست تک تک شما را میبوسیم
سرعت برخی از موشک های سامانه پدافندی ایران ۱۸۰۰ متر بر ثانیه ( ۶.۱ ماخ) است. یعنی سرعتش ۳ برابر سرعت f22 و f35 است. به همین علت است که f35 های دشمن، پا به فرار گذاشتن. چون اگر معطل می کردن و به حمله ادامه میدادن با سرعت ۱.۵ ماخی، هدف موشک های پدافندی ایران با سرعت ۶ ماخ قرار می گرفتند.
چین با اون عظمتش تازه میگه به نظر میرسه تازه تونستیم رد حرارتیش رو پیدا کنیم?
فقط از بعدش که ایران هم موشک بزنه میترسن
مگر در ایران زندگی نمیکنی اون صد فروند هواپیما دقیقا کجا رو زدن؟!!!!!
مطلب فوق توسط یک مجله آمریکایی نوشته شده و تحلیل ایرانی ها نیست.