
باشگاه خبرنگاران جوان؛ علی محسنی - این مستند به بررسی تصمیم تاریخی کشورهای عربی در سال ۱۹۷۳ برای تحریم نفتی علیه غرب میپردازد.
بررسی تحریم نفتی ۱۹۷۳ در مستند تازه اوج
در این مراسم که از ساعت ۱۰:۳۰ تا ۱۲:۳۰ در خیابان انقلاب، کافه فلسطین برگزار شد، مستند «سلاح نفت» به عنوان اثری تازه از خانه مستند و با مشارکت پردیس بینالملل سازمان اوج، به نمایش درآمد. این مستند بازخوانی روایت تاریخی تصمیم کشورهای عربی برای تحریم نفتی غرب پس از جنگ رمضان در سال ۱۹۷۳ است.
کافهای برای روایت فلسطین در دل تهران
در ابتدای مراسم، مدیریت کافه فلسطین با اشاره به اهداف راهاندازی این فضا گفت: «کافه فلسطین ایدهای ساده بود برای نمایش دغدغهها نسبت به فلسطین؛ فضایی برای به یاد آوردن و روایت اتفاقاتی که در این سرزمین رخ داده است. معماری کافه با الهام از معماری شامی و فلسطینی طراحی شده و حتی در منو نیز غذاها و نوشیدنیهای اصیل فلسطینی چون قمرالدین، جلاب و مسفّا گنجانده شدهاند.»
از «به وقت شام» تا «سلاح نفت»
محمدحسین سرو، مدیر روابط عمومی پردیس بینالملل سازمان هنری رسانهای اوج، با خیرمقدم به مهمانان داخلی و خارجی گفت: «مستند سلاح نفت، ادامه مسیر آثار بینالمللی ماست؛ از جمله فیلمهایی چون «به وقت شام» اثر ابراهیم حاتمیکیا. خوشحالیم که امروز در جمع خود، مهمانی ویژه از دیپلماتهای برجسته کشورمان را نیز داریم.»
آصفی: در عصر وارونگی حقیقت زندگی میکنیم
دکتر حمیدرضا آصفی، سخنگوی اسبق وزارت خارجه و سفیر پیشین ایران در فرانسه و امارات، به عنوان مهمان ویژه مراسم با اشاره به اهمیت این مستند گفت: «ما امروز در دورانی زندگی میکنیم که باید آن را عصر وارونگی حقیقت نامید. در موضوع فلسطین جای مظلوم و ظالم عوض شده است. این وارونگی را در تاریخ نیز دیدهایم؛ از جمله در کنفرانس مادرید ۱۹۹۱ که در آن، بنیامین نتانیاهو از تشکیل کشور مستقل فلسطین سخن گفت، اما امروز حتی ابتداییترین حقوق مردم غزه نیز انکار میشود.»
مستند «سلاح نفت» در شرایط حساس کنونی منطقه، تلاشی است برای بازخوانی تجربههای تاریخی موثر جهان اسلام در عرصه سیاست و اقتصاد.
«سلاح نفت»؛ بخشی از پروژه مستندهای مقاومت
هادی نعمتی، کارگردان مستند «سلاح نفت» در مراسم رونمایی این اثر گفت: «این مستند در دل پروژهای جامع با محوریت فلسطین و مقاومت ساخته شده که تاکنون ۱۳ یا ۱۴ مستند را دربر گرفته است. به گفته نعمتی، مستندهایی نظیر «فریمهای فلسطینی» ساخته سعید فرجی در همین مجموعه تولید شدهاند. وی افزود: «مستند «سلاح نفت» به واقعهای تاریخی و کمتر شناختهشده برای نسل امروز میپردازد؛ واقعهای که جهان را تکان داد.»
نعمتی با اشاره به اهمیت این واقعه گفت: «این مستند با نگاهی پژوهشی و تحلیلی تلاش دارد نشان دهد چگونه این اتفاق خاورمیانه جدید را شکل داد و چرا در شرایط فعلی، با توجه به تحولات هشت ماه اخیر، تماشای این مستند ضروری است.»
احسان شادمانی: مستند خود گویای همهچیز بود
احسان شادمانی، مستندساز حوزه فلسطین نیز در این مراسم اظهار داشت: «مستند به گونهای تولید شده که دیگر نیازی به توضیح اضافه نیست. وی با یادآوری نقش یکی از شخصیتهای مهم مصاحبهشونده در مستند، ژیل دوور، حقوقدان فرانسوی و وکیل مدافع کودکان فلسطینی در مجامع بینالمللی، از تلاش چندساله خود برای پرداختن به موضوع فلسطین سخن گفت.»
آصفی: جنگ امروز، جنگ روایتهاست
سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه، حمیدرضا آصفی نیز در این مراسم ضمن اشاره به اهمیت روایت دقیق و واقعی از تحولات تاریخی گفت: «امروز در جهان با دو واقعیت روبهرو هستیم؛ یکی واقعیتهایی که اتفاق میافتد و دیگری روایتهایی که از آنها شکل میگیرد. وی افزود: «متأسفانه راویان غربی واقعیتها را آنگونه که هست نمیگویند و همین موضوع سبب شده تا جنگ امروز، جنگ روایتها باشد.»
آصفی با اشاره به تجربه خود در مذاکرات بینالمللی گفت: «اگر نتوانیم واقعیتها را با ابزار رسانه و روایتگری درست عرضه کنیم، میدان را به رقبای رسانهای خود باختهایم. او ادامه داد: «غربیها با چهار خبرگزاری اصلی جهت افکار عمومی را هدایت میکنند، اما ما باید با اتحاد رسانهای و تولید مستندهایی نظیر «سلاح نفت»، روایت درست را به دنیا منتقل کنیم.»
احتمال اندک، اما امید پابرجاست
آصفی در پایان با ذکر مثالی از یک فیلم سینمایی گفت: «حتی اگر احتمال موفقیت صفر باشد، باید تلاش کرد تا زنده ماند. به گفته او، ساخت مستندهایی چون «سلاح نفت» گامی در مسیر بیدار کردن وجدان جهانی و ایستادگی در جنگ روایتهاست. او تأکید کرد که ساخت یک یا دو مستند کافی نیست و این مسیر باید بهصورت مستمر و با حمایت رسانههای همسو ادامه یابد.»