
باشگاه خبرنگاران جوان- نشست ویژه بیستمین سالروز تأسیس صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر کشور، با حضور احمد میدری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی امروز آغاز شد.
در این مراسم، حامد قادر مرزی مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر ضمن ارائه گزارشی از روند فعالیتهای صندوق، به نقش آن در حمایت از جامعه روستایی و عشایری کشور اشاره کرد.
همچنین در این نشست، عبدالکریم حسینزاده معاون رئیسجمهور در امور توسعه روستایی و مناطق محروم کشور، و جهاندیده رئیس هیأت مدیره صندوق بیمه اجتماعی نیز حضور داشتند و به بیان دیدگاهها و برنامههای آینده در حوزه گسترش خدمات بیمهای پرداختند.
قادرمرزی در این نشست با اشاره به رشد ۲۰ ساله صندوق اظهار داشت: امروز بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار بیمهشده فعال تحت پوشش داریم و تاکنون ۷۱ هزار نفر از جامعه عشایری عضو صندوق شدهاند. همچنین در مجموع، جمعیت تحت پوشش صندوق به بیش از ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر رسیده است.
وی افزود: در طول این مدت، حدود ۶۰۰ هزار نفر تنها یک بار به صندوق مراجعه کردهاند که برخی از آنها درگذشتهاند. تلاش میکنیم تا در راستای احقاق حقوق این افراد و خانوادههایشان اقدامات مؤثری انجام دهیم.
مدیرعامل صندوق با اشاره به عملکرد سه سال اخیر گفت: در این مدت شاهد رشد ۳۵ درصدی درآمدی بودهایم. همچنین سطح هشت بیمهای، معادل حداقل دستمزد سال ۱۴۰۳ تعریف شده است.
وی ادامه داد: صندوق با بهرهمندی از ۱۶۰۰ کارگزار در تمامی شهرستانها، بخشها و مراکز استانها فعالیت دارد و خدمات آن تقریباً بهتمامی ۶۲ هزار روستای کشور دسترسی دارد.
قادرمرزی با تأکید بر شفافیت عملکرد صندوق گفت: تمام داراییهای صندوق شفاف بوده و تحت نظارت مراجع مربوطه قرار دارد. بخش عمدهای از سرمایهگذاریهای ما در بازار سرمایه انجام شده و رشد چشمگیری نیز در این حوزه داشتهایم.
وی همچنین به طراحی نرمافزار موبایلی صندوق اشاره کرد و گفت: نرمافزار اختصاصی ما از طریق کافهبازار در دسترس است و افراد میتوانند سابقه بیمهای خود را رصد و حتی بهصورت غیرحضوری ثبتنام کنند.
قادرمرزی در پایان با اشاره به نقش یارانههای دولت خاطرنشان کرد: یارانه بیمهای دولت سهم مهمی در توسعه پوشش بیمهای داشته است. با وجود تفاوتهایی در پرداخت این یارانه بین استانها، تلاش میکنیم عدالت بیمهای را در سراسر کشور برقرار کنیم.
عبدالکریم حسینزاده، معاون رئیسجمهور در امور توسعه روستایی و مناطق محروم کشور نیز اظهار کرد: از جمعیتی حدود ۳۰ میلیون نفر که میتوانند تحت پوشش بیمه روستایی قرار بگیرند، تنها حدود ۱۵ درصد از خدمات این بیمه بهرهمند میشوند. این وضعیت نیازمند بازنگری جدی در سیاستهای توسعهای است تا امکان بهرهمندی اقتصادی، بیمهای و رفاهی بیشتری برای روستاییان فراهم شود.
وی با اشاره به تجربه کشورهای موفقی، چون هند و چین در این زمینه افزود: باید از تجارب موفق بینالمللی بهرهبرد و نظام بیمهای کشور را با نگاهی توسعهمحور تقویت کرد.
حسینزاده ادامه داد: بدهیهای دولت به صندوق بیمه روستایی باید کاهش یابد تا این صندوق بتواند با پایداری مالی بیشتر، ضریب امنیت خدمات خود را افزایش دهد و انگیزه بیمه شدن در میان روستاییان بیشتر شود.
معاون رئیسجمهور تاکید کرد: بیمه میتواند به عنوان قلب تپنده معیشت روستاییان و عشایر عمل کند تا آنها بتوانند با امنیت خاطر دوران سالمندی و بازنشستگی خود را بگذرانند.
وی همچنین به ضرورت همکاریهای بین دستگاهی اشاره کرد و گفت: با کار تیمی منسجم و همکاری با وزارت رفاه و مجموعههای زیرمجموعه آن، میتوان به خروجیهای مشترک و اثرگذار دست یافت و گامهای جدیتری در جهت بهبود وضعیت بیمهای روستاییان برداشت.
حسینزاده در پایان گفت: آمادهایم تا فصل جدیدی از همکاری را آغاز کنیم. باید جامعه روستایی را همراه خود کنیم، اعتماد آنان را جلب کرده و خدمات بیشتری به آنان ارائه دهیم.
وی همچنین با اشاره به وضعیت زنان در روستاها افزود: متأسفانه برخی از زنان روستایی هنوز تحت پوشش بیمه قرار ندارند. لازم است نگرشها را تغییر دهیم تا همه اقشار، به ویژه زنان، از خدمات بیمهای بهرهمند شوند.
وزیر کار: بیمه روستایی جلوی مهاجرت را گرفته و ۳.۵ میلیون نفر را تحت پوشش دارد
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به نقش مهم صندوق بیمه روستایی گفت این صندوق با ساختار چابک و بیش از ۱۶۰۰ کارگزاری، به ۳.۵ میلیون روستایی خدمات ارائه میدهد و توانسته مهاجرت از روستاها را کاهش دهد. او تأکید کرد که باید جذابیتها و مزایای این بیمه بهتر معرفی شود و برنامهریزی دقیقی برای آینده آن انجام شود.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: صندوق بیمه روستایی ساختاری چابک دارد، با ۱۶۰۰ کارگزاری و ۳۵۰ نفر پرسنل که به ۳.۵ میلیون روستایی خدمات میدهد.
وی افزود: این صندوق چند بنگاه اقتصادی دارد که طبق برنامه توسعه هفتم باید از مدیریت صندوق کنار بروند. سهم صندوق بیمه روستایی در بنگاهداری بسیار بالاست؛ در حالی که سهم ما در صندوق کشوری و تأمین اجتماعی ۸ درصد است، اینجا سهم ۵۰ درصد است و در شرکتهای بورسی ۴۶ درصد که این میزان در هیچ جای دیگری دیده نمیشود. هدف ما حفظ این داراییها است.
وزیرکار ادامه داد: مشارکت مردم در صندوق بیمه روستایی ملموس است و نظام بیمهای بر اساس این مشارکت شکل گرفته است. تجربه جهانی نشان داده مردم برای دوران سالمندی مشارکت میکنند. بیمههای پایه در طبقات پایینتر جامعه به صورت اجباری اجرا میشوند؛ مانند بیمه کارگران و کارمندان که از پایه حقوق کم میشود.
وی درباره بیمه شخص ثالث گفت: در ابتدا این بیمه اجباری بود و همه باید بیمه میشدند. اکنون باید توجه ویژهای به روستائیان داشته باشیم.
وزیر تعاون بیان کرد: صندوق بیمه روستایی یک صندوق یارانهای است که بخش مهمی از هزینههایش را دولت تأمین میکند، اما دولت بدهیهایی به صندوق دارد. ما اهل بازی سیاسی نیستیم و کشور در وضعیت بحرانی است؛ بنابراین باید محاسبات با دقت کارشناسی انجام شود.
وی افزود: بیمه روستایی هنوز به خوبی شناخته نشده، چون مزایای آن به درستی معرفی نشده است. باید تلاش کنیم این بیمه برای مردم جذابتر شود. همچنین میتوان با تأمین اجتماعی مذاکره کرد تا امکان خرید بیمه درمان برای روستائیان فراهم شود، زیرا تفاوت خدمات بیمه تأمین اجتماعی و بیمه سلامت بسیار کم است.
وزیر کار خاطرنشان کرد: باید به دنبال ایجاد درآمد پایدار برای بیمهشدگان باشیم و از پرداخت یارانههای غیرهدفمند خودداری کنیم. هدف این است که همه بتوانند بیمه دوران سالمندی خود را تأمین کنند.
وی در پایان گفت: این بیمه توانسته جلوی مهاجرت از روستاها را بگیرد و یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی است.