زنگنه در صحن علنی مطرح کرد

تشریح برنامه‌های وزارت نفت برای تحقق اقتصاد مقاومتی/ اتمام گازرسانی به روستاها تا سال 95

وزیر نفت دولت یازدهم در حصن علنی امروز گزاشی درباره اقتصاد مقاومتی ارائه کرده و برنامه‌های وزارت متبوع خود را در این مورد تشریح کرد.

به گزارش خبرنگار پارلمانی باشگاه خبرنگاران، بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت امروز یکشنبه به منظور ارائه گزارش در رابطه با اقتصاد مقاومتی به صحن علنی مجلس شورای اسلامی آمده، ضمن تبریک اعیاد شعبانیه و انتخاب هیئت رییسه مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: موضوع اقتصاد مقاومتی موضوع بسیار حیاتی و مهمی برای آینده کشور ما است.
 
وی افزود: بنده بحثی را که امروز می‌گویم قبلاً در کمیسیون برنامه و بودجه و انرژی مطرح کرده‌ام و از نظرات اعضای این کمیسیون‌ها استفاده کرده‌ام و گزارشی که امروز ارائه می‌کنم پخته‌تر است با توجه به اینکه از راهنمایی‌های اعضای این کمیسیون‌ها استفاده کرده‌ام.
 
وزیر نفت تصریح کرد: در ابتدا به روش تدوین این گزارش اشاره می‌کنم، من شخصاً خودم بیش از 40 ساعت وقت مستقیم برای این کار گذاشته‌ام علاوه بر اینکه همکارانم نیز وقت زیادی برای تدوین آن گذاشته‌اند.
 
وی ادامه داد: در ابتدا موادی از سیاست‌های اقتصاد مقاومتی که مستقیماً یا به طورعمومی به نفت ارتباط داشته را اصلاح کردیم و عناوین مهم‌ترین برنامه‌ها را برای تحقق این سیاست‌ها تعیین کردیم که هر کدام از این برنامه‌ها کدامیک از سیاست‌ها را تحقق می‌دهد و در بخش سوم هم ذیل این برنامه‌ها عناوین طرح‌‌ها را مشخص کردیم و در بخش پنجم راهبردهای کلیدی برنامه‌ها و در بخش ششم جزئیات هر یکی از طرح‌ها را مشخص کرده‌ایم.
 
زنگنه گفت: در بخش اول آنچه که مقام معظم رهبری به طور اختصاصی به صنعت نفت ایران ارتباط دادند که چند بند مهم است، بند 13، 14، 15 و قسمتی از بند 4 مواردی است که مستقیماً به صنعت نفت کشورمان مرتبط است.
 
وی ادامه داد: اولین برنامه‌ای که در جهت اجرا و تحقق اقتصاد مقاومتی نوشته شده، برنامه افزایش ظرفیت تولید نفت خام با تأکید بر برداشت از میدان‌های مشترک است که این برنامه ناظر بر تحقق سیاست‌های کلی است که مقام معظم انقلاب آن را ابلاغ کردند که حفظ و توسعه ظرفیت‌های تولید نفت به ویژه در میادین مشترک با تأکید بر برداشت صیانتی از منابع است.
 
وی خاطرنشان کرد: برنامه دومی که ما تدوین کردیم، برنامه افزایش تولید با تأکید بر برداشت از میادین مشترک که این برنامه نیز ناظر است بر سیاست‌های رهبر معظم انقلاب فرمودند، سیاست‌ حفظ و توسعه ظرفیت‌های تولید گاز به ویژه در میادین مشترک با تأکید بر برداشت صیانتی از منابع و سیاست‌ مربوط به افزایش صادرات گاز و افزایش صادرات برق است.
 
زنگنه در صحن علنی بیان کرد: برنامه سومی که ما نوشتیم، جهش دوم برای افزایش تولید و صادرات مواد پتروشیمی است که این برنامه ناظر بر تحقق این سیاست‌هاست، افزایش ارزش افزوده از طریق تکمیل زنجیره ارزش صنعت نفت و گاز و بالا بردن صادرات محصولات پتروشیمی است.
 
وی با اشاره به برنامه چهارم وزارت نفت در رابطه با اقتصاد مقاومتی اظهار داشت: برنامه چهارم در رابطه با افزایش تولید و صادرات نفتی است که این برنامه ناظر بر سیاست‌های افزایش ارزش افزوده از طریق تکمیل زنجیره صنعت نفت و گاز است. همچنین در برنامه پنجم در رابطه با بهینه سازی مصرف سوخت است که این برنامه ناظر بر مدیریت مصرف با تأکید بر اجرای سیاست‌های کلی اصلاح الگوی مصرف، توسعه تولید کالاهایی با بازدهی بهینه و کاهش شدت انرژی است.

زنگنه تصریح کرد: برنامه ششم نیز در رابطه با ایمن سازی تقاضا و بازارهای فروش نفت خام و فرآورده‌های نفتی است که این نیز ناظر بر تحقق سیاست‌های انتخاب مشتریان راهبردی و ... است و بنده تا آنجا که امکان داشته زمان‌بندی به تحقق این برنامه‌های شش گانه که اشاره کردم، یعنی فقط کلی صحبت نکرده باشم.

وزیر نفت اظهار داشت: اولین برنامه‌ای که داشتیم برنامه افزایش تولید ظرفیت نفت خام، میعانات گازی با تأکید بر برداشت از میدان‌های مشترک بود، طرح‌هایی که داریم، یکی این است که تولید نفت خام را از میدان‌های مشترک غرب کارون 700 هزار بشکه در روز اضافه کنیم، برنامه بعدی ما افزایش تولید نفت خام از میدان‌های مشترک و افزایش تولید میعانات گازی از میدان پارس جنوبی تا سقف حداقل 1 میلیون بشکه در روز افزایش بازیافت، برنامه نگهداشت سطح تولید تا حد 3 هزار و 850، اصلاح ساخت قراردادهای نفتی کشور با هدف ارتقاء فناوری و اجرای موفق طرح‌ها است.

وی ادامه داد: ما در اینجا متعهد می‌شویم که حتی در شرایطی که تحریم باشد می‌توانیم تا انتهای سال 1396 به ظرفیت تولید 5.7 میلیون بشکه در روز برسیم و این برنامه را اجرا خواهیم کرد، یعنی ما 700 هزار بشکه را اضافه می‌کنیم و بیش از یک میلیون بشکه میعانات اضافه می‌کنیم و با بقیه تولیداتی که داریم ما به 0.57 میلیون بشکه خواهیم رسید یعنی نسبت به حالا 2.5 میلیون بشکه اضافه تولید و صادرات است.

زنگنه بیان کرد: برنامه بعدی که ما داشتیم،‌ افزایش تولید و صادرات گاز طبیعی با ترکیب و برداشت از میدان‌های مشترک است که طرح‌های افزایش تولید و پالایش پارس جنوبی، میدان‌های شمال شبکه گاز، طرح نگهداشت سطح تولید، صادرات گاز با خط لوله و به صورت ال ان جی، افزایش ظرفیت سامانه انتقال گاز و در نهایت تولید گاز طبیعی و ظرفیت آن به هزار میلیون مترمکعب تا 1397 برسد که این یک رقم فوق‌العاده بزرگی است و 80 میلیون مترمکعب نیز بتوانیم صادرات گاز طبیعی در سال داشته باشیم.

وی تصریح کرد: برنامه بعدی ما جهش برای تولید و صادرات محصولات پتروشیمی و جلوگیری از خام‌فروشی است که اولین کاری که ما در اینجا انجام می‌دهیم این است که تأمین خوراک کنیم برای پتروشیمی از طریق طرح‌های پارس جنوبی و طرح‌های بازیافت ان جی ال و تویلد ان جی ال است، تکمیل و اجرای مجموعه در دست اجرا است و بازاریابی و صادرات محصولات حمایت از توسعه واحدهای میان دستی و پایین دستی پتروشیمی از جمله با توسعه کیمیا شهرهاست، استفاده از تکنولوژی‌های جدید که گاز طبیعی را تبدیل به پروپیلن که این خود انقلابی است برای ما و در مجموع هدف ما این است که ظرفیت تولید پتروشیمی از 25 میلیارد دلار فعلی 80 میلیارد دلار برسد و ما آن موقع حرفی برای گفتن در سطح منطقه و جامعه خواهیم داشت و این تنها برای تولید و اقتصاد نیست بلکه برای قدرت ما در منطقه و مسائل اشتغال و مسائل امنیتی مهم است.

زنگنه ادامه داد: در برنامه چهارم افزایش تولید و صادرات نفتی است که ما در این برنامه متعهد شدیم که به صادرات میعانات گازی پایان دهیم و هدف اصلی که داریم این است که ظرفیت پالایش نفت خام را به 2 میلیون بشکه در روز برسانیم با احتساب پالایشگاه آناهیتا در کرمانشاه و پالایشگاه میعانات گازی را به 1 میلیون بشکه برسانیم، 360 هزار بشکه ما و پالایشگاه ستاره خلیج فارس را در دست اقدام داریم، 120 هزار پالایشگاه دوم فارس است 480 هزار بشکه نیز پالایشگاه‌هایی است که در حال حاضر 8 پالایشگاه آن در عسلویه به زودی اعلان عمومی خواهیم کرد در مجموع رساندن ظرفیت پالایشی کشور از 1.8 فعلی به 3 میلیون بشکه در روز هدفی است که ما در اینجا داشته‌ایم.

زنگنه خاطرنشان کرد: لازم است از مجلس شورای اسلامی، کمیسیون برنامه و بودجه و کمیسیون تلفیق تشکر کنم که جلو جلو به استقبال اقتصاد مقاومتی و سیاست‌های اجرای آن رفتند و بند ق تبصره 2 را در بودجه سال 93 تصویب کردند که ما الآن به اتکای این مصوبه مجلس بسیاری از کارها را در زمینه بهینه‌سازی مصرف سوخت با هدف کاهش شدت انر‍ژی و بالا بردن بهره‌وری می‌توانیم انجام دهیم.

زنگنه تاکید کرد: اخیراً در ملاقات نمایندگان مجلس با مقام معظم رهبری ایشان فرمودند که پشتیبانی و تمجید از سیاست‌های اقتصاد مقاومتی انجام می‌شود اما این موضوع کافی نیست و باید اقدامات عملی نیز صورت گیرد، از این‌رو اولین برنامه وزارتخانه نفت که افزایش ظرفیت نفت خام و میعانات گازی است، ما این موضوع را مدنظر قرار دادیم که در این طرح تولید نفت خام باید 700 هزار بشکه افزایش پیدا کند.

وی ادامه داد: تا سال 96 ظرفیت تولید به 5.7 میلیون بشکه در روز خواهد رسید و در تلاش هستیم این برنامه را اجرایی کنیم؛ یعنی نسبت به حال حاضر 2.5 میلیون بشکه اضافه تولید و صادرات خواهیم داشت.

وزیر نفت یادآور شد: افزایش تولید و صادرات گاز طبیعی با تأکید بر برداشت از میدان های مشترک از دیگر برنامه های این وزارتخانه است که در این راستا به طرح های افزایش تولید و پالایش پارس جنوبی، طرح نگه داشت سطح تولید و صادرات گاز با خط لوله نیز خواهیم پرداخت.

زنگنه تأکید کرد: در مجموع هدف از این مهم ظرفیت تولید گاز طبیعی به هزار میلیون متر مکعب در روز تا سال 97 است که این رقم بسیار بزرگی است و اینکه بتوانیم 80 میلیارد متر مکعب تا سال 1400 صادرات گاز طبیعی داشته باشیم.

وی با تأکید بر اینکه جهش برای افزایش تولید و صادرات محصولات پتروشیمی و همچنین جلوگیری از خام فروشی از دیگر برنامه های وزارت نفت است گفت: این برنامه ها در راستای اجرای بند های سیاست های اقتصاد مقاومتی است که در اولین گزینه به تأمین خوراک برای پتروشیمی از طریق طرح های پارس جنوبی و تولید طرح های بازیافت NGNمی پردازد.

زنگنه تأکید کرد: بازیابی و صادرات محصولات، حمایت از واحدهای میان دستی و پایین دستی پتروشیمی و استفاده از تکنولوژی های جدید که گاز طبیعی را تبدیل به پروپیلن از دیگر برنامه هاست که در مجموع هدف ما این است بتوانیم ظرفیت تولید پتروشیمی را از 25 میلیارد دلار فعلی به 80 میلیارد دلار تا سال 1400 برسانیم تا در سطح منطقه و جهان حرفی برای گفتن داشته باشیم.

وزیر نفت تصریح کرد: افزایش تولید و صادرات فراورده های نفتی از دیگر اهداف ماست که در مرحله اول قصد داریم همه میعانات گازی تولید کشور را از طریق احداث پالایشگاه های میعانات گازی در داخل به فرآورده تبدیل کنیم و هدفمان نیز آن است ظرفیت پالایشگاه های نفت خام را به 2 میلیون بشکه در روز رسانده و همچنین پالایشگاه های میعانات گازی را نزدیک به یک میلیون بشکه برسانیم.

وی یادآور شد: در مجموع در تلاشیم تا ظرفیت پالایشگاهی کشور را از 1.8 فعلی به 3 میلیون بشکه در روز برسانیم.

زنگنه تصریح کرد: برنامه بهینه سازی مصرف سوخت از دیگر اهداف ماست همچنین افزایش راندمان بازدهی حرارتی و  کمک به توسعه حمل و نقل عمومی در ردیف برنامه های ما قرار دارد.

وزیر نفت افزود: اکنون به شهرداری ها گفته ایم تا در تمام شهرهایی که نیاز به ایجاد مترو است مترو ایجاد کنند و همچنین اعلام کرده ایم به ازای هر مسافری که به سیستم حمل و نقل اضافه شود یک رقمی به آنها پرداخت کنیم تا منبع جدیدی برای کارهای آتی ایجاد شود.

وی با بیان اینکه تلاش برای گازرسانی روستایی از دیگر اهداف وزارت نفت به شمار می رود تصریح کرد: ما در صدد هستیم تا پایان سال 95 سفره گازرسانی روستایی را تمام کنیم تا گازرسانی به تمام روستاها حتی روستاهای حداقل 20 خانوار نیز گازرسانی شود؛ این کار را از هفته آینده و پس از کسب مجوزهای لازم آغاز خواهیم کرد.

زنگنه تصریح کرد: توسعه جایگاه های CNG، حمایت از ساخت خودرو با موتور پایه گازسوخت، بهینه سازی مصرف انرژی در بخش کشاورزی از دیگر اهداف ما به شما می رود.

وزیر نفت با بیان اینکه برنامه ایمن سازی تقاضا و بازارهای فروش نفت خام، فرآورده های نفتی و گاز طبیعی از دیگر برنامه هاست تصریح کرد: ما باید در پالایشگاه ها و پایانه های خارج از کشور از مشارکت های مالی استفاده کنیم و در زنجیره پالایش تا توزیع فرآورده ها در بازارهای هدف با تمرکز بر بازار آسیا و با هدف تضمین برداشت نفت از ایران و تأمین امنیت تقاضا برای نفت کشور اقدامات اساسی را به کار گیریم در همین زمینه برای تضمین امنیت باید مشتریان خود را متعدد کنیم.

زنگنه افزود: جدای از 6 برنامه مطرح شده، دو برنامه پشتیبانی هم هست که باید به آن توجه ویژه داشت.

وی تصریح کرد: نخستین موضوع توجه به سرمایه انسانی و مدیریت بوده که در صنعت نفت بسیار مهم تلقی می‌شود و دومین مورد نیز ارتقای فناوری ملی و حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان با هدف دستیابی به فناوری‌های فرآیند و ساخت داخلی تجهیزات و کالاهای مورد نیاز است.

وزیر نفت گفت: باید توجه داشت که مهمتر از تامین مالی، توانمندسازی ظرفیت‌های ملی است و باید با همکاری دانشکده‌های مهندسی صنعت نفت این موضوع تحقق یابد.

زنگنه ادامه داد: بند بعدی در اجرای سیاست‌های ابلاغی ترویج مصرف کالای داخلی همراه با برنامه‌ریزی برای ارتقای کیفیت محصولات و اصل رقابت‌پذیری است و باید با این برنامه‌ها، ایران صادرکننده تجهیزات و خدمات به کشورهای منطقه باشد.

وی با اشاره به بخشی از بیانات مقام معظم رهبری در راستای اجرای اصل 44 گفت: ایشان فرمودند باید روش‌هایی اتخاذ شود که منجر به حداکثر رساندن مشارکت آحاد جامعه در فعالیت‌های اقتصادی با تشویق و همکاری‌های جمعی بر ارتقای درآمد قشر کم‌درآمد و متوسط شود.

این عضو کابینه دولت یازدهم با اشاره به برنامه افزایش صادرات نفت گفت: این برنامه باعث می‌شود طی سال‌های آینده بیش از 400 میلیارد دلار درآمدهای حاصل از فروش نفت افزایش یابد، از این‌رو باید اتاق فکری بین مجلس و دولت شکل گیرد تا شاهد بیراهه رفتن این منابع نباشیم.

زنگنه گفت: همچنین باید شفاف‌سازی و سالم‌سازی عملیات و نظارت موثر برای پیشیگیری از فساد صورت گیرد و با تقویت فرهنگ و مدیریت جهادی برای این منابع برنامه‌ریزی کنیم.

وی ادامه داد: افزایش پوشش استاندارد طرح‌های صنعت نفت موضوع مهم دیگر است که باید برای دستیابی به اهداف اقتصاد مقاومتی لحاظ شود. جزئیات طرح‌های مذکور و اهداف کمّی توسعه صنعت نفت در شورای اقتصاد همچنان در حال بررسی و کارشناسی تکمیلی است.

وزیر نفت افزود: برنامه‌های اعلامی با فرض ادامه تحریم‌های دشمنان نوشته شده است، البته به غیر از برنامه‌های توسعه صنعت پتروشیمی که امکان استفاده از منابع مالی صندوق توسعه ملی کم است.

زنگنه گفت: باید توجه داشت که اقتصاد مقاومتی کشور را به انزوا نمی‌برد و کشور با ظرفیت تولید 5.7 میلیون بشکه نفت و صادرات 80 هزار میلیارد تومانی گاز می‌تواند اقتصاد دنیا را به ما وابسته کند.

وزیر نفت تصریح کرد: سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری درخصوص اقتصاد مقاومتی بهترین فرصت را در اختیار کشور قرار داده است تا بتوانیم در تمامی زمینه‌های اقتصادی پیشرفت کنیم، بنابراین باید قدردان رهبر معظم انقلاب بود.

وی ادامه داد: اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی در کنار سیاست‌های اصل 44 قانون اساسی می‌تواند زمینه توسعه کشور و تحقق اهداف چشم‌انداز اقتصادی را فراهم کند. نکته دیگر این است که اولویت‌های اقتصادی تعریف شده و سعی شده منابع به صورت بهینه به طرح‌ها اختصاص داده شود.

این عضو کابینه دولت یازدهم درخصوص توسعه پالایشگاه‌ها گفت: پالایشگاه‌های آناهیتا در کرمانشاه و دوم فارس در حال تمکیل است که می‌تواند مانع خام‌فروشی شود.

زنگنه درخصوص قرارداد انتقال گاز به پاکستان یادآور شد: پاکستان رسماً درباره قرارداد گاز اعلام اقدام فوری کرده است و با وجود اینکه ایران یک میلیارد دلار هزینه کرده و لوله گاز را به مرز پاکستان رسانده است، آنها عنوان می‌کنند که به دلیل تحریم‌ها نتوانسته‌اند شرایط را برای انتقال گاز فراهم کنند. البته در سفر اخیر هیات دولت پاکستان به تهران، وزیر نفت این کشور تقاضای یک فرصت چندماهه برای تکمیل این پروژه کرد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار