صدای ماندگار/

نوری، روشنایی بخش موسیقی ایران

محمد نوری دارای جایزه خورشید طلایی به خاطر 50 سال صدای متفاوت و ماندگار بود.

به گزارش خبرنگار حوزه موسیقی گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ محمد نوری در اوایل دی ماه 1308 در تهران دیده به جهان گشود و در جوانی آواز را نزد اولین «باغچه‌بان» و تئوری موسیقی را نزد سیروس شهردار و فریدون فرزانه و اساتید هنرستان عالی فراگرفت.

وی شیوه آواز خود را متاثر از بافت و زخمه اساتیدی چون حسین اصلانی، ناصر حسینی و محمد سریر می‌نامد.

دهه بیست دوران آغاز نوعی تفکر در شهر و موسیقی آوازی در میان مردم ایران بویژه نسل جوان بود که بخشی را می‌توان متاثر از نشر و پخش وسیع‌تر موسیقی علمی و آثار فولکلور کشورهای مختلف جهان از طریق رادیو و صفحات گرامافون دانست.

محمد نوری در همین سنین جوانی با خواندن اشعار نوینی که بر روی نغمه‌های روز مغرب زمین و برخی قطعات کلاسیک آوازی سروده شده بود، کار خوانندگی را آغاز کرد.

وی در طی سال‌های بعد با تکیه بر تحصیلات هنرستانی و دانشگاهی خود توانست هویت مستقلی به این اندیشه و گرایش ببخشد و با اجرای آثار اساتیدی که قبلا ذکر آنان رفت، فضای متفکرانه‌ای به گونه آوازی خویش دهد. محمد نوری طی پنج دهه بیش از 300 قطعه آوازی اجرا کرد. 

وی همچنین تقریر و تجربه مقالات و سرودن اشعاری برای ترانه نیز پرداخت. نوری در سال‌های پایانی عمر چند اجرا به نفع بیماران خاص داشت. 

وی همچنین ترانه‌های زیادی با تم میهنی چون «جان مریم»، «شالیزار»، «واسونک»، «جمعه بازار» ایران را اجرا کرده است.

یکی از ترانه‌های مهم و معروف نوری «جان مریم» نام دارد که آهنگ زیبای آن ساخته‌ خود نوری است. نوری در کنار تحصیل در رشته ادبیات زبان انگلیسی و رشته نمایش، آواز ایرانی را نزد اسماعیل مهرتاش آموخت. بعد از آن نزد اساتید هنرستان موسیقی سیروس شهردار، فریدون فرزانه و مصطفی پورتراب رفت و از آن‌ها تئوری موسیقی، سلفژ و نوازندگی پیانو فراگرفت.

وی پس از انقلاب اسلامی و پس از مدتی سکوت، فعالیت هنری خود را با آلبوم «شب سرد زمستانی» همراه با فریبرز لاچینی و احمدرضا احمدی در سال 1368 از سرگرفت و این همکاری بعدها با آلبوم آوازهای سرزمین خورشید ادامه یافت و در سال 1385 از سوی سازمان صدا و سیما به عنوان چهره ماندگار موسیقی انتخاب و معرفی شد.

استاد محمد نوری سرانجام پس از سال‌ها مبارزه با بیماری سرطان مغز استخوان و وخامت وضعیت جسمانی در شامگاه 9مرداد 1389 در بیمارستان جم در تهران در گذشت.

گفتنی است محمدنوری موسیقی را زبانی جهانی از آن تمام اقوام و ملل روی زمین می‌دانست و از همین روی به اقتباس و الهام از هنر کلاسیک غرب معتقد بود. وی در سال 87 برنده جایزه خورشید طلایی «50 سال صدای متفاوت و ماندگار» از جشنواره مهر شد. دریافت مدرک درجه یک هنری و خوانندگی از سوی شورای عالی ارزیابی کشور و وزارت‌ ارشاد و معرفی شدن به عنوان چهره ماندگار در سال 1385 از دیگر افتخارات هنری اوست.



انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار