بهگزارش خبرنگار
حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران جوان،
یکی از موضوعات مهم در همجواری کشورها و البته موثر در تامین اشتغال تودههای مردمی مرزنشین و تامین اقلام مورد نیاز برای کشور همسایه، بحث بازارچههای مرزی و اماکن مبادلات کالا در نواحی مرزی میان دو کشور است.
درهمین راستا کشور افغانستان نیز بهدلیل داشتن مرز مشترکی بهطول حدود
945 کیلومتر، در طول خطی از دهانه ذوالفقار (نقطه مرزی مشترک بین ایران، افغانستان و ترکمنستان) در شمال که تا کوه ملک سپاه در جنوب (نقطه مرزی با پاکستان) امتداد یافته میتواند ظرفیت بسیار مناسبی را از رهآورد بازارچههای مرزی در جهت بهبود شرایط اقتصادی و مبادلات فی مابین عاید دو کشور کند.
گفتنی است طول این خط مرزی شامل
709 کیلومتر مرز خشکی و
236 کیلومتر مرز آبی میباشد.
*اهمیت استان خراسان جنوبی در اقتصاد مشترک ایران و افغانستان
در این میان استان خراسان جنوبی بهجهت دارا بودن حدود
400 کیلومتر مرز مشترک با کشور افغانستان از دیرباز به لحاظ قرار داشتن در مسیر جاده ابریشم در مبادله کالا و تجارت از اهمیت ویژهای برخوردار بوده و تجار ایرانی همواره کالاهای اساسی همسایگان خود را در نوار مرزی با کشور افغانستان تأمین کردهاند. یکی از مهمترین مزیتهای تجاری این استان نسبت به سایر استانهای همجوار ویژگی خاص ژئوپلیتیکی و بیشترین مرز مشترک با کشور افغانستان و نیز وجود چهار بازارچه مرزی فعال و همچنین قرار گرفتن این استان در کریدور شمال به جنوب و شرق به غرب کشور میباشد. همچنین وجود چهار بازار هدف مناسب در کشور همسایه افغانستان، این استان را از به لحاظ مقوله تجارت از اهمیت خاصی برخوردار کرده است.
*جایگاه بازارچههای مرزی در توسعه اشتغال و تجارت افغانستان
در سالهای اخیر بازارچههای مرزی بهعنوان یکی از اهرمهای مهم در ایجاد اشتغال و توسعه روابط تجاری افغانستان با کشورهای همجوار، همواره تأثیر قابل توجهی در فعالیتهای اقتصادی این کشور داشته است.
اگرچه نحوه فعالیت بازارچههای مرزی در برهههایی از زمان توأم با برخی نارساییها بوده اما در بیان جایگاه بازارچهها میتوان گفت به نوعی نمایانگر حضور مستقیم مردم و اقشار مرزنشین در امور اقتصادی منطقه هستند و تاکنون توانستهاند در تحقق اهدافی اقتصادی همچون توسعه تجارت غیرنفتی گامهای مؤثری را بردارند و هم در ایجاد فرصتهای شغلی در شرایطی که مشکل بیکاری از جمله دغدغههای بزرگ دولت است، نقش مهمی را ایفا کنند.
*مهمترین بازارچههای مرزی ایران در مرزمشترک با افغانستان
بازارچههای مرزی که فعالیتهای قابلتوجهی در زمینههای تجاری و همچنین بهبود اشتغال در مرز مشترک افغانستان با جمهوری اسلامی ایران را دارند، عبارتند از: یزدان، دوکوهانه، گلورده (میل73) و ماهیرود (میل78)
حال در ادامه به بررسی نحوه عملکرد و نیز چگونگی مبادلات تجاری در بازارچههای مرزی ذکر شده میپردازیم.
**بازارچه مرزی یزدان
بازارچه مرزی یزدان در فاصله 80 کیلومتری شهر حاجیآباد ، 164 کیلومتری شهرستان قاین و همچنین270 کیلومتری مرکز استان قراردارد وفعالیت خود را از سال 1372 آغاز کرده است. نزدیکترین مناطق کشور افغانستان به این بازارچه عبارتند از روستای «کلاته نظر» در فاصله 2 کیلومتری با جمعیتی بالغ بر 5000 نفر وهمچنین شهرهای هرات، شیندند، انار دره و ادرسکن.
این بازارچه تا سال 1384 زیر مجموعه گمرک دوغارون بوده ، اما با توجه به تقسیم استان خراسان و الحاق شهرستان قاین به خراسان جنوبی این بازارچه از آن گمرک جدا شده و زیر نظر گمرکات خراسان جنوبی قرار گرفت.
**بازارچه مرزی دوکوهانه
این بازارچه در سال 1373 تاسیس شد و از لحاظ موقعیت جغرافیایی در فاصله 113 کیلومتری شهرستان نهبندان، وفاصله آن تا مرکز استان 305کیلومتر میباشد. بازارچه با دو ولایت «نیمروز» و «فراه» افغانستان مرتبط است که بیشترین ارتباط با ولایت فراه با فاصله 150 کیلومتری بازارچه میباشد.
رویه های گمرکی جاری شامل صادارت و واردات قطعی می باشد. اقلام عمده صادراتی این بازارچه عبارتند؛ از فرش ماشینی، سیمان، پوره گوجه فرنگی، پروفیل، آب نبات، انواع مصنوعات پلاستیکی، نخ، تشک و البسه و نیز سایر اقلام کالایی میباشد. همچنین از اقلام وارداتی آن میتوان به شاهدانه، چوب سریش، اسپند اشاره کرد.
**بازارچه مرزی گلورده (میل73)
بازارچه مرزی گلورده در فاصله 170 کیلومتری شهرستان بیرجند، 75 کیلومتری شهر اسدیه ودر مجاورت پاسگاه مرزی گلورده، در زمینی به مساحت 6 هکتار از سال 72 فعالیت خود را آغاز کرده است.
بازارچه مرزی گلورده در فاصله 120 کیلومتری شهر «اناردره» ، وفاصله 170 کیلومتری شمال غرب ولایت «فراه» و 170 کیلومتری جنوب غرب شهر «شیندند» افغانستان واقع است.
گفتنی است بیشترین کالاهای این بازارچه به استانهای قندهار، کابل و نیز استانهای مرکزی افغانستان صادر میشود.
**بازارچه مرزی ماهیرود (میل78)
این بازارچه در فاصله 240 کیلومتری شهرستان بیرجند ودر فاصله 140 کیلومتری شهرستان سربیشه واقع گردیده است و از نظر موقعیت جغرافیایی در فاصله 150 کیلومتری ولایت «فراه» افغانستان قرار دارد وشهرهای مجاور بازارچه عبارتند از قلعهکاه، کین، جوین، اناردره، خاک سفید ، چین و بکوا که فاصله اولین شهر و آخرین شهرستان ولایت فراه به ترتیب 80 و 250 کیلومتر تا بازارچه می باشد. فعالیت بازارچه ماهیرود از تیرماه 88 همزمان با شروع فعالیت گمرک مرز رسمی ماهیرود آغاز گردیده و جایگزین بازارچه مرزی میل 75 در استان شده است.
*اهمیت بازارچههای مرزی در پیوندهای ایران و افغانستان
اقتصاد نواحی مرزی شاخص اصلی در برقراری ارتباط بین کشورهای همسایه و نیز امرار معاش اقشار مرزنشین است و از این طریق مردم ساکن در نواحی مرزی کشورهای همسایه میتوانند در کنار یکدیگر از فرصتها و منابع مشترک استفاده کنند.
در واقع همین امر میتواند منجر به ارتقای سطح روابط دوستانه و تفاهم طرفین، امنیت و رونق اقتصادی، ایجاد فرصتهای شغلی و شکلگیری مزایای مبادلاتی نسبی در مناطق مرزی شود.
در حقیقت نقاط مرزی مشترک میان ایران و افغانستان و تقویت بازارچههای مرزی این مناطق، بهسبب وجود طیف وسیع اشتراکات اقلیمی میان مردمان دو کشور، میتواند به یک کارگاه بزرگ همکاریهای تجاری و اتاق مشترک دادو ستد کالا تبدیل شود.
مولفهای که میتواند علاوه بر تحکیم روابط دو کشور در سطوح بالا، موجبات تامین امنیت پایدار، تثبیت و ماندگاری جمعیت نواحی مرزی و نیز ایجاد اشتغال در این مناطق را برای اقشار مرزنشین در دو کشور، به ارمغان آورد.
انتهای پیام/
گزارش از: وحید امیدیموحد