انحصارگرایی بازنشسته‌های نفتی مانع از فعالیت دانش بنیان‌ها شد

دانش‌بنیان‌هایی که برای رشد تولید و افزایش اشتغال می‌جنگند

عضو انجمن شرکت‌های پژوهشی نفت گفت: وزارت نفت با ایجاد فضای غیررقابتی، هزینه انجام پروژه‌های پژوهشی را حداقل ۵ برابر قیمت واقعی افزایش داده است.

رهبر انقلاب دیروز در پیامی تصویری، سال ۱۴۰۱ را سال «تولید؛ دانش‌بنیان، اشتغال آفرین» نام گذاری کردند؛ ایشان روز دهم بهمن پارسال هم، طی سخنانی در جمع تولیدکنندگان کشور و مسئولان اقتصادی و صنعتی، بیان کرده بودند: «معتقدم شرکت‌های دانش‌بنیان کارآمد داخلی، می‌توانند نیاز‌های ما را در صنایع بزرگ همچون نفت برآورده کنند؛ بنابراین، نباید تصور شود که ارتقای فناوری در صنایع گوناگون، فقط منوط به حضور شرکت‌های خارجی است».

آقای امیرمحمد اسلامی عضو و دبیر سابق انجمن شرکت‌ها و مؤسسات پژوهشی صنایع نفت، گاز و پتروشیمی (اپنا)، پیرو تاکید رهبر انقلاب بر دانش بنیان شدن اقتصاد و به ویژه صنعت نفت، به سؤالات زیر پاسخ داد:

باشگاه خبرنگاران جوان: فکر می‌کنید چرا صنعت نفت تاکنون دانش بنیان نشده و موانع فعالیت شرکت‌های دانش بنیان در صنعت نفت چه هستند؟

آقای اسلامی: یک بخش از چرایی دانش بنیان نشدن صنعت نفت، به مسائل ساختاری اقتصاد ایران بر می‌گردد که در گذشته، تولیدمحور، نوآور و توسعه گرا بودن را به صرفه نمی‌دانستند؛ اما اولین و مهمترین مانع دانش بنیان شدن صنعت نفت طی ۱۲ سال گذشته، ترک فعل مسئولان وزارت نفت در تخصیص صحیح بودجه و یکی دیگر از موانع، عدم استفاده از توان و ظرفیت شرکت‌ها یا مشاورهای دانش بنیان و فناوری است که به هر علتی هنوز رتبه دانش بنیانی خود را دریافته نکرده اند؛ قوانین بالادستی تصریح دارد که در صورت داشتن تخصص و صرفه و صلاح صنعت و این که رقم مورد نظر آن شرکت غیرمعقول نباشد، دست تمام کارفرماها باز است که در زیر سقف معاملات متوسط از توان آن‌ها استفاده شود.

می‌توان روند انحرافات و عدم اجرای تکالیف بودجه‌ای پژوهش و فناوری وزارت نفت و شرکت‌های اصلی آن را به سه بازه زمانی تقسیم بندی کرد؛ در سال ۱۳۸۸ یک توقف تقریباً کامل دوساله در حوزه تحقیق و توسعه وزارت نفت رخ داد و بهانه آن، در حال تغییر بودن نظام نامه پژوهشی وزارتخانه بود. این توقف، ناقض بند «هـ» از ماده ۱۶ و بند «ب» از ماده ۱۷ قانون برنامه پنجم توسعه کشور بود. همزمان با این اتفاق، قیمت نفت و درآمد‌های کشور در سطح بسیار خوبی بوده و بهانه کمبود بودجه به هیچ عنوان قابل قبول نیست.

انحصارگرایی بازنشسته‌های نفتی مانع از فعالیت دانش بنیان‌ها می‌شود

جدول روند نزولی تخصیص و جذب بودجه پژوهشی وزارت نفت در سال‌های ۱۳۸۷ تا ۱۳۸۹

زمانی هم که نظام نامه تدوین شد، بسیاری از بند‌های آن خلاف قانون و دارای پیچیدگی بود. مبنای نظام نامه جدید، تقسیم کردن بازار و محروم کردن بخش خصوصی، اعمال تبعیض و انحصارآفرینی بود؛ یعنی طی سال‌های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۴، با انحصار پروژه‌های پژوهشی در چند پژوهشگاه و پژوهشکده وابسته به وزارت نفت، شرکت‌های خصوصی کوچک و متوسط موفق به تجاری سازی محصولاتشان نشدند.

طبق گفته معاون پیشین پژوهش و فناوری وزارت نفت، در این بازه زمانی مبلغی معادل ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان به پژوهش و فناوری در صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی اختصاص داده شده؛ اما فقط هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان از آن هزینه شده؛ یعنی، بودجه ناکافی که تخصیص داده شده هم، به صورت کامل جذب نشده است. ضمن آن که با ایجاد انحصار و فضای غیررقابتی، در فقدان بخش خصوصی کارآمد، هزینه انجام پروژه‌ها به ۵ برابر میزان واقعی افزایش یافته و برآورد می‌شود، حدود ۸۰۰ تا هزار میلیارد تومان اتلاف منابع عمومی در این حوزه رخ داده باشد.

در بازه زمانی سال‌های ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۸ نیز، شکایت‌هایی به نهاد‌های نظارتی و قانونی ارسال شد؛ سازمان بازرسی کل کشور در مرداد ۱۳۹۴، شورای ملی رقابت در آبان همان سال، هیئت تجدید نظر این شورا در مهر ۱۳۹۵ و دیوان عدالت اداری در اسفند ۱۳۹۶، غیرقانونی بودن اقدامات و رویه‌های صورت گرفته از سال ۱۳۸۸ به بعد در حوزه پژوهش و فناوری وزارت نفت را احراز و حکم به لغو آن دادند.

انحصارگرایی بازنشسته‌های نفتی مانع از فعالیت دانش بنیان‌ها می‌شود
انحصارگرایی بازنشسته‌های نفتی مانع از فعالیت دانش بنیان‌ها می‌شود
انحصارگرایی بازنشسته‌های نفتی مانع از فعالیت دانش بنیان‌ها می‌شود

بیشتر بخوانید:


با صدور این احکام، چه تغییری در وضعیت شرکت‌های دانش بنیان و فناور مرتبط با وزارت نفت رخ داد؟

آقای اسلامی: به نظر نمی‌رسد که این تکالیف به درستی در حال اجرا باشند؛ رسوبات همان تفکر سابقی که در وزارت نفت بوده و برخی از اشخاص که در گذشته دارای مسئولیت در این حوزه در وزارت نفت بودند و ساختار اشتباه را ایجاد کردند، همچنان سعی می‌کنند که نگذارند تکالیف قانونی اجرایی شود.

وزارت نفت همچنان به انحراف منابع و واگذاری پروژه‌ها متناقض با آیین نامه انتخاب مشاور مبنی بر ایجاد محیط رقابت کیفی و دریافت ضمانت کیفیت خدمات و استقلال کارفرما و مشاور و همچنین تکالیف قانونی فصل ۹ قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی مبنی بر الزام بر رقابت و منع تبعیض اقدام کرده و در تاریخ ۳۱ شهریور سال ۹۹، واگذاری غیررقابتی و چندبرابر قیمت پروژه‌ها را این بار در ارتباط با برخی دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی و آموزشی وابسته به وزارت نفت انجام داد.

ارزش این قراردادها، مجموعا هزار میلیارد تومان است و وزارت نفت با انعقاد آن‌ها، از اجرای رای دیوان عدالت اداری استنکاف ورزیده که در برخی موارد، مدیران آن دانشگاه‌ها یا انستیتوها، همان مدیران سابق و بازنشسته وزارت نفت در حوزه پژوهش و فناوری بودند. حداقل دو نفر از مدیران حوزه پژوهش و فناوری وزارت نفت پس از بازنشستگی، در رأس این انستیتوهای جدید قرار گرفته و در جریان انعقاد قرارداد با یکی از دانشگاه‌ها، شرکتی خارجی با حضور فرزند و داماد یکی از مقامات، به صورت ترک تشریفات و بدون برگزاری مناقصه از قرارداد با شرکت ملی نفت ایران بهره مند شده است.

وزارت نفت برخلاف مواد ۳ و ۸ قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، اقدام به تاسیس مؤسسات و شرکت‌های جدید در حوزه پژوهش و فناوری نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی کرده که بودجه زیادی را به سمت ساختمان سازی جدید برای آن‌ها برده است؛ برای تجهیز هر یک از انستیتو‌های جدید، هزار و ۵۰۰ متر زمین و ۷۸ میلیارد تومان هزینه پیش بینی شده که با توجه به امکانات و تجهیزات شرکت‌های دانش بنیان و فناور بخش خصوصی، غیرضروری است؛ همچنین این اقدامات ضدرقابتی وزارت نفت، برخلاف قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار است.

فایل کامل رای هیئت تجدیدنظر شورای ملی رقابت در خصوص رفع انحصار از سپردن پروژه‌های پژوهشی وزارت نفت و شرکت‌های تابعه آن، در فایل زیر قابل مشاهده است:

رای هیئت تجدیدنظر شورای ملی رقابت

برچسب ها: صنعت نفت ، دانش بنیان
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۰۶ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
دولت محترم لطفا" تمرکزتان را از روی تسهیل مجوزهای کسب وکار برندارید شرکت ها با گرفتن مجوز کسب و کار وارد عرصه رقابت شوند خود گلیم خود را از آب بیرون میکشند
ضمن آنکه در درگاه مجوزها جائی برای بیان پیشنهادات ، انتقادات و شکایات تعبیه کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۷ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
هر وقت نگاهها ملی و نخبه گزینی و شایسته سالاری و مدیران دست‌پاک و ملی‌گرایانه باشند پیشرفت هم خودبخود می آید.
United States of America
ناشناس
۱۶:۲۷ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
آمریکا دشمن دانش بنیانای ماست
Iran (Islamic Republic of)
محمد فخری
۱۶:۲۶ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
نبود سلامتی و خانواده و مکان مناسب برای زندگی و آب و غذا خیلی بده!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۱ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
یکی به داد بیمه پردازان تامین اجتماعی برسه
حق بیمه مشاغل آزاد بدون دفترچه درمان:
سال 99 سیصد و پنجاه هزار
سال 1400 پانصد هزار
سال 1401 هفتصد و پنجاه هزار
Iran (Islamic Republic of)
Bakhtiyari
۱۵:۳۱ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
این خسارتها جبران ناشدنی است،اما گذشته تلخ را باید هر چه زودتر به سازندگی و آبادانی و ورود شرکتهای بزرگ پیمانکاری پاکدشت داخلی واگذار کرد.
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۱۵:۲۹ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
شرکت نفت با کم کاری ضربه بزرگی به اقتصاد این کشور زد باید پالایشگاه و پتروشیمی و حتی استخراج و اکتشاف و مدیریت خطوط با پهپاد و همه و همه جز بهره برداریها و ایستگاههای تقویت فشار و NGlها به بخش خصوصی و مردمی واگذار کردند و رقابت دانش بنیانها نیز در بخش دولتی و پژوهشگاهها هر روز بیشتر و بیشتر شوند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۱ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
ملت ایران صنعت نفت رو از دست زنگنه آزاد کنه خودبه خود همه چی درست میشه
Iran (Islamic Republic of)
زاگرسی
۱۴:۵۵ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
وقتی شرکت نفت افسار گسیخته و تافته جدا بافته ای از این ملت و دولتها عمل می‌کرد و ابتدا بودجه خودش را کنار می‌گذاشت و بعد هم اگر مانده ای داشت صرف آبادی و خریدهای کشور میشد پس دروغ و به گزافه نیست اگر بیشتر مشکلات و یا عمده مشکلات از ناتوانی و بی عرضگی و مدیریت بسیار بد و اشتباه و نگاه به بیرون داشتن در شرکت نفت بود و هست.
United States of America
ناشناس
۱۴:۲۹ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
دانش بنیان = محاصره شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۱ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
.درهرجابه وصیت امام عمل نشدشکست سختی نطام متحمل شد.اصلاح طلبهاسرمایه امریکاهستندودستورات انهارااجرامیکنند
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۱۶:۳۵ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
همین اصلاح طلب و اصولگرا آتش زد به این کشور چون دید بلندمدت و دید فراملی و ملی و آینده نگری و دیدگاه راهبردی را نابود میسازد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۷ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
متاسفانه در کشور اندر مکانهای مختلف سالهاست سفره هایی پهن شده که مهمانها مشخص هستند و کسی اجازه نگاه به ان سفره را نیز ندارداوف در این دنیا وای در ان دنیا برتو باد ای رییس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۱ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
وابن یک حفیقت تلخ است . مافیای نفت .پتروشیمی در دست دولتیهای قبل.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۵ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
برای حملات اقتصادی اپراتور همراه اول به مردم اونم در نخستین روز سال نو هم خبر بذارین. حواسم نبوده که بسته اینترنتی تموم شده. برای 27 دقیقه 270000 هزار تومان هزینه اینترنت برام پیامک شده که پرداخت کنم. آیا این دزدی نیست؟ چرا باید هر بار حواسمان باشه بسته بخریم؟ چرا هزینه اینترنت مانند اب و برق روال مشخص نداره؟
Iran (Islamic Republic of)
باران
۱۲:۰۰ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
اخه این چ قانون استخدامی هس ک چندین نسل از کارکنان صنعت نفت باید چهار چنگولی بچسبن ب منابع نفتی ،چ از طریق واگذاری شرکت خصوصی یا استخدام دولتی . همه مون دیدیم پنهان کاری هم نداره طرف تو صنعت نفت مسول هس ازاونطرف پسرش تو خارج شرکت وادارت وصادرات صنایع نفتی داره ک از صنعت نفت ایران هم تزریق میکنه انحصاری
Iran (Islamic Republic of)
پیمان اشراقی
۱۱:۱۲ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
سلام ،

آن روز عقب نشینی واقعی بود ،

نخ بخیه ، سوزن بخیه ، تیغ جراحی نبود حتی برای بیمار زن ،
گروه مذاکره کننده در تحریم بود ، سوخت برای بازگشت هواپیما داده نمی شد ،
یمن ، فلسطین ، لبنان به خاطر شعارهای ما در آتش بود ،

سپاه اسلحه را زمین گذاشت ،
رأی من آن روز این بود ، اگر نیروگاه های هسته ای را با دست خود منفجر کنیم ،
باید همه با هم متحد باشیم و همه فقط یک نظر داشته باشیم ،

هنوز پنج دقیقه از گفتگوی سازش شروع نشده بود ،
که علمدار نماینده و نفوذی رژیم صهیونیستی پیمان شکست و نان و آب حمله کرد ،
قرار این نبود ، همه چیز برای رفاه تصویب شده بود ،

اگر دین ندارید لا اقل آزاده باشید ،

چشم بر حلال و حرام بستم ،
که دین دست من بود و آنها مهدور الدم بودند و کشتنشان واجب .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۴ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
ما یک شرکت در دانشگاه تبریز هستیم کاتالیست ارزان قیمتی تولید کردیم که برای اولین بار در دنیا تولید میشود برای تولید گاز هیدروژن, با همه جا تماس گرفتیم و گفتیم این رو تو ایران به تولید برسونیم کسی تمایل نشون نداد خیلی جاها هم جواب ندادند, در یک کشور اروپایی درخواست دادیم سریع پذیرش دادن. به نظر من مسولانی که مانع پیشرفت میشوند رو باید اخراج کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۱ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
از اقوام ما که شرکت دانش بنیان دارن شنیدم موم ریخته گری که تولید میکنن با نمونه خارجی مو نمیزنه ولی حتی شرکت های دولتی با ۳برابر قیمت از خارج وارد می کنن اما تولید داخل را خریدار نیستن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۷ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
در سامانه ۱۱۱ ریاست جمهوری این مورد را گزارش کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۹ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
الکترود جایگزین پلاتین هست همه خودروسازی های میخوان این نوع الکترود رو تولید کنن برای تولید سوخت هیدروژن تا به حال مشابه این الکترود تولید نشده یک سال هست که منتظر پاسخی از طرف مسولان هستیم, بعد اینکه رفتیم تو یه کشور اروپایی این رو تولید کردیم اون تازه به فکر خواهند افتاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۲ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
افسوس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۸ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
سلام من بچه یکی از شهرهای نفتی هستم شهرزیبای آبادان متاسفانه شرکت که ما الان تو شهر داریم استخدامش اینجوری که هر بازنشسته میتواند پسرش را بعد از دوره بازنشستگی بیار سرکار جایگزین یعنی این صنعت فعلا موروثی شده پس جای ندارد برای افراد جدید و نوآور و خلاق و با دانش و علم در این زمینه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۸ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
فقط یک نکته مهم
هر سال که حضرت آقا با هدف توسعه کشور نامی برای سال انتخاب میفرمایند، فرصت طلبان از این نامگذاری سوءاستفاده کرده و هر کار بیهوده ای را دانش بنیان معرفی و با گرفتن وام و تولید کالاهای بنجل و بی کیفیت و تحمیل خرید آن به مردم یا شرکتهای داخلی و با استناد به نامگذاری سال توسط مقام معظم رهبری، فقط به اقتصاد کشور ضربه بیشتری وارد میکنند.
از اوایل انقلاب با اعطای وامهای کم بهره و دارای فرصت تنفس چند ساله برای توسعه طرح های تولیدی کشاورزی، دامپروری و صنعتی، سودجویان غیرمتعهد و ریاکار دست به کار شدند و ثروتهای افسانه ای اندوختند و امروز شاهد دهها هزار تابلوی فرسوده این طرح ها و سوله های متروکه آنها هستیم که صاحبان آنها از کشور مهاجرت کرده یا به دلالی مشغولند.
البته بازنشستگان صنعت نفت هم در تخریب کشور نقش بسیار برجسته ای دارند که باید دست آنها از این سوداگری کوتاه و از طرق قانونی و با توجه به قاطعیت جناب حجت الاسلام محسنی اژه ای، اموال اندوخته شده آنان از این طریق به نفع مردم مصادره شود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۳ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
چه دروغ بزرگی!
Iran (Islamic Republic of)
علي رضا وفا
۱۰:۰۸ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
مشكل اين هست كه متاسفانه مديران بازنشسته در صنعت نفت با زدو بند هاي داخلي سعي در انحصار پست هاي كليدي در شركتهاي واگذار شده ي نفتي و پتروشيمي دارند و اين قصه به حس برتري طلبي اين قشر بر ميگردد . پدر خود بنده بعد از بازنشستگي در تعدادي از شركت هاي پتروشيمي مدير بوده و هم اكنون نيز مديرعامل پتروشيمي كرمانشاه ميباشد و حتي حاضر نيست يك سمت كارمندي براي تنها پسرش بدليل مخالفت با روش هاي او در شركت هاي پتروشيمي داشته باشن.
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۱۰:۰۱ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
قوه قضائیه باید رسیدند، یکی از اینها از همه ویلاها ضررش بیشتر هست
آخرین اخبار