آیا استفاده از جوهرقند در صنایع غذایی، سلامت را تهدید می‌کند؟

جوهر قند (هیدرو سولفیت سدیم) که با نام­های دیگری از جمله «سدیم دی ­‌تیونیت» یا «بلانکیت» شناخته می­شود، یک افزودنی غذایی است که مصرف آن برای انسان عوارض متعددی به همراه دارد.

کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: استفاده از جوهر قند یا «هیدرو سولفیت سدیم» به عنوان افزودنی غذایی برای افزایش کیفیت رنگ خوراکی ها، تخمیر و آماده سازی اولیه خمیر نان در سال­های اخیر افزایش یافته و مباحثی در رابطه با مضرات این ماده برای سلامتی انسان­ها در جریان است.

زهره فیروزی گفت: ترکیبات گوگرد به عنوان یک افزودنی غذایی سالم سال ­هاست که به طور گسترده در صنایع غذایی مورد استفاده قرار می­گیرد؛ یکی از ترکیبات این خانواده «بلانکیت» یا جوهر قند است که به عنوان ماده سفید کننده در صنایع تولید قند و شکر، آجیل و نان ­ها به کار می ­رود.

او گفت: هیدرو سولفیت سدیم با نام تجاری بلانکیت به عنوان یک ماده سفید کننده در صنایع تولید قند مورد استفاده قرار می­گیرد.

فیروزی گفت: در صنایع تولید قند و شکر، جوهر قند برای تصفیه شربت و حذف باقیمانده رنگ چغندر قند، نیشکر و ترکیبات رنگی مورد استفاده قرار می­گیرد.

او گفت: ویژگی رنگ­زدایی هیدروسولفیت سدیم وابسته به خاصیت احیاء کنندگی این ماده است که با تولید «دی­ اکسید ­گوگرد» از ایجاد هرگونه رنگ در ماده غذایی جلوگیری می­کند.

کارشناس ارشد بهداشت دانشگاه گفت: بهداشت جهانی استفاده از این ماده را ممنوع اعلام کرده و بیشترین مقدار مجاز بلانکیت مصرفی در تولید قند‌ها ۱۰ ppm است، اما مصرف بیشتر از آن عوارضی از قبیل اختلالات گوارشی، استنشاقی، پوستی و حتی چشمی ایجاد می‌کند.

او گفت: بلانکیت پس از ورود به دستگاه گوارش، باعث از بین بردن پرز‌های معده و روده می‌شود و در دراز مدت با از بین رفتن آنتی‌اکسیدان‌ها سبب تسریع در سرطان بخش‌های گوارشی می‌شود.همچنین بلانکیت در مسدود کردن آنزیم‌های بدن به ویژه انسولین موثر است، بنابراین به طور مستقیم سبب تسریع دیابت در افراد می‌شود.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.