اجرای پروژه تأمین و جایگزینی سوخت‌های مناسب در کرمان

رییس اداره حفاظت و حمایت از عرصه‌های منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان گفت: از ابتدای اجرای پروژه تأمین و جایگزینی سوخت‌های مناسب به جای هیزم و بوته، تاکنون حدود ۱۲ هزار و ۵۰۰ خانوار در شهرستان‌های استان کرمان از این پروژه بهره‌مند شده اند.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان، بهره مندی ۱۲ هزار و ۵۰۰ خانوار کرمانی از سوخت مناسب نسرین فرامرزپور رییس اداره حفاظت و حمایت از عرصه‌های منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان گفت: از سال ۷۳ تاکنون، حدود ۱۲ هزار و ۵۰۰ خانوار در شهرستان‌های مختلف استان کرمان از طرح جایگزینی سوخت مناسب، بهره‌مند شده اند.

او با بیان اینکه پراکندگی روستا‌ها در مناطق جنگلی، دوری از مراکز شهری، صعب العبور بودن راه ها، بسته شدن راه‌ها در فصول سرد و بالا بودن هزینه تهیه سوخت‌های فسیلی، موجب استفاده از چوب و بوته به عنوان یک منبع سوختی ارزان و در دسترس برای مردم آن منطقه‌ها است، بیان داشت: برداشت هیزم و بوته از سوی روستاییان، عشایر و جنگل نشینان به منظور تأمین سوخت مورد نیاز مصارف خانگی، برای مصارفی چون: گرمایش، پخت و پز و شست و شو، یکی از عمده‌ترین عوامل تخریب جنگل‌ها و مراتع در کشور است و سالانه خسارت‌هایی به عرصه‌های منابع طبیعی وارد می‌سازد.

فرامرزپور با بیان اینکه سالانه در شمال استان کرمان، حدود ۲ هزار تن هیزم سوزانده می‌شود، گفت: به منظور کاهش خسارت به وسیله بوته کنی و قطع درختان، پروژه تأمین و جایگزینی سوخت مناسب به جای استفاده از چوب و بوته در اداره حفاظت و حمایت اجرایی شده است که این اقدام تاکنون از تخریب سی هزار هکتار جنگل و مرتع در شمال استان جلوگیری کرده است.

او افزود: امسال نیز از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی، مبلغ یک میلیارد ریال و اعتبارات ملی ۷۰۰ میلیون ریال برای اجرای این پروژه، تخصیص یافته است.

رییس اداره حفاظت و حمایت از عرصه‌های منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان بیان داشت: در ابتدا مناطق اولویت دار اجرای پروژه، شامل: مناطق بحران برداشت چوب و بوته، مناطق جنگلی و مرتعی سردسیری که جاده عبور آن‌ها سخت است و یا جاده مناسب ندارند و همچنین روستا‌هایی که در اولویت گازرسانی شرکت گاز قرار ندارند، شناسایی و براساس نیاز‌های سوختی آنان، نوع سوخت و ملزومات مربوط، شامل: آبگرمکن خورشیدی، تنورگازی، سیلندرگاز، پلوجوش، جایگاه توزیع سیلندر و نفت مشخص و توزیع شدند.

او گفت: با بهره گیری از اعتبارات صندوق توسعه ملی، ۴۱۵ تنور گازی و سلیندر و ۹۰ آبگرمکن خورشیدی در راستای تأمین سوخت فسیلی بین خانوار‌های شهرستان‌های سیرجان، ارزوئیه، رابر، نرماشیر، فهرج، ریگان و کوهبنان توزیع شدند که توزیع این ملزومات باعث جلوگیری از برداشت حدود ۳۰۰ تن هیزم از جنگل‌ها و مراتع و جلوگیری از تخریب هزار و ۵۰۰ هکتار جنگل و مرتع شده است.

فرامرزپور حفاظت از جنگل ها، جلوگیری از تخریب مراتع، جنگل‌ها و قطع درختان جنگلی، جلوگیری از سوخت بوته‌های مرتعی، جلوگیری از استفاده بی رویه منابع طبیعی و پیامد‌های جبران ناپذیر زیست محیطی، افزایش سرانه جنگل‌ها طبق سیاست‌های جهانی، فرهنگ سازی جوامع محلی به منظور کاهش مصرف سوخت‌های سنتی و روی آوردن به سوخت‌های جایگزین خصوصا سوخت‌های پاک به عنوان انرژی‌های برتر به جای انرژی‌های پایان پذیر و آلاینده محیط زیستی را از اهداف اجرای این طرح عنوان کرد.

او از ساخت ۹ تنورخانه مرکزی در راستای این طرح خبر داد و بیان داشت: این تنورخانه‌ها در ۵ شهرستان، شامل: یک عدد در بخش شهداد شهرستان کرمان، ۲ عدد شهرستان فهرج، ۲ عدد در شهرستان زرند، ۲ عدد در شهرستان ریگان و ۲ عدد در شهرستان نرماشیر هستند.

رییس اداره حفاظت و حمایت از عرصه‌های منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان افزود: ساخت این تنورخانه‌ها که جمعیت زیادی از جوامع روستایی یا عشایری را زیر پوشش قرار می‌دهند، باعث حفاظت و جلوگیری از قطع درختان ۳۲ هزار و ۵۱ هکتار جنگل طبیعی و دست کاشت ۵ شهرستان طرح در سال ۹۷ و ۹۸ شده اند.

با افزایش روز افزون جمعیت و نیاز موادغذایی بیشتر، شاهد تخریب منابع طبیعی هستیم که اثرات منفی ناشی از تخریب جنگل‌ها و مراتع در سطح جهانی به خصوص در کشور‌های درحال توسعه به اشکال گوناگون، از قبیل: افزایش آلاینده‌های زیست محیطی، افزایش دمای زمین در اثر افزایش گاز‌های گلخانه ای، از بین رفتن لایه اوزون، فرسایش خاک، سیل خیزی و ... نمایان شده است. اجرای پروژه هایی، همچون: تأمین و جایگزینی سوخت‌های مناسب، می‌تواند به رونق منابع طبیعی و کاهش این اثرات منفی کمک کند.

انتهای پیام/ی

برچسب ها: محیط زیست ، حیات وحش
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار