بسته حقوقی قضایی وکیل‌یار جوان؛

10 نکته کاربردی در مورد چک که باید بدانید

چک، مهم ترین سند تجاری است که در این گزارش، به بیان برخی نکات مهم در مورد آن می پردازیم.

به گزارش خبرنگار حوزه حقوقی و قضایی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ از این پس، شما کاربران محترم می‌توانید مطالب حقوقی و قضایی را با زبانی ساده و به صورت کاربردی دریافت کنید و در زندگی روزمره به کار بگیرید.

کافی است به سایت باشگاه خبرنگاران جوان به نشانی YJC.IR مراجعه و بر روی لینک حقوقی قضایی گروه اجتماعی کلیک کنید تا به مسائل و مطالب مورد نظر خود دسترسی پیدا کنید.

چک، مهم ترین سند تجاری است که در این گزارش، به بیان برخی نکات مهم در مورد آن می‌پردازیم.

١٠ نكته كاربردى در خصوص چک

*مجازات صدور چک بلامحل: 

۱.مبلغ چک کمتر از ۱۰ میلیون ريال باشد حبس تا ۶ ماه. 

۲.مبلغ چک از ۱۰ میلیون تا ۵۰ میلیون ريال باشد حبس از ۶ ماه تا ۱ سال. 

۳.مبلغ چک بیش از ۵۰ میلیون ريال باشد حبس از ۱ تا ۲ سال + ممنوعیت از داشتن دسته چک به مدت ۲ سال. 

*صدور چک از حساب مسدود با علم به مسدود بودن حساب، در حکم صدور چک بلامحل است و به حداکثر مجازات (۲ سال حبس) محکوم می‌شود و این جرم غیر قابل تعلیق است. 

*مرور زمان تعقیب کیفری: ۶ ماه از تاریخ صدور چک برای اخذ گواهی عدم پرداخت + ۶ ماه از تاریخ اخذ گواهی عدم پرداخت برای طرح دعوای کیفری. 

*کسی که چک پس از برگشت به وی منتقل شده حق طرح دعوی کیفری ندارد مگر اینکه ظهرنویسی جهت وکالت در وصول باشد. 

* طبق ماده ۱۲ قانون صدور چک، جرم صدور چک بلامحل جرم خصوصی است و قابل رسیدگی غیابی است. 

* در این جرم با گذشت شاکی در حین رسیدگی قرار موقوفی تعقیب صادر می‌شود و مجوزی برای اخذ یک سوم جزای نقدی وجود نخواهد داشت. 

* چنانچه شاکی پس از صدور حکم قطعی گذشت کند، اعلام رضایت شاکی با درخواست تجدیدنظر به دادگاه تجدیدنظر ارسال می‌شود و این دادگاه پس از انطباق مورد با ماده ۱۲ قانون صدور چک، حکم بدوی را فسخ و مبادرت به صدور قرار موقوفی تعقیب می‌کند. 

*به صورت کلی شاکی می‌تواند در حین طرح دعوی کیفری دادخواست ضرر و زیان خود را تقدیم دادگاه کند و دادگاه مکلف است به آن رسیدگی و حکم مقتضی صادر کند حتی اگر حکم بر برائت متهم دهد. 

* تقدیم دادخواست ضرر و زیان باید قبل از صدور حکم و در حین رسیدگی دادگاه کیفری باشد و تنها استثنا آن در خصوص چک بلامحل است و دارنده ی چک بلامحل می‌تواند حتی پس از صدور حکم، دادخواست ضرر و زیان خود را به دادگاه کیفری تقدیم کند. 

*در صورتی که متهم وثیقه گذارده باشد و محکوم شود حق مدعی خصوصی از محل آن پرداخت می‌شود اما اگر وثیقه گذار غیر از متهم باشد استیفای حق مدعی از وثیقه ی متعلق به غیر صحیح نیست. البته اگر وثیقه گذار متهم را در دادگاه حاضر نکند ملزم به پرداخت خسارت مدعی می‌شود.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
محسن
۱۸:۵۷ ۲۵ اسفند ۱۳۹۵
زبان خودمونیش اینه چک رو تو روز تاریخش برگشت نزنید دیگه کیفری نیست حقوقیه یعنی تو روز تاریخش برگشت نزدید دیگه بندازید دور چون دو سال باید تو دادگاه بری و بیای
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۸ ۲۵ اسفند ۱۳۹۵
کدوم بانک راحتر دست چک میده فوری میخام ممنون میشم کسی جواب بده ؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۷ ۲۵ اسفند ۱۳۹۵
بانک سپه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۸ ۲۵ اسفند ۱۳۹۵
زبون خودمونی بنویسیداینکه بایدبدیم ترجمش کنن
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۳:۴۶ ۲۵ اسفند ۱۳۹۵
کسانی که دسته چک دارند به این نکته توجه کنند اول چک « پول نقد » نیست دوما از لحظه صدور تا لحظه وصول باید به فکر تامین حساب باشید نه ی هفته بعد از تاریخ وصول بگین حالا چک پییشت باشه هروقت داشتم پاسشم می کنم.
Germany
کاربر
۱۲:۱۴ ۲۵ اسفند ۱۳۹۵
خیلی به زبان ساده بود .
آخرین اخبار