فرآیند پیچیده صدور مجوز، غل و زنجیری بر پای تولید/ کسب و کار در کشور چقدر تسهیل شد؟

با وجود اقدامات متعدد انجام گرفته در تسهیل صدور مجوزها و بهبود فضای کسب و کار، هنوز ایران رتبه خوبی در این شاخص بین المللی کسب نکرده است.

به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، بهبود فضای کسب و کار و تسهیل مقررات مرتبط با این بخش یکی از عوامل رونق تولید و رشد اقتصاد کشور است و نقش مهمی در جذب سرمایه گذاران به بخش تولید و خروج آن ها از بازارهای غیر مولد همچون ارز ، طلا و خودرو دارد.

 اهمیت بهبود فضای کسب و کار از طریق حذف قوانین مزاحم به حدی است که مقام معظم رهبری در تعیین شعار سال به این موضوع توجه ویژه ای داشته اند و آن را در قالب مانع زدایی از تولید عنوان کرده اند . زمانی شرایط کسب و کار و تولید در کشور فراهم می شود که موانع موجود از سر راه برداشته شود.

اولین گام تولید، کسب مجوز از نهادهای ذیربط است که متاسفانه به گفته بسیاری از کارشناسان و فعالان اقتصادی، شبکه پیچیده مجوزهای کشور در همان ابتدای کار ، تولیدکنندگان را زمین گیر می کند چراکه برای راه اندازی کسب و کار خود  باید ساعت ها درگیر مسائل سیستم ناکارآمد اداری در دستگاه های اجرایی باشند.

شکاف بین آمار تسهیل فضای کسب و کار و واقعیت جامعه 

 مشکلات  متعدد در این حوزه نمایندگان مجلس را بر آن  داشت تا چند روز پیش علت عدم اجرای ماده ۷ قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، مبنی بر لزوم شفافیت و تسهیل شرایط صدور مجوز‌های کسب و کار را از وزیر امور اقتصاد و دارایی جویا شوند اما توضیحات دژپسند در این خصوص قانع کننده نبود و در نهایت  از مجلس کارت زرد گرفت. 

فرهاد دژپسند در صحن علنی  مجلس شورای اسلامی تاکید بر عملکرد خوب وزارت اقتصاد  در این زمینه و کاهش زمان صدور مجوز از ۱۰۰ روز در به ۷ روز داشت اما  روح‌اله نجابت نماینده  سوال کننده از وی گفت: متاسفانه فرسنگ‌ها فاصله بین آنچه وزیر در این خصوص توضیح دادند و آن چیزی که در جامعه است، وجود دارد.

وزیر اقتصاد در خصوص اقدامات این وزارتخانه برای بهبود کسب و کار بیان کرد:  تاکنون ۱۱ اقدام در این خصوص داشته‌ایم که می‌تواند در بهبود رتبه ایران در فضای کسب و کار بسیار موثر باشد.

دژپسند ادامه داد: فاصله زمان مورد نیاز ثبت شرکت‌ها از ۷۲ روز به ۷۲ ساعت کاهش یافته و همچنین در بحث مالیات و برای برخی از گواهی‌ها و مجوز‌ها ، مدت زمان مورد نیاز از ۵۴ روز به کمتر از ۸ الی ۴ روز رسیده است. همچنین تاکید بنده بر اصلاحات مجلس بر مواد ۱ و ۷ قانون اجرای سیاست‌های اصل ۴۴ داشتن ضمانت اجرایی است که می‌تواند در حوزه کسب و کار بسیار راهگشا باشد.

او تاکید کرد: در دو سال گذشته تعداد مجوز‌ها از ۱۵۹۸ به ۱۱۹۹ کاهش پیدا کرده است، بدین معنا که دریافت مجوز برای فعالان بخش خصوصی به تعداد ۴۰۰ مجوز کاهش پیدا کرده است.همچنین زمان صدور مجوز از ۱۰۰ روز در تیر ماه ۹۸ به ۷ روز در اسفندماه ۹۹ کاهش پیدا کرده است.

رتبه نامناسب ایران در شاخص  بین المللی کسب و کار

نجابت نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: براساس آخرین گزارش بانک جهانی در بین ۱۰ کشور آخر از جهت شاخص‌های کسب و کار هستیم، در گزارش رسمی اتاق بازرگانی نیز که اسفند ۹۹ اعلام شد به شدت شاخص‌ها ضعیف هستند، در حوزه شفافیت و اطلاع رسانی نیز فرآیند صدور بیش از یک سوم مجوز‌ها روشن نیست در واقع احصاء کلی نشده است.

وی ادامه داد: توضیحات آقای وزیر مملو از اعداد و ارقام گیج کننده‌ای بود که با واقعیت‌های میدانی تطابقی نداشت، اگر وزارت اقتصاد تلاش می‌کرد که بحث بهبود محیط کسب و کار را به یک شرایط قابل قبول برساند وضعیت تولید، توزیع کالا و اصناف به ویژه در شرایط کرونا این گونه نبود. در حال حاضر تولیدکننده، توزیع کننده و تمام اصناف ما همه گلایه‌مند هستند.

بررسی‌های صورت گرفته نشان می‌دهد که هر دستگاهی به طور مستقل قوانین، مقررات و ضوابط خود را دارد و این قوانین بعضا تداخل هم با هم دارند که روال کار را پیچیده می کند. مرکز ملی مطالعات پایش و بهبود محیط کسب و کار وزارت اقتصاد به منظور ایجاد وحدت در این بخش ایجاد شد اما این نهاد هم با توجه به جایگاهی که دارد قادر نیست در میان دستگاه‌های دولتی به درستی هماهنگی ایجاد کند . در کنار آن هیات مقررات زایی و تسهیل مجوزهای کسب و کار به ریاست وزیر اقتصاد فعالیت خود را در دو سال اخیر بیشتر کرده اما باز هم  برخی نهادها، مصوبات هیات مقررات زدایی  را اجرایی نمی کنند .


بیشتر بخوانید:


در رتبه بندی بانک جهانی در شاخص کسب و کار تقلب هم صورت می گیرد

در این خصوص علی فیروزی رئیس مرکز ملی مطالعات پایش و بهبود محیط کسب و کار  در گفت و گو با خبرنگار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان تصریح کرد: در خصوص بهبود فضای کسب و کار دو مبحث وجود دارد، نخست اینکه شاخص ها چه عددی را نشان می دهند و نکته دوم این است که مردم بهبود فرآیندهای اداری را حس کرده اند یا خیر.

او ادامه داد: رتبه بندی جدید در شاخص کسب و کار اواسط اردیبهشت ماه از سوی بانک جهانی اعلام می شود اما نمی توان تنها بر این رتبه اتکا کرد چراکه به واسطه فشار برخی کشورها ممکن است تقلب در تعیین این رتبه وجود داشته باشد.

فیروزی بیان کرد: همچنین اقداماتی که در حال حاضر در بحث بهبود کسب و کار در کشور ما انجام گرفته، از نظر بانک جهانی باید دو سال از اجرای آن بگذرد و پس از این مدت در رتبه لحاظ می شود.

بهبود فضای کسب و کار در جامعه ملموس است

این مقام مسئول در خصوص اینکه اقدامات صورت گرفته چه تاثیری در جامعه و راه اندازی سریع کسب و کار ها داشته است ، گفت: طی چند سال اخیر اتفاقات مثبتی با راه اندازی پنجره واحد رخ داده است به طوری که مدت زمان شروع کسب و کار ( بر اساس روش شناسی بانک جهانی) از ۷۲ روز به میانگین ۳ روز رسیده است.

او ادامه داد: به طور حتم فعالان اقتصادی این بهبود شاخص را زمانی که  برای ثبت شرکت اقدام می کنند یا به سازمان امور مالیاتی برای دریافت کد اقتصادی مراجعه می کنند، درک کرده اند. همچنین گواهی ارزش افزوده حذف شده و ارائه کد کارگاهی ظرف ۳ ساعت انجام می شود ، این مسائل نشان می دهد فضای کسب و کار در جامعه بهبود یافته و مردم آن را لمس می کنند.

فیروزی بیان کرد: البته صعوبت فضای کسب و کار در کشور یکباره ایجاد نشده که یک شبه هم از میان برداشته شود و نیاز به تداوم اقدامات تاثیر گذار و البته همکاری و هماهنگی نهادها در اجرای مصوبات هیات مقررات زدایی دارد چراکه این کار به تنهایی از دست وزارت اقتصاد بر نمی آید.

مقاومت دستگاه ها در اجرای مصوبات هیات مقررات زدایی

رئیس مرکز ملی مطالعات پایش و بهبود محیط کسب و کار  گفت: در قانون عنوان شده که دستگاه ها باید مراجع صدور مجوز را در سامانه ای بارگذاری کنند و هیات مقررات زدایی آن را بررسی کند. تاکنون برخی دستگاه ها این کار را انجام نداده اند. هیات مقررات زدایی مجوزهای بارگذاری شده را بررسی و برای آنها کاربرگ صادر کرده است و حتی فراتر از وظیفه خود دستگاه هایی که این قانون را اجرا نکرده اند را هم به نهادهای نظارتی معرفی کرده است.

او ادامه داد: هیات مقررات زدایی تا همین مرحله صلاحیت و وظیفه اجرا دارد و برای رعایت کامل قانون توسط دستگاه ها، ضمانت اجرایی و ابزار بیشتری در اختیار ندارد.

این مقام مسئول تاکید کرد: برخی بخش‌های وزارت جهاد کشاورزی مثل معاونت امور دام برای صدور مجوز طیور، در برابر اجرای مصوبات هیات مقررات زدایی مقاومت می‌کنند و ما اختیار لازم برای اجرایی شدن مصوبات را نداریم.

فیروزی در خصوص اقدامات هیات مقررات زدایی برای حذف مجوز‌های زائد تولید گفت: تاکنون۱۲۰۰ مجوز در پایگاه ملی مجوز اعلام شده که از این تعداد ۸۷۸ مجوز به صورت کامل شناسایی و در دبیر خانه مقررات زدایی بررسی شده اند.

دولت در ارائه لایحه کسب و کار به مجلس تنبلی کرده است

عبدالرضا مصری عضو کمیسیون ویژه حمایت از تولید مجلس  در این خصوص  تصریح کرد: حدود ۱۲ سال است که به دنبال تسهیل در صدور مجوز‌ها هستیم، اما محقق نشده و هربار موانع متعددی به دنبال وضع قوانین جدید، ایجاد می‌شود.

او ادامه داد: با نشستن در دفتر کار و  ارائه آمار و جدول، فضای کسب و کار بهبود نمی یابد. موانع در صدور مجوزهای کسب و کار زیاد است. 

این نماینده مجلس تصریح کرد:  پراکندگی و تعدد دستگاه های دخیل در حوزه صدور مجوز کسب و کار زیاد است و به همین دلیل اختیارات به هیات مقررات زدایی داده شده است و اگر این میزان اختیارات از نظر آن ها کافی نیست باید اعلام کنند و  لایحه ای به مجلس بدهند که ما آن را قانون کنیم.

او ادامه داد: هیات مقررات زدایی باید صدور مجوز را تسهیل کند، اگر اختیارات کافی را ندارد یا قانون ایراد دارد، لایحه بدهد تا ما اقدام کنیم اما متاسفانه  دولت در ارائه لوایح در بخش کسب و کار تنبل عمل می کند. بارها اعلام کرده ایم هر قانون مزاحم کسب و کار است به ما بگویید تا  آن را حذف کنیم.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۱۰:۴۱ ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
سلام. قاعدتا مشاغل به دو دسته‌ی مجاز و غیرمجاز تقسیم میشوند. به نظر میرسد در کار‌ ها و وظایف تخصصی نیاز به کسب مجوز باشد. ولی در مورد شغل های غیر تخصصی این جامعه است که خود فرد واجد صلاحیت را تشخیص خواهد داد و با ایجاد فضای مناسب کسب و کار توسط دولت، مانند تک نرخی کردن ارز، وضع تعرفه‌ی بالا برای واردات، کاهش مالیات، و ... شاغلین ملزم به کسب مجوز نباشند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۷ ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
نه ! تا وقتی تاجر دستش برای واردات باز میگذارند برعکس قول و زنجیر از سر تولید باز نمیشه چراکه منفعت مختص تولید کنندست ولی قربانش برم از صدور مجوزها گرفته ووو همه منتفعند آن هم با چی با پول حاصل از صادرات نفت!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۱۱ ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
تا این دولت هست نباید گره تولید باز بشه چون بعضی از وابستگان با تولید داخل متضرر می شوند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۰۴ ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
زنجیر بر پای تولید.
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۰۲:۱۳ ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
آرایشگاه و مغازه ها کی باز میشن؟
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۰۲:۱۲ ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
زمان پایان محدودیت کرونا کی هست؟
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۰۲:۱۲ ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
زمان پایان محدودیت کرونا کی هست؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۳۰ ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
اقا چقدر شعار داده میشه هیچ مانع ای برداشته نشده ونمی شه سخت ترین تولید در کار کشاورزی است که متاسفانه ادارات مربوطه کشاورزان کلافه کردند مخصوصا اداره اب که قانونهای منسوخ شده قدیمی که باید وزارت نیرو را وادار به ساختن سد جلوی ابهای روان وجلو گیری از هدر رفت آنها بکند سد راه تولید شده اند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۷ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
تا زمانی دولت کاسب هست همینه، تا زمانی مجلس کاسب باشه همینه،
زمانی ایران راحت میشه مجوز گرفت، مردم در راس تولید و اقتصاد و دولت فقط ناظر باشه و پول سرگردنه(مالیات) بگیره،
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۴ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
مجوز ها سلیقه ای است و انحصاری،
Iran (Islamic Republic of)
علی
۲۲:۳۹ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
مهندس معمارم'چندساله شرکت داریم وبیش از ۵سال سابقه کاردارم
برای رتبه بنری شرکت اقدام کردم
برای ابنیه
چندسال سابقه بیمه م ازشرکت آب وتاسیسات هست ولی تو اساسنامه شرکت ساختمان هم هست
متاسفانه بعد ۶ماه دوندگی الان ازمن سابقه مرتبط میخان
اینه تواین مملکت که همه دنبال مدرک وفروش آن هستن
واقعا یکی نیست که به اونی که اونجانشسته بگه بابا کسی که کارکرده والانم مشعول کاره سابقه حساب میشه
والا این رسمش نیست که الکی بهانه بیارن برای اینکه مهندس مملکت بیکاربشه
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۲۲:۳۱ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
رفتم مجوز کارگاه انفرادی بگیرم، شرط گذاشته عدم اشتغال دولتی، آخه حقوق کارمندی مگه چقدره، ضمنا۴۸ ساعت از ۱۶۸ ساعت هفته متعهد به خدمت هستند. چنین شرطی باید برداشته شود
Canada
ناشناس
۲۲:۲۳ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
زد و بند و پارتی بازی و حزب بازی و امصای طلایی
باعث این مشکلات است
بعد هم خیلی از ما حسود و چشم تنگ هستیم
دوست نداریم .پیشرفت بقیه را ببینیم
بجای اینکه بگویم هر چه ثروتمند بیشتر باشه
تولید کار بیشتر میشه
کشور شاداب تر میشه
خدا کند .همه پولدار شوند .امین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۶ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
پولتوبده مجوز بگیر برو بزن توسر خودت بااین فقروفسادی که بوجود اورده اند
United States of America
ناشناس
۲۰:۰۰ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
ساز و کار اداری باید کلا تغییر کنه
بسیار از ادارات باید تعطیل بشن
چون کار شون فقط برسی و میگیری و ایجاد مانع است
به نظرم آگه حقوق به
کار مندان بدن و بکن برید خونه ها تون اقتصاد بهتر پیش میره .
کار اکثر ادارات ایجاد مانع است
یک کارمند جزئ میتو نه یک کارخانه بزرگ رو نابود کنه چون اسمش کارمند دولته
و شکایت کردن از آون خیلی مشکله چون به طور کلی در قاموس اداری مملکت ما بخش خصوصی مجرم است مگر خلافش ثابت بشه .
اما کارمندان دولت همه صالح هستند واگر خلافش ثابت بشه باز هم فرقی به حال کسانی که متضرر شدن نمی کنه چون هیچ کس نیست که خسارت رو جبران کنه .
فوق ش یک عذر خواهی نصیبش میشه
بگذریم که بقیه کارمندان آون اداره هم با آون چی می بندند و کارش دیگه تو آون اداره پیش نمیره .
پس بی خود مردم رو اسیر نکنید و شعار بیخودی ندهید .
اقتصاد ایران حجمش 1 صدم ژاپن است اما تعداد کارمندان دولت ایران 10 برابر ژاپن است .
این نسبت رو درست کنید همه چیز درست میشه!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۱ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
بدترین کار گذاشتن سد و مانع بر سر راه تولید و ساخت و ساز است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۳ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
محیط زیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۹ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
درواقع آمار و ارقام دولت و مسئولین با واقعیت جامعه فاصله بسیار زیادی دارد، مجوز ساده ترین مرغ داری یا پرورش گوسفند که نیاز کشورهست رو بخوای بگیری باید کلی سند و مدرک به ده ها جا ارائه بدی و برای ساده ترین کار چندین نیروی متخصص استخدام کنی و مکان های با متراژ بزرگ و سیستم های خاص که بعضا اصلا لازم نیستند رو تهیه کنی تا بتونی راضیشون کنی...! یه تولیدکننده جوان که میخواد از صفر شروع کنه هیچ وقت نمیتونه خواسته های دستگاه های صادر کننده مجوز رو براورده کنه ! جالب تر هم اینکه اگر مدارک و تجهیزاتتون هم کامل باشه کارمندان هفته ها و ماه ها شمارو میدوانند یک بار پروندتون رو گم میکنند یک بار کپی مدارکی که دوهفته پیش بهشون تحویل دادی رو میگن ندادی باید بری همونجا بهشون نشون بدی کپیه رو داخل پرونده و.... خلاصه بگم یه جوری تمام سعیشونو میکنند مجوز به تولید کننده ندهند تا انحصار در دست عده ای خاص باقی بماند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۹ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
الان انقدر تسهیل شده که ۳ هفته است که همه مغازه ها تعطیلند
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۱۷:۱۲ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
این غل و زنجیرها ی غلط و اشتباه که جلو رشد و پیشرفت و خودکفایی کشور را میگیرند باید گسسته و در سطل آشغالی ریخته شوند هیچ معنایی جز نابودی عمر و اقتصاد و دانش کشور در این قفل و زنجیرها نیست.
Iran (Islamic Republic of)
منصور
۱۶:۴۲ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
شما میخواهیی مجوز تولید بگیری و یقران هم بکسی ندی ؟؟// معلومه که اینجوری بهیچ عنوان موفق نمیشی فدات شم// گرفتی مطلب را یا نه ؟؟
United States of America
ناشناس
۲۰:۰۲ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
مطلب رو خیل وقت گرفتند اما زدند به کوچه علی چپ.
آخرین اخبار