وزیر انرژی و ذخایر آبی تاجیکستان، استفاده از بندر چابهار و بندرعباس برای ترانزیت و افزایش تجارت را ضروری دانست و خواستار بهره‌گیری از ظرفیت‌های گردشگری شیراز برای تقویت روابط شد.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ مریم رضایی - دلیر جمعه صبح امروز در هفدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری تاجیکستان به میزبانی استانداری فارس در شیراز با ابراز همدردی عمیق دولت و مردم تاجیکستان با ایران به دلیل فاجعه بندر شهید رجایی، اظهار داشت: این رویداد، گامی برای تحکیم همکاری‌های متقابل سودمند است.

او عنوان کرد: ایران یکی از مهم‌ترین شرکای تاجیکستان در خاورمیانه است. سفر رئیس‌جمهور ایران به دوشنبه در سال جاری و امضای ۲۳ سند همکاری در حضور رؤسای جمهور دو کشور، زمینه‌ساز گسترش روابط بود. در حاشیه این سفر، نمایشگاه مشترک و امضای اسناد سرمایه‌گذاری برگزار شد که نشان‌دهنده امکانات موافق برای همکاری است.

وزیر انرژی و ذخایر آبی تاجیکستان خاطرنشان کرد: سفر‌های متعدد هیئت‌های دو کشور، از جمله سفر نخست‌وزیر تاجیکستان و تبادل هیئت‌های پارلمانی، به تقویت مناسبات کمک کرده است.

جمعه با بیان اینکه حجم تجارت دوجانبه در سال ۲۰۲۴ به ۳۷۸ میلیون دلار رسید که نسبت به سال ۲۰۲۳، ۱۲۳ میلیون دلار (۴۸ درصد) افزایش یافت، یادآور شد: صادرات تاجیکستان به ایران ۱۱۵ میلیون دلار و واردات ۲۶۳ میلیون دلار بود که نسبت به ۲۰۲۳ افزایش ۱۵ درصدی داشته است. در سه‌ماهه اول ۲۰۲۵، گردش تجاری به ۱۱۱ میلیون دلار رسید که ۴۳ درصد بیشتر از دوره مشابه سال قبل است. این رشد، تجارت را به بخش کلیدی روابط تبدیل کرده است.

او همچنین از امضای یادداشت تفاهم برای توسعه سد و نیروگاه آبی و همکاری شرکت فراب ایران خبر داد و گفت: مذاکرات از سال ۲۰۲۰ برای صادرات برق و مدیریت پروژه‌های نیروگاهی ادامه دارد و به‌زودی قرارداد‌هایی امضا خواهد شد.

وزیر انرژی و ذخایر آبی تاجیکستان با اشاره به اینکه تاجیکستان در حوزه‌های انتقال برق، حمل‌ونقل، آموزش، فرهنگ، صنعت و کشاورزی به همکاری با ایران علاقه‌مند است، استفاده از بندر چابهار و بندرعباس برای ترانزیت و افزایش تجارت را ضروری دانست و خواستار بهره‌گیری از ظرفیت‌های گردشگری شیراز برای تقویت روابط شد.

وزیر انرژی و ذخایر آبی تاجیکستان ابراز امیدواری کرد که در دو روز اجلاس، از همه امکانات و جاذبه‌های تاریخی و گردشگری شیراز استفاده شود تا شناخت بهتری از این شهر حاصل شود. 

جمعه خاطرنشان کرد: این اجلاس مرحله جدیدی در همکاری‌های اقتصادی، تجاری، صنعتی، حمل‌ونقل و فرهنگی آغاز می‌کند و با جدیت برای منافع متقابل ادامه خواهد یافت.

استاندار فارس در آیین گشایش این اجلاس اظهار داشت: برگزاری این اجلاسیه نقش مهمی در توسعه، تقویت مناسبات و همکاری‌های دو جانبه ایفا خواهد کرد.

حسینعلی امیری تصریح کرد: مزیت‌های روابط جمهوری اسلامی ایران و جمهوری تاجیکستان، همجواری و در حضور در یک منطقه و همچنین دین واحد زمینه ساز تسهیل، توسعه و تعمیق روابط دو کشور در سه دهه گذشته تاکنون بوده است.

او اضافه کرد: طی سال‌های گذشته روابط سیاسی و افتصادی دو کشور توسعه پرشتابی داشته است. دکتر پزشکیان نیز اخیرا سفری به این کشور داشتند که بازتاب بین‌المللی خوبی به دنبال داشت و مورد توجه محافل جهانی قرار گرفت.

استاندار فارس با بیان اینکه مراودات میان دو کشور در سایر سطوح نیز به نحو مطلوبی در جریان است و اخیرا با مقاماتی از این کشور دیدار‌هایی داشتیم، عنوان کرد: با وجود گسترش روابط سیاسی دو کشور، مشترکات فرهنگی و تاریخی زیادی داریم که زمینه پیوند محکم میان دو مردم کشور ایجاد کرده است. همچنین ریشه زبانی و دین واحد در کنار تشابه سنت‌ها و بارو‌های محلی، شرایط همکاری بیشتر میان دو کشور فراهم کرده است.

امیری تصریح کرد که جمهوری تاجیکستان و مردم آن را از خودمان می‌دانیم.

او در بخش دیگری از سخنانش سفر رئیس جمهور به این کشور را نقطه عطفی در پیشرفت و ارتقای سطح دو جانبه ذکر کرد و یادآور شد: ۲۳ سند همکاری در این سفر به امضا رسید.

استاندار فارس ادامه داد: کلانشهر شیراز نیز از ظرفیت‌های بی‌نظیری در حوزه گردشگری، سلامت و گردشگری فرهنگی برخوردار است و تاجیک‌های زیادی برای برخورداری از خدمات پزشکی به شیراز سفر می‌کنند که می‌توانند از آثار باستانی، فرهنگی و گردشگری که میراث مشترک تمدن فارسی است نیز بهره‌مند شوند.

امیری به برقراری پرواز مستقیم شیراز به دوشنبه هم اشاره و تاکید کرد که این مهم می‌تواند به مراوده اقتصادی بیشتر با استان فارس کمک کند و ما آمادگی خود را در این رابطه اعلام می‌کنیم.

او همچنین یادآور شد: در دیدار با وزیر صنعت جمهوری تاجیکستان پیشنهاد کردم که یک شرکت هوایپمایی مشترک با کشور‌های حوزه نوروز تحت عنوان نوروز ایرلاین راه‌اندازی شود.

استاندار فارس خاطرنشان کرد: شیراز و دوشنبه خواهر خوانده هستند و این خواهرخواندگی می‌تواند به توسعه مناسبات دو شهر کمک کند.

امیری در پایان خواستار برگزاری هفته فرهنگی شیراز و دوشنبه به صورت مستمر در هر دو شهر شد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.